Šta uzrokuje mučninu, a šta je uzrok iznenadne mučnine?

Šta uzrokuje mučninu, a šta je uzrok iznenadne mučnine?
Foto izvor: Getty images

To je simptom koji se često javlja. Manifestuje se zajedno sa osećajem povraćanja, često direktno sa povraćanjem. Njegovi uzroci su brojni. Neko to oseti na putovanju, žene tokom hormonalnih promena, pa čak i tokom trudnoće. U ozbiljnijim slučajevima, to je manifestacija bolesti.

Mučnina je stanje u kome osoba ima osećaj povraćanja. Tehnički izraz je nausea (nauzea). I u većini slučajeva, mučnina je uzrokovana uzrocima u centralnom nervnom sistemu ili u digestivnom sistemu.

Ako postoje i drugi simptomi i, na primer, dugotrajna ili akutna mučnina, to može biti simptom neke bolesti u telu koju treba što pre dijagnostikovati i lečiti.

Najčešći problemi koji prate mučninu:

 • mučnina, osećaj za povraćanjem
 • slabost
 • bledilo
 • drhtavica
 • nedostatak apetita
 • vrtoglavica

Putovanje i psihološki faktor

Osećaj mučnine je često povezan sa putovanjem. Kada je mučnina prisutna relativno često  kod nekih ljudi, ona takođe može biti povezana sa vrtoglavicom i povraćanjem. Stručni izraz za ovu mučninu je kinetoza, odnosno, bolest kretanja.

Poznajemo sledeće vrste kinetoze:

 • mučnina kada putujete u automobilu, autobusu ili vozu
 • mučnina u avionu
 • morska bolest
 • svemirska bolest, koja je zapravo poremećaj prilagođavanja bestežinskom stanju (SAS)
 • mučnina u simulatoru
Plavo nebo, avion
Mučnina kretanja je uobičajena kada putujete avionom

Takođe se javlja u stresnim situacijama i kod treme. Kod osoba sa slabijim psihičkim otporom, može se pokrenuti i ekstremnim čulnim senzacijama. Obično je poznat uzrok koji dolazi iz spoljašnje sredine. Mučnina ove vrste je obično kratkotrajna i nestaje istovremeno sa spoljašnjim stimulusom.

Sistem za varenje i mučnina

Mučnina i osećaj povraćanja najčešće su povezani sa bolestima digestivnog sistema. Prati ga bol u stomaku, povraćanje. U nekim slučajevima, povišena telesna temperatura ili groznica.

Mučnina često može biti uzrokovana prekomernim unosom hrane, odnosno prejedanja. Ali i kod neadekvatne ishrane, kao što je na primer slučaj sa greškom u ishrani. Ovo može biti u slučaju problema sa žučnom kesom.

Želudac

Peptički čir, bilo da je čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, donosi uglavnom bolove u stomaku i povraćanje, često se javlja mučnina zajedno sa smanjenim apetitom.

Postoji i problem sa gastritisom, bilo u akutnom ili hroničnom obliku. Gastritis je uzrokovan iritacijom i predstavlja zapaljenje želuca i njegove sluzokože. Mučnina je prisutna i kod raka želuca. Kada se čovek ne samo oseća bolesno, već i često povraća.

Pankreas

Takođe, problemi sa pankreasom mogu dovesti do mučnine i povraćanja. Na primer, kod pankreatitisa, odnosno upale pankreasa, bol je praćen povraćanjem i opštom mučninom.

Pankreatitis najčešće izaziva alkohol, zbog čega je čest i kod alkoholičara. Kod raka pankreasa, povraćanje je uobičajeno čak i nekoliko puta dnevno. Iako su tipični simptomi uglavnom gubitak težine i bol u stomaku.

Jetra i žučna kesa

Bolesti žučne kese i žučnih puteva takođe izazivaju probleme sa mučninom. Na primer, kod upale žučne kese javlja se bol u desnom donjem delu stomaka, ali uglavnom osećaj povraćanja, ponekad čak i povraćanje.

Problem je i kamen u žuči, koji takođe može da izazove ovu upalu, ali često i probleme u žučnim putevima, koji su praćeni bolom, ali i mučninom. Umor i mučnina sa osećajem povraćanja manifestuju se i oboljenjima jetre, na primer zapaljenjem jetre, odnosno hepatitisom, steatoza jetre ili ciroza.

Model, digestivni sistem, stomak, jetra, creva
Bolesti digestivnog sistema praćene su mučninom

Peritonitis

Bolovi u stomaku i osećaj povraćanja se vrlo često javljaju i kod peritonitisa, koji je zapaljenje peritoneuma, odnosno tanke membrane u trbušnoj duplji. Može se javiti i kod apendicitisa. Kada usled upale i uginuća slepo crevo pukne i sadržaj creva izazove upalu.

Ovo stanje je ozbiljno, intenzivno bolno. Poteškoće vas primoravaju da tražite lekarski pregled. Postoji visok rizik od smrti sa nelečenim peritonitisom.

Tanko i debelo crevo

Čak i kod nekih crevnih bolesti, osoba može imati osećaj povraćanja. Kao što je, na primer, slučaj sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom. Na primer, mučnina se javlja i kod divertikuloze, koja je inflamatorna bolest debelog creva.

To može biti prateći simptom sindroma iritabilnog creva. Upala slepog creva, odnosno upala apendiksa, praćena je mučninom i posebno bolom, koji se javlja najpre oko pupka, a kasnije se širi uglavnom u desnu stranu.

Kod zatvora je prisutna mučnina zbog problema sa pražnjenjem stolice. Postoji i osećaj punoće u stomaku, a takođe i bol u stomaku. Slično, čak i u slučaju opstrukcije creva (stručno se ovo stanje naziva ileus), javljaju se pomenute teškoće.

Neurološki problemi

Međutim, osećaj povraćanja ne mora uvek da ima takvo poreklo, ponekad je to samo problem u unutrašnjem uhu, na primer, pri okretanju ili neočekivanom pokretu, što rezultira mučninom.

Glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i osetljivost na svetlost, česti su kod migrene. Slične teškoće javljaju se i kod vrtoglavice, odnosno napada vrtoglavice. Isto tako, mogu se javiti kod Meniereove bolesti, vestibularnog sindroma, ali i kod bola u vratu.

Dijabetes

Alternativno, dijabetička neuropatija i dijabetes, uopšteno, mogu biti praćeni mučninom. I to u slučaju kada je nivo šećera nizak ili, naprotiv, visok. U članku iz časopisa detaljnije razmatramo dijabetes, nivo šećera u krvi i ishranu.

Kardiovaskularni uzroci

Jak bol u grudima, nemir, nervoza mogu biti prisutni tokom infarkta miokarda. Srčani udar je uzrokovan začepljenjem srčanog suda. Simptomi su povezani sa mestom ishemije miokarda, kao što su na primer mučnina, težina u stomaku, povraćanje, znojenje, bledilo.

Neke srčane bolesti se manifestuju i mučninom. Na primer, to je angina pektoris, koja je manifestacija ishemijske bolesti srca. Manifestuje se bolom u grudima.

Ponekad je moguće posmatrati osećaj mučnine čak i kod perikarditisa, koji je takođe srčana bolest. Čak i sa visokim krvnim pritiskom, ljudi mogu imati problema sa mučninom i glavoboljom.

Zarazne bolesti

Nekoliko zaraznih bolesti je takođe povezano sa mučninom. To može biti, na primer, zapaljenje moždanih ovojnica, stručno nazvano meningitis. Prate ga jake glavobolje i mučnina uz povraćanje.

Slično, mozak je pogođen krpeljnim encefalitisom, virusnom bolešću koja napada ne samo membrane, već i druge delove mozga. I karakteriše ga malaksalost. Krpelji takođe prenose lajmsku bolest, bakterijsku bolest koja napada nerve i izaziva mučninu.

Među češćim zaraznim bolestima je, na primer, salmoneloza, koja je dijareja koju izaziva bakterija salmonela. Izaziva tegobe u crevima i tipični su dijareja, mučnina i bol u stomaku.

Malarija je relativno retka bolest u našoj zemlji, poznata je uglavnom iz tropskih zemalja. Dok karakteristični simptomi takođe uključuju mučninu i povraćanje, ali takođe i groznicu, drhtavicu i bol u mišićima. Smanjenje apetita, ali i mršavljenje, povraćanje i mučnina izaziva i infekcija pantljičarom, koja u organizam ulazi u obliku larvi

Zauške takođe mogu izazvati mučninu u nekim slučajevima i predstavljaju infekciju parotidnih pljuvačnih žlezda. Nakon određenih godina, virus HIV-a, koji izaziva AIDS, manifestuje se češćom mučninom i povraćanjem.

Trovanje i mučnina

Žena leži u krevetu, opijena alkoholom, drži flašu alkohola u ruci, spava ili bez svesti
U slučaju trovanja alkoholom, postoji opasnost od udisanja povraćanja

Nekoliko akutnih i životno opasnih stanja takođe je povezano sa mučninom koja se javlja veoma iznenada. Najčešći slučaj je, na primer, intoksikacija, odnosno trovanje organizma nekom supstancom, što takođe ostavlja dugoročne posledice.

Česta je intoksikacija alkoholom, kada je mučnina praćena povraćanjem. U slučaju teškog trovanja alkoholom, postoji opasnost od nesvestice. Ovo je posledično rizik od udisanja povraćke.

Mučnina i povraćanje su simptom mnogih trovanja. U slučaju poremećaja svesti postoji opasnost od aspiracije, odnosno udisanja povraćke i kiselog sadržaja želuca. Ovo stanje ugrožava život gušenjem čoveka, ili ugrožava zdravlje komplikovanom upalom pluća.

Alergija i preosetljivost na hranu

Mučnina se javlja tokom alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka, što je preterana reakcija imunog sistema na alergen. Mučnina se takođe javlja nakon jela. Pored njega, postoje i razni drugi simptomi, poput kože ili otoka.

Jedan oblik je alergija na hranu i preosetljivost na neke komponente. Ovaj slučaj uključuje netoleranciju na laktozu, ali i gluten. Pored toga, česta je alergija na orašaste plodove, jaja, soju i egzotično voće.

Kod gripa i bolesti respiratornog sistema

Mučninu i težinu u stomaku prati i nekoliko bolesti respiratorne prirode, na primer, pneumonija. Takođe su česti kod gripa ili drugih respiratornih bolesti, bilo virusnih ili bakterijskih.

Povreda kao uzrok

Mučnina i povraćanje se takođe mogu javiti nakon povrede. Oni su tipični za potres mozga. Pored toga, javljaju se simptomi kao što su kratkotrajna nesvestica, gubitak pamćenja za vreme povrede, dezorijentacija. U slučaju povrede glave i sumnje na potres mozga preporučujemo pregled.

Žena oseća mučninu u toaletu, povraća
Kod žena, to prati hormonske promene

Žene i mučnina

Kod žena tokom plodnog perioda dolazi do hormonalnih promena. I to tokom ovulacije, ali i tokom menstruacije. Period menopauze je takođe pun hormonskih promena. U ovim slučajevima, neke žene prijavljuju mučninu, povraćanje. Čest je bol u donjem delu stomaka.

Pored ovih slučajeva, teškoće se mogu javiti i kod cista na jajnicima, kod vanmaterične trudnoće. Čak i kod upale ženskog genitalnog trakta može doći do mučnine, uz groznicu i bol.

Mučnina u trudnoći

Trudnica, bela košulja
Mučnina je simptom trudnoće. Pregled je važan za ponovljeno povraćanje

Hormonske promene se dešavaju i tokom trudnoće. I mogu se javiti ujutru, ali i tokom dana. Jutarnja gestoza, koja izaziva jutarnje mučnine i povraćanje, prisutna je u približno 70% i najčešće se javlja od 6. do 14. nedelje trudnoće, odnosno uglavnom u prvom tromesečju.

Povraćanje tokom trudnoće se takođe naziva emesis gravidarum. Za pomoć kod mučnine u trudnoći preporučuje se psihološka pomoć i podrška, smirenost i jedenje u manjim porcijama. U nekim slučajevima pomaže vitamin B6.

Glavna komplikacija je prekomerno povraćanje. Tehnički se naziva hiperemesis gravidarum. Prekomerno povraćanje ugrožava ženu i fetus dehidracijom i narušavanjem unutrašnje sredine. U ovom slučaju je neophodan ginekološki pregled.

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.