Klimanje zuba: koji su uzroci (kod odraslih i dece)?

Klimanje zuba: koji su uzroci (kod odraslih i dece)?
Foto izvor: Getty images

Mlečni zubi dece prirodno ispadaju da bi ih zamenili trajni zubi odraslih. Međutim, kod odrasle osobe to je pojava koja ukazuje na bolest. A zanemarivanje može značiti ozbiljne komplikacije.

Klimanje zuba može biti uzrokovano ili bolešću i upalom određenog zuba, ili bolešću koja utiče na suspenzijski aparat zuba ili celu desni.

Vrlo često je simptom neke inflamatorne ili zarazne bolesti u usnoj duplji.

U tom slučaju potrebno je potražiti stručnu medicinsku pomoć kod stomatologa. On može utvrditi uzrok klimanja. Naravno, potrebno je i pre same posete isključiti spoljne uticaje i uzroke koji nisu vezani za usnu duplju.

U detinjstvu

Dete ima mlečni zub, mlečni zub, ispao prvi zub, osmeh
Promena mlečnih zuba u detinjstvu je prirodna pojava. Izvor fotografije: Getty images

Kod dece, na primer, klimanje zuba je uzrokovano prirodnom zamenom mlečnih zuba stalnim. Dok mlečni zubi imaju tendenciju da se olabave i kasnije ispadaju, prednji zubi imaju tendenciju da se olabave prvi. Detetu će tada početi da rastu novi zubi, koji su već stalni deo zuba.

Kod odraslih

Kod odraslih, ljuljanje zuba može biti povezano, na primer, sa karijesom, koji se proširio na koren i može izazvati retku upalu. Koja se nije proširila na druge zube i zbog upale je zub počeo da se klati.

Takav nestabilan krevet može nastati u slučaju komplikacija nakon popravke zuba. Ali čak i ako osoba ignoriše simptome karijesa. Zatim se proteže do korena zuba, odnosno do njegovog suspenzijskog aparata.

Upala desni kao uzrok

Ali ako se ljuljanje zuba proširi na nekoliko zuba unutar usne duplje, već postoji sumnja na zapaljen proces u desni. Upala desni je veoma rasprostranjena, deli se na:

 • gingivitis
 • parodontitis
 • paradentozu
 • atrofija parodoncijuma, najteže stanje

Gingivitis

Guma, odnosno gingiva je deo visećeg aparata zuba. Okružuje zube. Kod gingivitisa, stručno poznatog kao gingivitis, prisutni su sledeći simptomi:

 • otok, oticanje desni i promena njegovog oblika
 • bol
 • crvenilo
 • krvarenja
 • ponekad i formiranje gnoja, vlaženje
 • u nekim slučajevima, telesna temperatura može porasti
  Žena pere zube
  Redovna i pravilna higijena je važna. Izvor fotografije: Getty images

Vrlo često se pomeranje zuba manifestuje kod gingivitisa, koji je uzrokovan stvaranjem zubnog plaka. Nastaje kao rezultat nedovoljne ili nepravilne higijene zuba.

Plak se takođe sastoji od bakterija koje mogu ući u zub i desni i izazvati upalu, bol i naravno pomeranje zuba. Infekcija se može proširiti i na druge zube u blizini, zbog čega je u ovom slučaju neophodno što pre pronaći stomatologa koji može da pregleda i leči zub.

Parodontitis

Zapaljenje parodontalnog aparata naziva se parodontitis. A to je upala koja se nalazi u predelu desni, gde je blizu zuba. Štaviše, mnogo puta ova upala ima tendenciju da se širi direktno na koren zuba.

To dovodi do slabljenja stabilnosti, povlačenja desni, a to može izazvati i klimanje zuba. Postoji postepeno uništavanje suspenzijskog aparata, formiranje patološkog prtljažnika, izlaganje vratova zuba. Postepeno, ako se stanje ne reši, dovodi do olabavljenog zub.

Paradentoza

Paradentoza takođe prati sličan slučaj. Jer ovo stanje je i bolest visećeg aparata zuba. Međutim, nema upalnog širenja, iako je i stabilnost narušena, što rezultira pomeranjem zuba.

Krvarenje desni je karakteristično i za parodontalnu bolest, posebno pri pranju zuba. U slučaju parodontalne bolesti, može se brzo proširiti i na druge zube. I zato je neophodno, u slučaju sumnje na ovu bolest, što pre započeti profesionalni tretman kod stomatologa.

Atrofija parodoncijuma

Prirodno se javlja u starosti, uglavnom posle 60. godine. Nije zapaljen i relativno je isti na svim zubima. Izaziva gubitak tkiva suspenzijskog aparata i tkiva u vilici i gubitak cementa.

Kod starijeg tipa, lečenje nije značajno. Ali ako se javi ranije i sa njim su povezane druge poteškoće, neophodan je stručni pregled. Naravno, i tretman koji je predložio stomatolog.

Video i informacije o uzrocima stomatoloških problema

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.