Adenovirusna infekcija: šta je adenovirus, njegov prenos i simptomi?

Adenovirusna infekcija: šta je adenovirus, njegov prenos i simptomi?
Foto izvor: Getty images

Adenovirusi uglavnom izazivaju akutne respiratorne bolesti kod ljudi. Međutim, oni mogu napasti različite sisteme tela. Šta je adenovirus i kako se bolest prenosi? Koji su odgovarajući tretmani lečenja i mere predostrožnosti?

Karakteristike

Adenovirusna infekcija je akutna zarazna bolest koju izaziva virus iz porodice Adenovirusi (Adenovirusi).

Adenovirusna infekcija je relativno česta bolest, posebno kod male dece.

Adenovirus prvenstveno napada respiratorni trakt, ali može uticati i na probavni, ekskretorni ili polni sistem.

Prve simptome infekcije, dijagnozu, lečenje, prevenciju, vakcinaciju i mnoge druge zanimljive informacije možete pročitati u nastavku članka.

Šta je adenovirus?

Virus je mala čestica formirana u kapsidu (omotaču) proteina, dok se genetske informacije u obliku DNK ili RNK čuvaju unutar kapside.

Adenovirus je virus iz grupe DNK virusa. To je dvolančani DNK virus bez omotača ikosaedarskog oblika prečnika približno 60-90 nm. Trenutno je identifikovano do 50 različitih podtipova adenovirusa.

Za reprodukciju virusima su potrebne druge (strane) žive ćelije organizma.

Veliki deo adenovirusa izaziva respiratorna oboljenja jer napadaju respiratorni trakt. Posebno se javljaju simptomi kao što su kijanje, zapušen nos, kašalj, bol u grlu i povišena telesna temperatura.

Iako je ova virusna bolest tipičnija za hladnije mesece u godini, može se javiti i u proleće ili rano leto. Za razliku od drugih respiratornih virusa, Adenovirus nije isključivo sezonski. Relativno je otporan na različite površine i spoljašnje okruženje.

Adenovirusni vektori su među najčešće korišćenim nosiocima genetskog materijala u genskoj terapiji, genskim studijama i imunoterapiji.

Uzroci

Kod infekcije adenovirusom, zdrave ćelije domaćina su napadnute radi sopstvene virusne reprodukcije. Ako se lečenje ne leči ili zanemari, postoji rizik od širenja virusa na druge delove tela i zdravstvenih komplikacija, kao što su pneumonija ili crevne infekcije.

Adenovirusi izazivaju razne vrste infekcija, kao što su bolesti respiratornog trakta, gastrointestinalnog trakta, konjunktiva očiju ili, ređe, urogenitalnog sistema. Adeno-infekcije nervnog sistema ili širenje infekcije na druge organe su takođe retke.

U većoj meri se javljaju kod male dece, ali su i odrasli i stariji pojedinci u ugroženoj grupi.

Period inkubacije adenovirusne infekcije obično je od 5 dana do 2 nedelje.

Izvor infekcije je zaražena bolesna osoba. Adenovirus se prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem preko sekreta, koji se uglavnom oslobađa kašljanjem ili kijanjem.

Adenovirus se tako uglavnom prenosi vazduhom, ređe vodom i preko zaraženih objekata. Moguća je i oralno-fekalna transmisija i seksualni prenos.

Simptomi

Klinički simptomi zavise od specifičnog tipa adenovirusne infekcije.

Adenovirusna infekcija se manifestuje u zavisnosti od serotipa adenovirusa. U većini respiratornih slučajeva, klinički simptomi su slični "prehladi". To je uglavnom bol u grlu, kašalj, akutni sinusitis, konjuktivitis, umor i povišena telesna temperatura.

Kako se virus širi, može doći do upale bronhija i pluća. To sa sobom nosi pogoršanje poteškoća sa disanjem, kratak dah, pritisak u grudima ili kašalj.

Adenovirusni konjunktivitis koji utiče na konjunktivu je takođe prilično čest. Veoma je zarazan putem ljudskog kontakta.

Međutim, ako se infekcija razvije u digestivnom sistemu, prisutni su bol u stomaku, mučnina, problemi sa crevima (proliv) i povraćanje. Česti su povećana telesna temperatura, groznica, gubitak apetita i letargija.

Manifestacije adenovirusne infekcije se javljaju relativno brzo.

Pored specifičnih manifestacija javljaju se i manje specifične. Primeri opštih simptoma su preterani umor, opšta slabost, glavobolja, bol u mišićima, letargija i gubitak apetita.

Uobičajeni simptomi adenovirusne infekcije:

 • Bolovi i crveno grlo
 • Bol pri gutanju
 • Kašalj
 • Kratak dah
 • Povećanje limfnih čvorova na vratu
 • Oticanje sluzokože gornjih disajnih puteva
 • Proizvodnja sluzi u nosu
 • Kijanje i svrab u nosu
 • Zapaljenje konjunktiva očiju
 • Oticanje očnih kapaka i suzenje
 • Peckanje i svrab očiju
 • Glavobolja i migrena
 • Povećan umor
 • Opšta slabost i malaksalost
 • Povećana telesna temperatura
 • Groznica i mrzlica
 • Bol u stomaku
 • Grčevi u stomaku
 • Mučnina i povraćanje
 • Problem sa pražnjenjem
 • Dijareja i vodenasta stolica
 • Gubitak apetita

Adenovirusi i respiratorni sistem

Respiratorna bolest ne traje duže od 10 dana uz odgovarajuće odabrano lečenje. Međutim, neki simptomi, kao što su kašalj ili povećan umor, mogu trajati čak 4 nedelje nakon pojave bolesti.

Rizik od ovog respiratornog virusa je širenje infekcije na niže spratove, odnosno na bronhije i pluća. Zbog toga je neophodno započeti tretman ujutru.

Konjunktivitis oka se takođe javlja ruku pod ruku sa respiratornom infekcijom.

Adenovirusi i konjunktivitis oka

Adenovirusni konjunktivitis izaziva lokalne simptome u vidu otoka očnih kapaka, pojačanog suzenja, peckanja i svraba oka. Tipično je crvenilo konjunktiva. Postoji i karakterističan iscjedak iz oka.

Ovo je visoko zarazna vrsta virusnog konjunktivitisa. Često su udružene i teškoće sa disanjem, uglavnom zbog otoka nazalne sluzokože.

Adenovirusi i digestivni sistem

Infekcije gastrointestinalnog trakta, praćene uglavnom dijarejom, vodenastom stolicom, povraćanjem, mučninom i bolom u predelu stomaka.

Averzija prema hrani je takođe uobičajena. Neophodne su rane mere režima, dovoljna hidratacija tela i modifikacija ishrane.

Intestinalni virus: koliko dugo traje? Razvija se brzo, ali traje kratko.

Adenovirusi i sistem za izlučivanje

U ređim slučajevima, adenovirusna infekcija napada i genitourinarni sistem.

Simptomi uključuju često mokrenje, peckanje i nelagodnost tokom mokrenja i bol u donjem delu stomaka. Moguće je zamućenje urina i prisustvo krvi u urinu. Zbog toga je neophodna dijagnoza od strane urologa.

Upala urinarnog trakta: koji su simptomi i uzroci? + Prevencija

Diagnostika

Dijagnoza virusnih bolesti prvenstveno se zasniva na uzimanju sveobuhvatne istorije pacijenta i proceni kliničkih simptoma.

Doktor sluša grudni koš (srce i pluća) stetoskopom.

Kod respiratornih bolesti, lekar vizuelno ispituje gornje disajne puteve i opipljivo ispituje veličinu limfnih čvorova na vratu.

Virus se može dokazati mikrobiološkim pregledom uzorka krvi (ili drugog uzorka). Prisustvo antigena ili virusa se naknadno dokazuje.

Uzimanje uzorka sputuma (sluzi) iz grla i nosa je takođe uobičajeno.

Ako se sumnja na ekstenzivnost virusa, moguće je podvrgnuti slikovnom pregledu pluća i bronhija u vidu rendgenskog snimka.

U okviru određene vrste adeno-infekcije, moguće je da pacijent bude upućen od strane lekara opšte prakse na pneumologiju, gastroenterologiju, urologiju, očno odeljenje i druge relevantne segmente.

Diagnostika prítomnosti vírusu z krvnej vzorky pacienta
Dijagnoza prisustva virusa iz uzorka krvi pacijenta. Izvor fotografije: Getty Images

Adenovirusne infekcije kod dece

Tok

Akutne respiratorne infekcije su među najčešćim dečjim bolestima. ARI su uključeni u oko 50% uobičajenih bolesti u prvih pet godina života deteta. A posebno respiratorne.

Period inkubacije adenovirusne infekcije je otprilike 2 do 12 dana, u proseku od 5 do 8 dana. Bolest obično počinje akutno.

Prvi simptom je povećanje ukupne telesne temperature tela, dok temperatura postepeno raste tokom prvih dana i može dostići najviše 39 °C (retko do 40 °C).

Od prvih dana respiratorne bolesti u nosu se javlja iscjedak (smrc). Sluzokoža nosa je otečena i zbog toga je otežano nosno disanje. Grlo je blago otečeno i crveno. Naročito razmazivanje krajnika i prednjeg luka. Moguće je prisustvo belog premaza.

Na šta treba paziti?

Glavni respiratorni problemi uključuju kratak dah i otežano disanje, što je ozbiljniji simptom kod male dece. Upozoravajući simptom rizika otežanog disanja je cijanoza - plavičasta boja kože i sluzokože.

Simptomi rizika su abnormalno ponašanje u snu, teškoće sa buđenjem deteta, napadi i tahikardija (povećan broj otkucaja srca).

Uloga roditelja je da uoči neobične znakove upozorenja i ujutru poseti pedijatra. Zadatak lekara je da isključi rizik od ozbiljne bolesti ispitivanjem i procenom opšteg stanja deteta. Bira profesionalni tretman pod stručnim nadzorom ili samolečenje kod kuće.

Lečenje

Lečenje Adenovirusne infekcije kod dece se uglavnom leče simptomatski. Opuštanje nazalne sluzokože primenom kapi koje sadrže morsku so namenjene deci.

Ublažavanje kašlja, zauzvrat, dovoljnom hidratacijom, ovlaživanjem okolnog vazduha, održavanjem toplote i eventualnim davanjem lekova deci koje je propisao lekar.

Za vreme ARI važna je adekvatna hidratacija deteta u vidu čiste vode, dečijih čajeva i čajeva zaslađenih medom. U slučaju povišene telesne temperature, savetuje se davanje lekova koji sadrže paracetamol i ibuprofen, posebno u obliku supozitorija ili tableta (u zavisnosti od uzrasta deteta).

Međutim, doza antipiretika mora biti prilagođena starosti i težini pojedinca. Zbog toga je neophodno konsultovati roditelja sa lekarom.

Prevencija infekcije adenovirusom

Ne postoji 100% prevencija virusne infekcije, ali je moguće značajno eliminisati rizik od prenošenja.

Prevencija se tako sastoji u eliminisanju kontakta sa zaraženim osobama, rizičnim područjima i poštovanjem higijenskih mera.

Osnova je pravilo čistih ruku.

Osnova za lako prevazilaženje virusne bolesti je jak imuni sistem i odbrambena snaga organizma. Neophodna je redovna zdrava ishrana sa dovoljno vitamina i minerala (posebno voća i povrća).

Redovna vežba i podrška kardiovaskularnom sistemu su važni. Ne zaboravite na dovoljnu regeneraciju tela i kvalitetan redovan san.

Značajna prevencija nekih virusa moguća je vakcinacijom, odnosno sadržaj tih vakcina.

Osnove prevencije virusa:

 • Izbegavanje kontakta sa bolesnom osobom
 • Dovoljna higijena ruku
 • Usklađenost sa higijenskim merama
 • Kijanje i kašalj u salvetu
 • Ne dodirivanje sluzokože (lice) prljavim rukama
 • Jak imuni sistem i odbrana
 • Vakcinacija
Základné pravidlá a odporučenia vírusovej prevencie
Osnovna pravila i preporuke za prevenciju virusa. Izvor fotografije: Getty Images

Kako se leči: Adenovirusna infekcija

Lečenje adenovirusne infekcije: Koji lekovi će pomoći? Da li su vam potrebni antibiotici?

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • DRNKOVA, Barbora. Mikrobiologija, imunologija, epidemiologija i higijena: za medicinske oblasti. Prag: Izdavaštvo Grada, 2019. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0693-6
 • solen.sk - Akutne respiratorne infekcije kod dece. Slano. PharmDr. dr Ladislav Duban. i kolektiv.
 • pediatriepropraxi.cz - Infektivni konjunktivitis. Pedijatrija za praksu. MUDr. Pavel Nemec
 • linkos.cz - Vektori adenovirusa u genskoj terapiji. Regionalni centar primenjene molekularne onkologije. Pjechova M. i co.
 • medicalnewstoday.com - What to know about adenoviruses. Medical News Today. Meredith Goodwin, MD