Bolni limfni čvorovi: šta znače ako bole i uvećani su?

Bolni limfni čvorovi: šta znače ako bole i uvećani su?
Foto izvor: Getty images

Oni su simptom zapaljenja u datoj oblasti njihovog uvećanja. Oni signaliziraju česte upale gornjih disajnih puteva, a samim tim i povećanje i taktilni bol čvorova u predelu glave i vrata. Oni mogu biti simptom zapaljenja mlečne žlezde, naime u pazuhu. Isto tako, u slučaju upale u bilo kom delu tela.

Bolni limfni čvorovi obično znače prisustvo infekcije u telu. Ljudsko telo ima čvorove na više mesta - na vratu, ispod donje vilice, u pazuhu, na preponama, odnosno preponama, u grudnom košu između pluća i na drugim mestima.

Signal upale

Čvorovi su neka vrsta indikatora upale, jer ako postoji infekcija negde u telu, čvorovi u njegovoj blizini postaju uvećani i bolni na dodir. To je zato što se u njima odvijaju imunološke reakcije i tu obično počinje zapaljenje.

Međutim, u slučaju infekcije i upale, čvorovi možda neće biti previše uvećani. Umesto toga, samo blagi otok i područje na površini kože u blizini limfnih čvorova je crveno. Ovo je takođe spoljni simptom da se nešto dešava u čvorovima.

Ali koža nije samo crvena, već i topla. A ako ima više upale ili nelečene infekcije, limfni čvorovi mogu postati toliko otečeni da se mogu videti kao mala kvržica. Ali ovo je veoma retko i to je drugačija vrsta simptoma od bola.

Čvorovi glave i vrata

Model limfnih čvorova glave i vrata
Limfni čvorovi glave i vrata

Slika ispod pokazuje kako su limfni čvorovi raspoređeni u predelu glave i vrata. U slučaju raznih zapaljenja, kao i drugih bolesti, može se pojaviti njihovo povećanje u relevantnom području i naravno bol.

1. čvorovi ispred ušne školjke
2. iza ušiju
3. parotične, površne i duboke
4. na potiljku
5. submandibularni
6. ispod brade, nekoliko malih čvorova
7. - 9. bočni cervikalni, spoljašnji cervikalni, površinski i duboki
10. prednji cervikalni
11. čvorovi iznad ključne kosti

Za šta su bolni čvorovi simptom?

Bolni uvećani čvorovi na mestu gde je infekcija u telu često izazivaju više problema obolelom nego bol same bolesti, koja se manifestuje kroz čvorove. Na primer, kada je u pitanju bol u vratu, mnogo puta je bol iz limfnih čvorova na vratu ili ispod donje vilice veći od bolova u samom grlu.

U većini infekcija, međutim, čvorovi bole samo kada se dodirnu na određenom mestu i sami po sebi možda i ne predstavljaju tako veliki problem za osobu. Bol u čvorovima se manifestuje nekoliko grupa bolesti.

To su, s jedne strane, inflamatorne bolesti i infektivne bolesti respiratornog trakta, kao što su nazofaringitis, angina, odnosno tonzilitis, ili inflamatorna oboljenja gornjih disajnih puteva.

Žena koja se rukama drži za vrat ima bolne limfne čvorove zbog upale, piše doktorka
Bol znači zapaljenje

Ali bolni čvorovi takođe mogu signalizirati potpuno različite bolesti. Na primer, čvorovi na potiljku na nivou ušiju mogu biti simptom toksoplazmoze. Alternativno, bol u čvorovima ispod ušiju može ukazivati na upalu srednjeg uha.

Između oka i uha nalaze se limfni čvorovi, koji boli tokom konjunktivitisa. Na vratu, limfni čvorovi otiču i bole kod difterije, angine i drugih bolesti u usnoj duplji.

Ako se povećaju i postoje bolni čvorovi u pazuhu, možda je u pitanju zapaljenje mlečne žlezde. Bol je razlika između upale i, na primer, tumora. Pošto kod raka mlečne žlezde čvorovi ne boli, samo su uvećani.

Bolni čvorovi u preponama signaliziraju infektivne i inflamatorne bolesti bilo u predelu donjih udova ili unutar genitalnih organa, na primer kod sifilisa, herpesnih oboljenja izazvanih virusima ili klamidijom, koja uglavnom napada ženske reproduktivne organe.

Međutim, postoje i bolesti koje izazivaju bol u nekoliko čvorova. Na primer, infektivna mononukleoza, HIV ili vodene boginje. Slično, otok svih limfnih čvorova se javlja kod bolesti kao što su infektivna mononukleoza, toksoplazmoza, ali i kod HIV-a.

Bolni čvorovi takođe mogu ukazivati na manje rasprostranjene bolesti, kao što su šarlah, mastitis ili sindrom hroničnog umora. Međutim, postoje, naravno, i drugi simptomi koji mogu biti indikativniji za konkretnu dijagnozu.

Pazite na povećanje čvorova, ali bez njihovog bola

Povećanje limfnih čvorova takođe se javlja zbog raka, ali u ovom slučaju nema taktilnog bola. Tako se mogu razlikovati uvećani čvorovi kod leukemije i limfoma, ali i kod drugih kancerogenih oboljenja.

Model žene, mlečne žlezde, aksilarnih limfnih čvorova
Ne ukazuje svaka kvržica u pazuhu na rak

Limfni čvorovi kod raka su uvećani, okrugli i nepokretni, kao da su vezani za okolinu. U slučaju upale, kao tzv reaktivni čvorovi, tj. kod zapaljenja u usnoj duplji ili na koži (reaguje čvorić na vratu) Uvećani su, pokretni i vretenasti, mogu da bole.
Naravno, za utvrđivanje ovih ozbiljnih bolesti neophodan je stručni lekarski pregled.

Znaci upozorenja povećanja limfnih čvorova:

 • naglo povećanje i brz rast
 • povećanje iznad 3 cm
 • crvenilo je odsutno
 • bol je odsutan
 • čvrsta konzistencija
 • u pazuhu, vratu i iznad ključne kosti
 • povećanje telesne temperature do 38 °C
 • umor
 • gubitak težine
 • obilno znojenje noću
 • svrab kože
 • kratak dah
 • oticanje tela, na primer glave, vrata, pazuha, prepona, donjih udova
 • uvećani čvorovi na više mesta odjednom, na primer na vratu i delu pazuha i u preponama (može biti limfom)
 • bol u stomaku – označava uvećane čvorove u stomaku, vrlo česte kod dece, čak i uporne bolove u stomaku, npr. takođe sa temperaturom
 • suv kašalj - uvećani čvorovi u medijastinumu, odnosno u grudnom košu

Video o limfnim čvorovima

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.