Rak prostate: uzroci i prvi simptomi. Kakva je prognoza lečenja?

Rak prostate: uzroci i prvi simptomi. Kakva je prognoza lečenja?
Foto izvor: Getty images

Rak prostate je najčešća onkološka bolest kod muškaraca. Šta je uzrok njegovog nastanka i prvi simptomi? Kada je pravo vreme da posetite doktora?

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Rak prostate je jedno od najčešćih muških onkoloških bolesti. Zašto nastaje i koji su njegovi simptomi? Prevencija i poseta urologu je važna, posebno kod muškaraca u određenom periodu života.

Ukratko o muškom reproduktivnom sistemu

Glavna funkcija muškog reproduktivnog sistema je spermatogeneza (formiranje polnih ćelija spermatozoida). Muški genitalije se dele na spoljašnje i unutrašnje.

Unutrašnje anatomski uključuju testise, epididimis, semenovod i neuparenu prostatu.

Prostata je žlezda u obliku oraha. Nalazi se na dnu karlične šupljine i svojom gornjom površinom naslanja se na bešiku.

Funkcija prostate je proizvodnja zamućenog sekreta, koji se spaja sa spermom, mlečnim sekretom i zajedno stvaraju tečni ejakulat - semenu tečnost. Primarna uloga prostate je da navlaži uretru radi bolje pokretljivosti spermatozoida.

Kako starimo, prostata se postepeno povećava, što može izazvati probleme sa mokrenjem.

Muški reproduktivni sistem
Muški reproduktivni sistem: Vas deferens (semenovod), Vas Deferens Ampoule (spermne ampule), Prostate gland (žlezda prostate), Bulbourethral Gland (bulbouretralna žlezda), Epidymis (epidimis), Testicle (testisi), Glanis penis (glanis penis), Erectile Tisuue (erektilno tkivo), Seminal Vesicle (semenski mehur), Bladder (bešika). Ureter (ureter). Izvorfotografije: Getty Images

Karcinom prostate

Rak prostate, adenokarcinom, je uzrokovan formiranjem i rastom abnormalnih ćelija u tkivu prostate. Dolazi do formiranja i naknadnog umnožavanja kancerogenih ćelija sluznice prostate.

Zbog prirode razvoja bolesti, adenokarcinom prostate je podeljen na neagresivne (sporo rastuće) i agresivne (brzo rastuće) tipove.

Kod neagresivnog tipa, tumor se javlja direktno u području prostate i ne utiče na druge okolne strukture. U većini slučajeva, tok razvoja bolesti je spor.

Sa druge strane, kod agresivnog se može očekivati rast u obližnja područja, na primer u koštano tkivo ili organ jetre.

Prve faze raka prostate su uglavnom asimptomatske.

Prve simptome muškarac obično oseti tek kada tumor žlezde pritisne bešiku. Pojavljuje se hiperplazija (uvećanje) prostate.

Pročitajte takođe: Benigni - benigni oblik povećanja prostate.

Karakteristični simptomi raka prostate su uglavnom otežano mokrenje, učestalo mokrenje, krv u urinu, bol u karlici i erektilna disfunkcija. Sama prognoza bolesti uvek zavisi od pravovremene dijagnoze tumora.

Obim raka prostate je podeljen u četiri osnovne faze:

 • I stadijum: tumor je opipljiv, lokalizovan samo u prostati i ne može da izazove zdravstvene probleme pacijentu.
 • II stadijum: tumor se nalazi u prostati, obično se opipava kroz anus. Naziva se lokalizovanim karcinomom.
 • III stadijum: tumor raste kroz prostatu u okolna tkiva. Naziva se lokalno uznapredovalim karcinomom.
 • IV stadijum: Bolest se proširila na limfne čvorove i udaljenije delove tela. Naziva se metastatskim karcinomom.
4 osnovne faze raka prostate
4 osnovne faze raka prostate. Izvor fotografije: Getty Images

Uzroci

Uzrok raka prostate nije jasno utvrđen. Glavni faktor je genetska predispozicija. Postoji povećan rizik za muškarce sa direktnim muškim rođacima sa rakom prostate.

Drugi najveći faktor rizika je starenje. Preko 45-50 godina, dijagnoza raka prostate kod muškaraca se povećava, dok je većina pacijenata u 70-im godinama.

Faktor rizika je hormonska neravnoteža i mogući poremećaj polnog hormona testosterona, koji može stimulisati razvoj raka prostate.

Ostali opasni faktori uključuju kontakt sa određenim hemikalijama, kao što su živa, kobalt, kadmijum ili radioaktivni materijal.

Faktori rizika su i prekomerna konzumacija alkohola, pušenje, nezdrava ishrana i na kraju, ali ne i najmanje važno, infekcija polno prenosivim bolestima.

Faktori rizika za rak prostate:

 • Genetska predispozicija
 • Stariji vek
 • Hormonska neravnoteža
 • Konzumiranje alkohola
 • Pušenje
 • Polno prenosive bolesti
 • gojaznost
 • Ishranasa visokim sadržajem masti

Simptomi

U mnogim slučajevima, prve faze bolesti su asimptomatske. Mogu se otkriti slučajno tokom preventivnog pregleda kod urologa ili kao nalaz prilikom dijagnostike i lečenja nekog drugog oboljenja organa za izlučivanje.

Prvi simptomi se obično javljaju tek kada prostatna žlezda počne da pritiska bešiku.

Najčešći simptom je često mokrenje i otežano mokrenje.

Postoji pojačan nagon za mokrenjem, pri čemu muškarac može osetiti bol/pritisak ili promenu protoka urina. U slučaju uznapredovalih tumora, metastaze se javljaju i u obližnjem koštanom tkivu, što se takođe manifestuje bolom u datom predelu.

Kao i druge onkološke bolesti, rak prostate se manifestuje povećanim umorom, malaksalošću, slabošću, gubitkom apetita i mogućim gubitkom težine.

Muškarcima starijim od 40 godina preporučuje se redovni preventivni pregled kod urologa.

Najčešći simptomi:

 • Problemi sa mokrenjem
 • Učestalo mokrenje
 • Bol u karlici
 • Bol u lumbalnoj kičmi
 • Erektilna disfunkcija
 • Bolna ejakulacija
 • Krv u urinu
 • Povećan umor
 • Gubitak apetita
 • Opšta slabost

Kako što pre prepoznati rak prostate i koje su mogućnosti lečenja??

Karcinom prostate. Zdrava prostata i uvećana prostata sa tumorom.
Karcinom prostate. Zdrava prostata i uvećana prostata sa tumorom. Izvor fotografije: Getty Images

Diagnostika

Rana dijagnoza igra važnu ulogu u smislu uspešne prognoze. Ovo se sastoji u redovnom preventivnom pregledu kod urologa. Pregled obuhvata uzimanje uzorka urina, palpaciju kroz anus i ultrazvuk sistema za izlučivanje.

U nekim slučajevima, CT (kompjuterska tomografija) ili MRI (magnetna rezonanca) skeniranje je indicirano da bi se bolje vizualizirale meke strukture područja.

Ukoliko lekar posumnja na tumor prostate, može uzeti uzorak i direktno iz prostate pomoću tanke igle za biopsiju, tzv. biopsija. Prilikom procene rezultata biopsije, određuje se Gleasonova skala - klasifikacija obima ćelija raka prostate.

Za muškarce preko 40 godina sa pozitivnom porodičnom anamnezom, radi se preventivni PSA test. Za muškarce preko 50 godina kao deo prevencije.

U krvi, test može otkriti povećan nivo specifičnog PSA antigena za rak prostate, dok što je stadijum raka veći, to su veće vrednosti PSA.

U nekim slučajevima, međutim, povećani PSA antigen ne mora odmah da znači malignu bolest debelog creva. To može biti benigno (nemaligno) povećanje prostate - hiperplazija.

Prognoza lečenja raka prostate

Prognoza i uspeh lečenja raka prostate zavise od vremena i stadijuma dijagnoze bolesti. Ogromna prednost je rana dijagnoza.

Ako se rak nađe lokalno, gde se rak ne širi dalje od okolnih struktura prostate, prognoza je u mnogim slučajevima povoljna.

Povoljna prognoza je namenjena podvrgavanju hormonskom tretmanu, radioterapiji ili operaciji, što dovodi do uklanjanja abnormalnih ćelija tkiva prostate.

U uznapredovalom stadijumu bolesti, gde postoji visok stepen maligniteta i metastaza u okolne strukture, prognoza je lošija. Cilj lečenja je pre svega usporavanje bolesti i otklanjanje neprijatnih simptoma (bol, problem sa mokrenjem...).

Međutim, uvek je individualno u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i lokacije i prirode raka.

Broj obolelih od raka prostate u Slovačkoj se svake godine povećava. Vrednosti incidencije u našoj zemlji imaju dugoročnu tendenciju rasta, ali i pored toga, Slovačka spada u zemlje sa niskom do srednjom incidencom ove bolesti.

Incidencija bolesti se skoro udvostručila u Slovačkoj u poslednjih 30 godina.

Neke studije pokazuju da je većina slučajeva izlečiva ako se uhvate i leče rano. Glavni korak ka uspešnom lečenju su stoga redovni pregledi.

Zanimljive informacije u članku: Da li tumor to isto što i rak?

Prevencija raka prostate

Prevencia pred tvorbou abnormálnych karcinogénnych buniek ako taká, nie je. Vznik nádoru je však podmienený viacerými faktormi, ktoré je možné do určitej miery ovplyvniť.

Prevencija protiv stvaranja abnormalnih kancerogenih ćelija kao takva nije. Međutim, nastanak tumora uslovljen je više faktora na koje se u određenoj meri može uticati.

Iako povećanje starosti i genetska podložnost muškarca nisu faktor na koji se može uticati, preporučljivo je da se podvrgne redovnom preventivnom pregledu kod urologa, koji bi mogao da otkrije rak prostate u ranoj izlečivoj fazi.

Ograničavanje konzumiranja alkohola, prestanak pušenja duvanskih proizvoda, kao i modifikacija nezdrave ishrane su među faktorima na koje se može uticati u nastanku raka prostate.

Kao deo odgovarajuće ishrane, preporučuje se ograničavanje preterano masne hrane koja sadrži zasićene masti (crveno meso, visoko prerađena hrana, mlečni proizvodi, masna hrana i prelivi). Preporučljivo je ograničiti unos jednostavnih šećera.

Čuvajte se preteranog unosa omega-3 masnih kiselina, jer sadrže stearinsku kiselinu, čiji veliki unos, prema nekim studijama, potencijalno može povećati rizik od raka prostate. I to uprkos njihovim bezbrojnim zdravstvenim prednostima.

Pogodan izbor je povećanje potrošnje povrća (posebno paradajza, brokolija, kupusa, kelja), voća (posebno jagodičastog i šumskog), nemasne ribe, nemasnog mesa, biljnih masti, mahunarki ili soje.

MOvembar - Mesec svesti o raku prostate

Novembar je Mesec svesti o riziku od raka prostate i prevenciji kod muškaraca. Na predavanjima, manifestacijama i raznim marševima apeluju se na preventivne preglede muškaraca kod urologa.

Na međunarodnom nivou, poznat je pod engleskim imenom kao mesec svesti o raku prostate - Movember.

Movember je izmenjeni naziv za mesec novembar, dok je skraćenica „MO“ izvedena od reči brkovi. Muškarci ovog meseca puštaju bradu i skreću pažnju na važnost prevencije.

Osnovna ideja je rano otkrivanje bolesti zahvaljujući preventivnom pregledu i podršci muškarcima sa rakom prostate. Reprezentativna boja Movembre je plava, dok su simbol brkovi i plava traka.

Prostate cancer Awareness Month. Mesec svesti o raku prostate. Movember
Prostate cancer Awareness Month. Mesec svesti o raku prostate. Movember. Izvor fotografije: Getty Images

Kako se leči: Rak prostate

Lečenje raka prostate: hirurško i onkološko

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • solen.sk - Karcinom prostate. doc. MUDr. dr Jozef Marenčak.
 • urologyhealth.org - What is Prostate Cancer? UrologyCareFoundation
 • solen.cz - Dijagnoza i stadijum raka prostate. David Hradil, Vladimir Student ml., Milan Kral, Vladimir Student
 • medlineplus.gov - Prostate cancer. MedlinePlus – National Library of Medicine
 • internimedicina.cz - Rak prostate - trendovi incidencije i faktori rizika. MUDr. Peter Bujdák, CSc. , PhDr. Martina Cuninková