Upala srednjeg uha: koji su uzroci nastanka i simptomi? (akutni/hronični)

Upala srednjeg uha: koji su uzroci nastanka i simptomi? (akutni/hronični)
Foto izvor: Getty images

Upala srednjeg uha je relativno česta inflamatorna bolest koja se najčešće javlja kod dece. Naravno, ni odrasli to ne mogu izbeći. U većini slučajeva radi se o akutnom obliku, ali postoje i hronične ili rekurentne upale.

Karakteristike

Upala srednjeg uha se stručno naziva otitis media. Otitis, odnosno upala uha, pripada uglavnom brizi lekara ORL, otorinolaringologa, narodnog lekara i specijaliste za grlo.

Međutim, često lekar opšte prakse dolazi u kontakt sa ovom bolešću, bilo kod odraslih ili dece.

Činjenica je da se upala srednjeg uha najčešće javlja u detinjstvu. Prema podacima, upala pogađa do 60 % dece najmanje jednom, najčešće do 5. godine života. Kod odraslih je ova pojava manje uobičajna. 

Ova vrsta otitisa je česta komplikacija infekcije gornjih disajnih puteva, uglavnom kao rezultat upale grla, nosa i ždrela, gripe i prehlade. Rezultat je anatomsko postavljanje slušne ili, Eustahijeve tube.

Uzročnik je početna virusna infekcija. Smatra se da je virusni uzrok oko 25%. Shodno tome, problematična je i bakterijska infekcija koja se može javiti već tokom virusne bolesti, ali i nakon njene remisije. 

Najčešće vas zanima:

Zašto nastaje i kako se manifestuje kod dece ili odraslih?

Šta je to hronična upala i šta je njen uzrok?

Kako se leči i da li pomažu narodni saveti?

Podela upale srednjeg uha

Zapaljenje srednjeg uha se deli prema njegovom toku i to na akutni, subakutni i hronični. Dok se akutni javlja iznenada, subakutni traje duže od dva meseca. Za hroničnu upalu je karakteristično oštećenje bubnjića, sekrecija (iscedak) i oštećenje sluha u trajanju od tri meseca i više.

Naknadno je poznata i rekurentna upala srednjeg uha, odnosno rekurentna infekcija, koja se ponavlja tri ili više puta tokom pola godine. Skraćene oznake za ove oblike mogu se naći i u raznim izvorima i to:

 • OMA, otitis media acuta, tj akutna upala srednjeg uha
 • OMR, otitis media recidivans, odnosno rekurentna upala srednjeg uha 
 • OMS, otitis media secretorica, sekretorni oblik ili takođe 
 • OMC, odnosno otitis media chronica

Druga metoda deli otitis prema tome da li je gnojna ili negnojna. Zatim, upala se deli prema tome koji deo zahvata, tj kao tubotimpanična upala, mezozotitis ili kataralna upala slušne tube.

Ukratko o srednjem uhu

Srednje uho je šupljina koju ispunjava vazduh. Sadrži tri slušne koske i to čekić, nakovanj i uzengiju. Ove koske služe za prenos zvučnih talasa od bubne opne do unutrašnjeg uha. Bubna opna odvaja srednje uho od spoljašnjeg.

Srednjem uhu pripadaju:

 • bubna opna
 • sama šupljina srednjeg uha, odnosno bubna šupljina
 • slušna ili Eustahijeva tuba, koja spaja nosni deo ždrela i bubnu šupljinu
 • sistem šupljina kod slepoočnica

Zašto se otitis javlja češće kod dece?

Upala srednjeg uha se najčešće javlja kod dece do pet godina. Zanimljiva je informacija da čak dve trećine dece do dve godine prođe kroz zapaljenje srednjeg uha. Kao razlog je činjenica da je kod dece slušna tubica kraće dužine i deblja.

Ovakav anatomski raspored olakšava prodiranje infekcije u šupljinu srednjeg uha i kao rezultat toga, deca predškolskog uzrasta su najčešće pogođena upalom. Kod akutnog zapaljenja, sama upala je često obostrana i veoma bolna.

Upala srednjeg uha je relativno neprijatna bolest, ali nije opasna. Sa ranim lečenjem, terapija nije teška i upala se može lako izlečiti. Međutim, postoje komplikacije koje mogu biti ozbiljne, posebno ako se lečenje zanemari.

Uzroci

Upala srednjeg uha je uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom. Primarna upala je obično virusna posle koje sledi bakterijska superinfekcija. Najčešći razlog je upala gornjih disajnih puteva, kod kojih dolazi do komplikacija, a samim tim i do prenošenja infekcije kroz slušni kanal.

Pročitajte i članak o prehladi.

Ušni kanal je kraći kod odojčadi ili male dece. Ovo predisponira ka bržem prenosu infekcije iz gornjih disajnih puteva u šupljinu srednjeg uha. Zbog ovoga čak dve trećine dece do tri godine prođe kroz ovu bolest.

Maksimum infekcije je do pet godina, zatim se učestalost ove bolesti smanjuje kod odraslih. Mogućnost oboljenja je tokom cele godine, međutim, od jeseni do proleća se javlja češće nego u letnjim mesecima.

Na nastanak oboljenja utiču faktori kao što su:

 • starost, do pet godina
 • anatomski faktori, dužina i širina kod male dece
 • oštećena prohodnost nosa (povećani nazalni krajnici)
 • poremećena funkcija  ventilacije i drenaže, odnosno disfunkcija Eustahijeve tube
 • bolest gornjih disajnih puteva
 • druge bolesti kao što su Daunov sindrom, rascep nepca
 • oštećenje bubne opne, na primer čak i u slučaju povrede pod pritiskom ili mehaničkih povreda
 • individualni imunitet
 • tip uzročnika
 • način lečenja, zanemaren ili nedovoljan tretman
 • kolektivno okruženje (vrtić)
 • alergije, kao što su peludna groznica
 • pušenje, posebno pasivno pušenje
 • genetski faktor i porodična predispozicija
 • upotreba dude za bebe (ceo dan)
 • pijenje mleka iz flašice u ležećem položaju, curenje mleka u ušni kanal
 • hladno vreme i zimska sezona

Kao kapija koja sprečava ulazak bolesti je uglavnom slušni kanal kao i gornji respiratorni trakt. Među ostale spadaju i na primer:

 • spoljašnji slušni kanal i oštećeni bubanj
 • krvlju, kao što su boginje ili šarlah
 • kroz ušni lavirint, kod intrakranijalnih infekcija

U tabeli su prikazani najčešći uzroci upale srednjeg uha

Virus Bakterija
primarna virusna infekcija u čak 25 % slučajeva pneumokok, stručno streptococcus pneumoniae kod dece do dve godine čak 50% otitisa
RSV – koji su respiratorni sinični virusi, razne sezonske respiratorne infekcije, rinitis, nazeb, prehlada Haemophilus influenzae, je uzročnik čak 25 % upala
Adenovirusi Streptococcus pyogenes, otprilike oko 5 do 10 procenata
virus gripa, odnosno, grip tipa A, B Moraxella catarrhalis
RS virusi, ili rinovirusi Turicella otitidis

Hronična upala često muči ljude sa oslabljenim imunitetom, rascepom nepca, ili malu decu koja zbog prehlade često imaju pun nos. Ponekad zapaljenje može biti povezano i sa drugim bolestima.

Međutim, češće nastaje kao komplikacija nakon prevladavanja prehlade i drugih infekcija gornjih disajnih puteva.

Simptomi

Zanimljivo je da kod upale srednjeg uha simptomi variraju u zavisnosti od toga, da li je bolest akutna ili hronična. Simptomatologija akutne infekcije počinje nakon perioda inkubacije, koja je obično 4-7 dana nakon upale gornjih disajnih puteva (HDC).

Akutno zapaljenje karakteriše brzi početak poteškoća. Kao prvo se javlja bol u uhu, zatim groznica, iscedak iz uha koji je u većini slučajeva kod bakterijske infekcije zagnojen. Čovek ima osećaj prigušenosti u uhu i takođe oseća pulsirajući bol, koji se stalno vraća, u oba uha drugačijek intenziteta.

Akutna upala je obično obostrana. Kod hronične upale bol nije toliko intenzivan. U slučaju dugotrajne upale srednjeg uha javljaju se poteškoće kao što su iscedak iz uha, oštećenje bubne opne, pogoršanje sluha.

Čovek ne mora da ima povišenu temperaturu ili groznicu. Oseća najviše prigušenost, pritisak ili pucketanje u uhu. Može se javiti i peckanje ili svrab u uhu. Kod hronične upale karakteristično je gubitak sluha i oštećenje sluha. Može doći do glavobolje.

Glavni simptomi upale srednjeg uha su sažeti u tabeli

Simptom Opis
Bol u uhu kao glavna manifestacija akutne infekcije
bol u uhu i njegovog područja
loše procenjeno kod male dece, potrebno je obratiti pažnju na celokupne manifestacije
Pogoršani sluh česta komplikacija upale
teško je proceniti kod najmanje dece
vremenom se pogoršava
u zahvaćenom uhu može da šušti, pucketa, pišti, bruji
Promene na bubnoj opni lekar posmatra crvenilo, otok, zadebljanje
bubanj je zbog inflamatornog sekreta izvučen u spoljašnji slušni kanal
Iscedak iz uha odnosno sekret iz spoljašnjeg slušnog kanala
prisutan je u razvijenim oblicima i kod hroničnog tipa otitisa
javlja se nakon spontanog pucanja bubne opne, ali i u slučaju paracenteze
može biti prisutan i kod upale spoljašnjeg uha
Telesna temperatura kod mlađe dece dolazi do bržeg porasta telesne temperature kao i do više temperature
Nemir posebno kod male dece kao opšta manifestacija
pratimo opšti nemir, nesanicu, razdraživost
nemir i razdraživost se javljaju i kod odrasle osobe

Problem može biti mlad uzrast deteta. Kod male dece koja još ne znaju govoriti, imenovati i opisati bol, potrebno je obratiti pažnju na sveukupne manifestacije, kao što su plač, nemir, nervoza ili nesanica. Pogoršanje bola može se javiti uglavnom pri duvanju nosa, ali i pri gutanju.

Slično tome, bol se pogoršava kašljanjem i kijanjem.

Generalno, intenzitet bola varira tokom dana. Čak i u slučaju upale srednjeg uha, pogoršava se uglavnom noću. Uzročno bol utiče i na područje. Bol se pojačava i na pritisak i na slepoočne kosti (processus mastoideus), koje su deo temporalne, odnosno deo lobanje.

Kod starijih ljudi upala srednjeg uha može biti i bez simptoma. Postoje samo blagi simptomi, kao što su pogoršanje sluha ili prigušenje u ušima. Naravno, ni u tom slučaju nije dobro zanemariti i ne lečiti bolest.

Diagnostika

Za dijagnozu bolesti su važni anamneza i klinički tok. Međutim, važno je razlikovati upalu srednjeg uha od drugih bolesti. Iscedak iz uha je prisutan i kod zapaljenja spoljašnjeg slušnog kanala.

Ipak, najvažniji je pregled očima pomoću ušnog ogledalo. Ovaj pregled, stručno otoskopija, obavlja ORL lekar. Najčešće su vidljive promene na bubnoj opni, kao što su crvenilo, pojačan protok krvi, izvijanje i grubljanje. Sekret je prisutan nakon prekida bubne opne.

Naknadno se može obaviti pregled sluha, odnosno audiološki testovi. U osnovne preglede, koje može obaviti i lekar opšte prakse za odrasle ili decu, spadaju laboratorijski test krvi i CRP. Povišen broj belih krvnih zrnaca takođe potvrđuje prisustvo upale. 

Alternativno radi se bris sekreta iz uha.

Tok bolesti

Tok bolesti može biti individualan. Zavisi i od toga da li se radi o akutnom ili hroničnom obliku bolesti. Akutni oblik karakteriše brz tok, praktično za nekoliko sati, najčešće noću i najčešće kao komplikacija bolesti gornjih disajnih puteva.

Tok akutne bolesti je tipičan u četiri stadijuma

Stadijum Opis
1. stadijum akutna tubotimpanična upala
uzrok je otok slušnog kanala i njegovo zatvaranje, stvara se vakum u bubnoj duplji
osećaj prigušenja u uhu, pritisak u uhu
bol se javlja uglavnom kod kijanja, duvanja nosa, ali i pri žvakanju i gutanju
tokom otoskopije, bubanj je izvrnut
2. stadijum Serozni sekret
sekret se nagomilava u šupljini srednjeg uha
bol u uhu
kod dece nemir, nervoza, plač, poremećaj sna, hvatanje za uho
pogoršanje sluha
šuštanje, pištanje, pucketanje u uhu
povećanje telesne temperature do groznice
tokom otoskopije je prisutno crvenilo bubne opne
3. stadijum Gnojno zapaljenje, kao rezultat bakterijske superinfekcije
gnojni sekret, i to u slučaju spontane perforacije (prekida) bubne opne (čak 20% slučajeva)
visoka temperatura
pulsirajući i intenzivan bol u uhu
kod mlađe dece se javlja proliv ili povraćenje
tokom otoskopije, bubna opna je zakrivljena, crvenkasta, može da se presijava gnoj
4. stadijum Poboljšanje, počinje nakon 7 - 10 dana
zapaljenje jenjava
iscedak iz uha postepeno prestaje
bubna opna se zaceljuje ožiljkom
prigušenje u uhu ili pogoršanje sluha može da potraje

Zapaljenje srednjeg uha kod odraslih prolazi mirnije. Često je prisutna samo prigušenost u uhu ili pogoršanje sluha. Međutim, to nije razlog za zanemarivanje lečenja. Naravno, lečenje je takođe važno kako bi se izbegle komplikacije.

Hronični oblik upale karakteriše se sporijim početkom, odsustvom temperature. Traje oko tri meseca. Obično dolazi do oštećenja bubne opne, dugotrajnog iscedka i oštećenja sluha. Iscedak je sluzan, gnojan, može imati neprijatan miris. U uhu se čuje šum, osećaj izlivanja tečnosti.

SAVET: članak o gripu u detinjstvu i o gripu u trudnoći.

Čuvajte se komplikacija upale srednjeg uha

rizik od komplikacija je uglavnom nedovoljan ili nikakav, ali i neodgovarajući tretman upale. Relativno česte komplikacije uključuju zapaljenje slepoočnica, odnosno akutni mastoiditis. Stvara se šupljina ispunjena gnojem. Ova komplikacija je veoma ozbiljna.

Među komplikacije upale srednjeg uha spadaju:

 • mastoiditis
 • paraliza facijalnog nerva, VII kranijalni nerv, odnosno nervus facialis
 • meningitis
 • oštećenje sluha, gubitak sluha
 • hronična upala srednjeg uha
 • rekurentna upala srednjeg uha
 • hronični iscedak iz srednjeg uha
 • promene bubne opne, oštećenja, nekroza
 • apsces mozga

Prevencija upale srednjeg uha je važna

Kako treba da funkcioniše prevencija? Mere su usmerene na sprečavanje upale ili njenih komplikacija. Zbog toga su važne mere kao što su na primer:

 • ograničavanje kotakta male dece sa masom ljudi u rizičnim periodima
 • ostaviti dete sa upalom gornjih disajnih puteva ili gripom kod kuće
 • otklanjanje uzroka, kao što je u slučaju uvećanih nazofaringealnih krajnika i ždrelnih krajnika
 • praćenje dece sa predispozicijom za upalu srednjeg uha, sa oslabljenim imunitetom
 • sprečavanje povratka bolesti
 • vakcinacija protiv gripa, Streptococcus pneumoniae, Hemophilius influenzae B
 • podrška imunitetu
 • dodaci ishrani u sezoni
 • zdrava i uravnotežena ishrana, dosta vitamina, minerala i vlakana
 • dosta kretanja, kretanje u prirodi
 • ograničenje pušenja i kretanja dece u zadimljenoj sredini
 • ograničenje upotrebe cucle
 • pažnja kod hranjenja beba na leđima, curenje mleka u ušni kanal
 • povišen položaj gornje polovine tela u snu
 • zaštita ušiju od promaje, vetra i hladnoće
 • adekvatna higijena i pranje ruku
 • čišćenje nosne šupljine i održavanje njene prohodnosti
  • pravilno duvanje nosa (ne obe rupe u isto vreme), ne pod visokim pritiskom
  • usisavanje sluzi maloj deci
  • kapi za nos

Kako se leči: Upala srednjeg uva

Kako lečiti otitis media? Lekovi, antibiotici i operacija

Prikaži više

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • Lieberthal AS, Carroll AE, Chonmaitree T, Ganiats TG, Hoberman A, Jackson MA, et al. (March 2013). "The diagnosis and management of acute otitis media". Pediatrics131 (3): e964-99.
 • Qureishi A, Lee Y, Belfield K, Birchall JP, Daniel M (January 2014). "Update on otitis media - prevention and treatment". Infection and Drug Resistance7: 15–24. 
 • "Ear Infections". cdc.gov. September 30, 2013. 
 • Minovi A, Dazert S (2014). "Diseases of the middle ear in childhood". GMS Current Topics in Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery13: Doc11. 
 • Vos T, Allen C, Arora M, Barber RM, Bhutta ZA, Brown A, et al. (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators) (October 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet388 (10053): 1545–1602. 
 • Wang H, Naghavi M, Allen C, Barber RM, Bhutta ZA, Carter A, et al. (GBD 2015 Mortality and Causes of Death Collaborators) (October 2016). "Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet388 (10053): 1459–1544. 
 • Emmett SD, Kokesh J, Kaylie D (November 2018). "Chronic Ear Disease". The Medical Clinics of North America102 (6): 1063–1079. 
 • Ruben, Robert J; Schwartz, Richard (February 1999). "Necessity versus sufficiency: the role of input in language acquisition". International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology47 (2): 137–140. 
 • "Ear disease in Aboriginal and Torres Strait Islander children" (PDF). 
 • Coker TR, Chan LS, Newberry SJ, Limbos MA, Suttorp MJ, Shekelle PG, Takata GS (November 2010). "Diagnosis, microbial epidemiology, and antibiotic treatment of acute otitis media in children: a systematic review". JAMA304 (19): 2161–9. 
 • "Otitis Media: Physician Information Sheet (Pediatrics)". cdc.gov
 • Venekamp RP, Sanders SL, Glasziou PP, Del Mar CB, Rovers MM (June 2015). "Antibiotics for acute otitis media in children". The Cochrane Database of Systematic Reviews6 (6): CD000219. 
 • Venekamp RP, Burton MJ, van Dongen TM, van der Heijden GJ, van Zon A, Schilder AG (June 2016). "Antibiotics for otitis media with effusion in children". The Cochrane Database of Systematic Reviews (6): CD009163.
 • Monasta L, Ronfani L, Marchetti F, Montico M, Vecchi Brumatti L, Bavcar A, et al. (2012). "Burden of disease caused by otitis media: systematic review and global estimates". PLOS ONE7 (4)
 • Vos T, Barber RM, Bell B, Bertozzi-Villa A, Biryukov S, Bolliger I, et al. (Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators) (August 2015). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013". Lancet386 (9995): 743–800