Alergija na mleko i intolerancija na laktozu: razlika i simptomi

Alergija na mleko i intolerancija na laktozu: razlika i simptomi
Foto izvor: Getty images

Konzumacija mleka i laktoze može izazvati zdravstvene probleme, posebno probavne. Koja je razlika između alergije na mleko i intolerancije na laktozu? Koji su simptomi intolerancije na mlečne proizvode?

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Među alergijama na hranu je i alergija na proteine kravljeg mleka. Međutim, intolerancija na laktozu u mlečnim proizvodima je uobičajena. Neprijatni simptomi se javljaju relativno brzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda ili laktoze.

Uzroke netolerancije, simptome, manifestacije, razliku između alergije i netolerancije, mogućnosti lečenja i još mnogo toga naučićete u nastavku članka.

Šta je mleko i laktoza?

Mleko je bela neprozirna tečnost koja dolazi iz mlečnih žlezda sisara. Važan je izvor neophodnih hranljivih materija za novorođenčad. U odraslom dobu, mleko životinja, posebno krava, često se konzumira.

Mleko se sastoji od vode, masti, proteina, vitamina, minerala i laktoze. Laktoza je stručni naziv za mlečni šećer, koji je prirodni deo mleka. To je glavni izvor ugljenih hidrata u mlečnoj tečnosti.

Laktoza se u ljudskom tankom crevu razlaže enzimom laktazom na pojedinačne monosaharide - glukozu i galaktozu.

Uzroci

Prema uzroku zdravstvenih tegoba nakon konzumiranja mleka, razlikuje se alergija na mleko i intolerancija na laktozu.

Alergija na mlečne proteine

Alergija na mlečne proteine (u većini slučajeva na proteine kravljeg mleka) je neželjena reakcija imunog sistema. Alergija je stoga povezana sa konzumiranjem mlečnih proteina, a ne laktoze (mlečnog šećera).

Međutim, ova alergija na hranu se ne odnosi samo na kravlje mleko, već i na druge vrste mleka (ovčije, sojino...).

Međutim, kravlje mleko sadrži protein koji se zove kazein, koji u većini slučajeva stoji iza razvoja alergijske reakcije. Zbog toga se ova alergija naziva i alergijom na proteine kravljeg mleka.

Alergija na mlečnu hranu pogađa i oko 2% male dece na nivou odojčadi i mališana, dok se u većini slučajeva zdravstveno stanje postepeno prilagođava fiziologiji.

Bebe u ovom periodu razvoja nemaju dovoljno razvijenu mukoznu barijeru, što takođe predstavlja povećanu propustljivost za alergen u njegovom osnovnom obliku.

Naprotiv, kod odraslih se ova alergija na hranu javlja ređe i traje do kraja života, kao i druge vrste alergija.

Glavni simptom alergije na protein kravljeg mleka su problemi sa varenjem kao što su bol u stomaku, nadimanje, nadimanje, poremećaj creva (proliv/zatvor), mučnina ili povraćanje.

Kako se radi o alergiji, moguć je i kožni simptom u vidu ekcema, osipa, dermatitisa, upale usne duplje i sl. Kijanje (curenje iz nosa), svrab u nosu i očima su takođe uobičajeni simptomi.

Neželjeni simptomi alergije se javljaju relativno brzo nakon konzumiranja mlečnog proizvoda.

Laktozna intolerancija

Intolerancija na laktozu nije alergija na mleko, uprkos sličnim simptomima nakon konzumiranja. To je poremećaj digestivnog trakta da razgrađuje i prerađuje mlečni šećer – laktozu.

Pojedinci sa netolerancijom stoga imaju problem sa digestivnim enzimom laktazom.

Loše obrađeno, ili nesvarena laktoza dospeva u debelo crevo iz tankog creva, gde se zatim podvrgava fermentaciji, koja podržava crevne bakterije, proizvodnju masnih kiselina i gasa.

Povećani osmotski pritisak povećava zadržavanje vode u crevima. Laktozu tako fermentišu crevne bakterije da bi proizvele gasove (vodonik, ugljen-dioksid) i kratkolančane masne kiseline.

Glavni simptomi su bolovi u stomaku, grčevi u stomaku, nadimanje, nadimanje, mučnina, problemi sa crevima (proliv) i slično.

Porovnanie fyziologického trávenia a laktózovej intolerancie
Poređenje fiziološkog varenja i intolerancije na laktozu. Laktoza razdvojena enzimom laktaze na glukozu i galaktozu // Nesvarena laktoza i naknadno stvaranje bakterija, kiselina i gasova. Izvor fotografije: Getty Images

Prema etiologiji, intolerancija na laktozu se deli na:

 1. Kongenitalno/razvojno
 2. Primarni
 3. Sekundarni (pridruženi)

Urođeni oblik netolerancije na laktozu je retkost i javlja se već u detinjstvu. Funkcija enzima laktaze je oštećena genetskim faktorom i traje do kraja života pojedinca.

Simptom je loša tolerancija majčinog mleka i povezani problemi sa varenjem. Ako se stanje ne prepozna na vreme, može biti opasno za dete. Postoji rizik od neuhranjenosti zbog nedostatka tečnosti i hranljivih materija.

Razvojna intolerancija se javlja naročito kod prevremeno rođene dece koja nemaju dovoljno razvijenu crevnu sluzokožu, dok laktozu fiziološki počinju da formiraju tek posle 34. nedelje trudnoće žene.

Sekundarna netolerancija na laktozu povezana je sa određenim poremećajem i oboljenjem digestivnog trakta pojedinca. To su uglavnom inflamatorna oboljenja digestivnog trakta, kao što su celijakija, Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili gastroenteritis i dr.

Uzrok većine sekundarnih intolerancija su oštećene ćelije tankog creva. Zdravstveni problemi sa preradom laktoze ponekad mogu nastati zbog operacije ili povreda crevnog trakta.

Ponekad je netolerancija uzrokovana akutnom infekcijom, ali se navedeni uzroci vraćaju u normalu nakon uklanjanja uzroka.

Primarna netolerancija na mleko se navodi kao najčešći oblik netolerancije. Ovo je posledica starenja, a kako osoba stari, njegova aktivnost laktaze se smanjuje.

Ova vrsta netolerancije se uglavnom nalazi kod osoba azijskih, afričkih ili latinoameričkih korena i takođe je posledica evolutivnog razvoja ishrane u datim oblastima.

Simptomi

Sažetak simptoma intolerancije na laktozu:

 • Naduvavanje, naduvavanje
 • Bol u stomaku
 • Osećaj punoće
 • Grčevi u stomaku
 • Problem sa pražnjenjem creva (dijareja/zatvor)
 • Mučnina
 • Povraćanje

Diagnostika

Osnova dijagnostičkog procesa je uzimanje sveobuhvatne istorije pacijenta i procena kliničkih simptoma.

Dijagnoza alergije na hranu na mleko se uglavnom sastoji u uzimanju uzorka krvi pacijenta i laboratorijskom pregledu za otkrivanje specifičnih IgE antitela protiv proteina kravljeg mleka.

Sastavni deo dijagnoze je eliminacija potencijalne komponente hrane koja izaziva neželjene simptome. Alergija na mleko uključuje sve mlečne proizvode (jogurt, sveži sir, sladoled, arome i mnoge druge "skrivene mlečne namirnice").

Ako negativni simptomi postepeno nestanu tokom testa eliminacije hrane, a naprotiv, ponovo se pojave nakon upotrebe mlečnih proizvoda, dijagnoza se potvrđuje.

Za razliku od alergije na mlečne proteine, netolerancija ne zahteva tako strogu dijetu uz potpuno isključenje mleka iz ishrane.

U većini slučajeva, osobe sa intolerancijom na laktozu mogu tolerisati male količine određenih mlečnih proizvoda bez ikakvih posledica. Međutim, potrebno je napomenuti da svaka osoba ima individualnu percepciju tolerancije na laktozu.

Trenutno, tržište nudi veliki broj mlečnih proizvoda bez laktoze, označenih kao „bez laktoze“, ili označenih precrtanim simbolom mleka.

Intolerancija na laktozu se takođe može otkriti testom vodonika iz daha. Ovo je analiza daha nakon konzumiranja laktoze.

Kada se laktoza (mlečni šećer) vari i fermentiše, proizvodi se vodonik, koji se apsorbuje kroz crevni trakt, a zatim izdiše kroz pluća - kroz usta. Međutim, test je dugotrajniji i može biti pristrasan zbog određene farmakoterapije pacijenata.

Druga dijagnostička opcija je određivanje pH kiselosti iz uzorka stolice pacijenta. Količina nesvarene laktoze se ispituje u laboratoriji. Invazivnija metoda je histohemijsko ispitivanje aktivnosti enzima laktaze u sklopu uzimanja uzorka crevne sluzokože.

Symbol „Lacto free“ – označenie potraviny bez obsahu laktózy
Simbol „Lacto free“ – obeležavanje hrane bez laktoze. Izvor fotografije: Getty Images

Kako se leči: Laktozna intolerancija

Lečenje intolerancije na laktozu: lekovi ili dijeta?

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • CAP, Petr i Ondrej RIBNIČEK. Alergologija u džepu. Prag: Mlada fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5255-9
 • solen.cz - Intolerancija na laktozu - praktičan pristup. Slano. MUDr. Katerina Bajerova, dr.
 • solen.sk - Alergija na hranu. Slano. Hana Kaiserova
 • healthline.com - Dairy Allergy vs. Lactose Intolerance: What's the Difference? Healthline. Ariane Lang, BSc, MBA