Kvrga na kapku: Zašto nastaje masna, bela i druga kvržica, cista na kapku?

Kvrga na kapku: Zašto nastaje masna, bela i druga kvržica, cista na kapku?
Foto izvor: Getty images

Kvržice na očnim kapcima nastaju kao posledica povećanog napora, nepravilne higijene, poremećaja metabolizma masti, kao i kao posledica infekcije. Česta je upala začepljene lojne žlezde. Najčešće bolesti su ječam na oku i halacion. Međutim, kvrga može biti i tumorskog porekla.

Kvržica na kapku je obično simptom zapaljenja žlezde kapka. Bilo da se radi o Meibomskoj žlezdi ili drugim žlezdama. Neke upale su gnojne, druge nisu. Štaviše, nije uvek uslov da kvržica mora da pukne i da iz nje poteče gnoj.

Ponekad je čak i bez ovog simptoma.

Međutim, uvek je tačno da gnoj definitivno ne treba na silu cediti iz kvržice. Isto tako, ni iz bilo koje žlezde u predelu oko očiju koja je upaljena, jer postoji rizik od komplikacija upale datog oka.

Ječam na oku ili halacion?

Kvržica se može pojaviti i na donjem i na gornjem kapku. U osnovi, ovaj simptom karakterišu dve bolesti. To je ili ječam na oku, koje se naziva i hordoleum, ili halacion.

Oba slučaja zahtevaju posetu lekaru specijalisti, koji može propisati adekvatan tretman. Alternativno, posebnom intervencijom može učiniti njegov tok efikasnijim. Međutim, postoje slučajevi kada ova grudvica nestane sama nakon nekog vremena i to u slučaju popuštanja upale u žlezdi.

Čovek ima zapaljen gornji kapak desnog oka, upalu lojnih žlezda, halazion
Navedeni faktori rizika doprinose zapaljenju. Foto izvor: Getty images

Faktori rizika koji doprinose začepljenju i zapaljenju lojnih kanala:

  • masni tip kože
  • hormonske promene
  • oslabljen imunitet
  • dijabetes
  • naprezanje očiju, na primer, čak i ako se zanemari nošenje naočara
  • higijena, odnosno hvatanje očiju prljavim rukama
  • sindrom suvog oka
  • visok intraokularni pritisak

Kvrga na oku, odnosno ječam na oku

Ječam na oku je najčešća bolest očnih kapaka. Istovremeno, na donjem ili gornjem kapku pojavljuje se bolna grudvica. To je uzrokovano blokadom jedne od površinskih žlezda očnog kapka.

Ova blokada izaziva upalu, koja se zatim manifestuje karakterističnim crvenilom, otokom i bolom. Sama bolest se najpre manifestuje bolom u predelu celog oka, kasnije crvenilom i na kraju otokom, odnosno kvržicom. Hordoleum je ispunjen gnojem i bolan.

Ako nema komplikacija, moguće je da se ova bolest izleči i bez intervencije lekara. Vremenom, ječam na oku sazreva sve dok kvrga na poklopcu ne pukne, gnoj ne iscuri, a otok ne splasne.

Međutim, oni koji ne žele da trpe bolove ili čekaju dugo, čak dve nedelje, dok se ceo proces sam od sebe ne završi, mogu da posete lekara. U lokalnoj anesteziji, lekar seče ječmeno zrno, gnoj ističe, a zatim lekar dezinfikuje celo područje. Zatim se lokalno primenjuje antibiotska mast.

Može to da bude i halacion

Halacion, tj. kvržica koja krvari nakon punkcije, za smanjenje pritiska, kapak zahvaćen upalom, desno oko
Halacion, ispuštanje krvave tečnosti nakon posekotine. Foto izvor: Getty images

Druga česta bolest, koja se takođe manifestuje bolnom kvržicom na kapku, halacion. Kod halaciona, gnojno zapaljenje se javlja u Meibomskoj žlezdi.

Meibomske žlezde se nalaze na ivici očnog kapka. Oni proizvode sebum koji vlaži ivicu kapaka. Na obe ivice ih ima nekoliko desetina, dok je veći broj na gornjoj.

I u ovom slučaju se javljaju klasični simptomi kao što su crvenilo, otok čvora, bol. Komplikacija je degeneracija u apsces ili flegmon. Ova komplikacija se javlja uglavnom u hroničnom obliku bolesti. Nastaje blokiranjem odliva ove žlezde nagomilanim sekretom.

Ovako formirana kvrga spontano zarasta za otprilike 2 do 3 nedelje. I ovde je moguća poseta lekaru koji uz stručnu intervenciju može da je ukloni hirurškim rezom u slučaju neuspešne terapije antibiotikom.

Gnoj ističe, pritisak se smanjuje, dolazi do bržeg zarastanja i ranije rekonvalescencije. Izuzetno, ova upala može izazvati i tumor meibomske žlezde. Iako se radi o ozbiljnom oboljenju, veoma je retko i tada se mora uraditi biopsija i histologija uzetog uzorka.

Drugi uzroci kvržica na kapcima?

Pored navedenih formacija, na očnim kapcima mogu se pojaviti i druge formacije. To uključuje, na primer, razne bradavice, ciste, apscese, masne grudvice. Masne naslage su najčešći uzrok neispravnog metabolizma masti. Slično, oni takođe nastaju kao rezultat povećanog unosa masti u ishrani.

Herpetična, odnosno virusna infekcija može se javiti i na očnim kapcima. Ovu virusnu infekciju izaziva virus herpes simpleksa. U početnoj fazi prisutni su crvenilo, otok kapaka i tipične herpetične grudvice.

Ova infekcija je najčešće jednostrana i izlečiće se sama. Pojavljuje se kada je telo oslabljeno, slično herpes simpleksu na usni. Otok kože i otok je prisutan i kod alergijskog zapaljenja kapka.

Alergijski ekcem se javlja najčešće pri iritaciji polenom, ali i kao reakcija na kozmetičke proizvode. Prisutni su simptomi kao što su otok, otok, svrab, crvenilo.

Razni apscesi ili flegmoni na očnim kapcima nastaju kao rezultat kozmetičke epilacije obrva ili trepavica, kada se male ranice na kapcima inficiraju. Infekcija u predelu očnih kapaka može se proširiti i iz paranazalnih sinusa.

Tumorske bolesti

Karcinom bazalnih ćelija se takođe može razviti na i oko očnih kapaka. Tumor bazalnih ćelija je tumor trepavica koji je osetljiv na dodir i često krvari. Nije bolno. Lako se leči u početnim fazama. Zbog toga je važna njegova rana dijagnoza.

Karcinom bazalnih ćelija nije opasan i najčešći je tumor. Međutim, ako se zanemari njegov pregled i lečenje, može ozbiljno da zakomplikuje stanje oka i okoline. U najgorim slučajevima može izazvati oštećenje koje može dovesti do gubitka oka.

Sam maligni oblik raka oka je maligni melanom. To je najčešći oblik intraokularnog tumora. Ne samo oko, već i obližnja oblast može biti pogođena raznim tumorima, a to su očna duplja, trepavice ili konjunktiva.

Sumnjive su formacije koje ne leče dugo, svrab, krvare. Stoga je važno potražiti stručnu pomoć u slučaju poteškoća. I taj pregled kod lekara specijaliste, tj očnog lekara, odnosno oftalmologa.

Video o problemima sa očnim kapcima

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

  • solen.sk - ZARAZNE BOLESTI OKA, Radovan Piovarči, Očna klinika FNsP, Bolnica sv. Cyrila a Metoda, Bratislava
  • wikiskripta.eu - infekcije očnih kapaka
Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.