Atopijski ekcem: šta je to, zašto se javlja i koji su njegovi simptomi?

Atopijski ekcem: šta je to, zašto se javlja i koji su njegovi simptomi?
Foto izvor: Getty images

Atopijski ekcem je najčešća hronična inflamatorna bolest dece. Koji su uzroci bolesti?

Karakteristike

Atopijski ekcem se u literaturi može naći pod različitim sinonimima, na primer atopijski dermatitis, prurigo Besnier, neurodermatitis atopica.

Reč „atopija“ je izvedena od grčke reči atopos = čudan, neobičan.

Francuski dermatolog E.H.Besnier je 1982. godine prvi opisao vezu između atopijskog ekcema, alergijskog rinitisa i astme. Deset godina kasnije, Coca i Cooke su koristili termin atopija za trijadu simptoma (ekcem, alergijski rinitis i astma).

Atopijski ekcem se definiše kao multifaktorska neinfektivna inflamatorna bolest. Ovu bolest karakteriše naizmenična faza bez simptoma sa ponovljenim izbijanjem bolesti.

Atopijski ekcem pogađa otprilike 15 do 30% dece i 2 do 10% odraslih. Otprilike 45% slučajeva javlja se u prvih šest meseci, 60% u prvoj godini života, a do 85% slučajeva se javlja u roku od pet godina života.

Dečaci posebno pate od ove bolesti u detinjstvu. U kasnijem dobu žene češće pate od atopijskog ekcema.

Incidencija bolesti je i dalje u porastu. Takođe se predviđa da će se povećati u odrasloj i starosti. Sa pozitivne strane, do 70% pacijenata doživljava smanjenje ili nestanak simptoma pre odraslog doba.

Atopijski ekcem negativno utiče na kvalitet života pacijenta. Pacijent mora da brine o svojoj koži tokom celog dana i mora redovno da ide kod lekara na preglede.

Pacijent pati od poremećenog izgleda kože, intenzivnog svraba kože, a to rezultira predrasudama okoline prema njegovom izgledu.

Oko 60% dece sa atopijom ima loš kvalitet sna, teško zaspi, često se bude ili rano. Rezultati naučnih istraživanja ukazuju na činjenicu da nedostatak kvalitetnog sna u prvoj godini života negativno utiče na dalji emocionalni razvoj čoveka.

Deca koja boluju od atopijskog ekcema često su centar podsmeha. Kao rezultat, oni postaju plašljivi, stidljivi, zavisni od roditelja i pate od osećaja inferiornosti.

Uzroci

Atopijski ekcem je okarakterisan kao multifaktorska bolest. Nekoliko faktora doprinosi razvoju bolesti:

 1. Naslednost

Atopijska bolest nije nasledna, već predispozicija za atopijske reakcije. Približno 60 do 70% pacijenata sa atopijskim ekcemom ima pozitivnu porodičnu istoriju atopije.

Verovatnoća razvoja atopijskog ekcema kod dece kod kojih jedan od roditelja ima ovu bolest procenjuje se na 25 do 30%. Kod dece kod kojih oba roditelja imaju atopiju, verovatnoća razvoja bolesti je do 60%.

 1. Kršenje barijere kože

Poremećaj barijerne funkcije kože smatra se primarnim faktorom koji je uključen u razvoj atopijskog ekcema.

Među glavnim uzrocima poremećaja funkcije barijere kože su:

 • mutacija gena - rezultat je narušavanje procesa sazrevanja keratinocita i integriteta kožne barijere,
 • promenjen profil spektra ceramida - dovodi do smanjene funkcije intracelularnih lipida,
 • visoka koncentracija kožnih serinskih proteaza - dolazi do prevremenog gubitka kohezije keratinocita.

Poremećaj kožne barijere povećava podložnost kolonizaciji bakterijama Staphilococcus aureus. Ova bakterija doprinosi nastanku, intenzitetu i održavanju zapaljenskih procesa.

 1. Spoljni faktori

Pored nasleđene dispozicije, važnu ulogu igraju spoljni faktori sredine.

Faktori koji pogoršavaju tok bolesti uključuju:

 • Alergeni - prašina, grinje, polen, plesni, perut kućnih ljubimaca,
 • Alergeni u hrani - belance, kravlje mleko, pšenično brašno, soja, kikiriki,
 • Nadražujuće supstance - deterdženti, gruba sredstva za čišćenje, boje, neodgovarajuća kozmetika za telo, praškovi za pranje veša, dim cigareta,
 • Toplota i vlaga - topla voda, znoj, široka odeća,
 • Mikroorganizmi - bakterije, virusi, kvasci.
 1. Psihološki faktori

Psihološki i nervni faktori igraju veoma važnu ulogu u etiopatogenezi bolesti. Jedan od ključnih pokretača atopijskog ekcema je negativno mentalno stanje.

Atopijski ekcem može uticati na ljude koji su izloženi stresnim situacijama (kod kuće, na poslu). Ova bolest se može pojaviti kod dece zbog negativnog uticaja roditelja.

Pacijenti koji pate od atopijskog ekcema su uglavnom astenični tipovi. Imaju natprosečnu inteligenciju, pate od nesigurnosti, frustracije, agresije ili potisnutih osećanja straha.

Zanimljivost...
U jednoj naučnoj studiji ispitivana je pojava atopijskog ekcema kod dece tokom života i pojava nakon stresnog događaja.
Rezultat studije je bio nalaz da razvod ili razdvajanje roditelja značajno povećavaju rizik od razvoja atopijskog ekcema tokom naredne 2 godine nakon događaja. Teška bolest ili smrt člana porodice smanjili su rizik od razvoja atopijskog ekcema. Nezaposlenost roditelja nije uticala na pojavu ekcema kod dece.

 1. Bakterije

Pacijenti koji pate od atopije skloni su stafilokoknim infekcijama kože. Takođe mogu imati povišena antitela na stafilokok u serumu.

Simptomi

Simptomi i tok atopijskog ekcema su različiti. Oni se razlikuju među pojedincima. Mogu se razlikovati čak i kod iste osobe.

Tipični simptomi bolesti uključuju:

 • Otok,
 • crvenilo,
 • vlaženje,
 • vodenasti plikovi.

Glavni simptom atopijskog ekcema je intenzivan svrab, koji počinje tokom kriza. U nekim slučajevima može biti trajno. Svrab se posebno pogoršava u vrućini, kada ste nervozni i uveče.

Bolesne promene na koži (eflorescencija) se obično češu. Nakon pojave krvarenja, pacijent oseća željeno olakšanje.

Obolela koža se postepeno zgušnjava (lihenifikuje) i postaje podložnija alergenima i provokativnim faktorima koji dolaze iz spoljašnje sredine.

Rozškrabané miesto na ruke - atopický ekzém
Izgrebano mesto na ruci. Izvor fotografije: Getty Images

Simptomi atopijskog ekcema prema starosti:

 1. Atopijski ekcem u veoma ranom detinjstvu (beba)

Bolest obično počinje oko 3. meseca života. Češće pogađa dečake. Na bočnim stranama obraza i u dlakavom delu glave formiraju se obrubljena crvenkasta mesta koja jako svrbe. Grebanje dovodi do stvaranja zapaljenskih manifestacija na koži.

Simptomi bolesti mogu se razviti na celom dlakavom delu glave, na licu, na trupu i na spoljašnjem delu udova. U vreme kada dete leži, manifestacije se formiraju i na kolenima.

Tipična manifestacija atopijskog ekcema je nepodnošljiv svrab.

Deca plaču jer ne mogu da spavaju noću. Imaju visoku sklonost bakterijskim sekundarnim infekcijama. U nekim slučajevima deca mogu patiti od upale limfnih čvorova.

U ovom obliku, simptomi bolesti mogu trajati nekoliko meseci. Kod približno 50% pacijenata simptomi bolesti će se izlečiti do kraja 2. godine života.

Dieťa s atopickým ekzémom
Dete sa atopijskim ekcemom. Izvor fotografije: Getty Images
 1. Atopijski ekcem u kasnijem detinjstvu

Samostaza (suva koža) se javlja u detinjstvu. Tipična mesta za pojavu simptoma su velike zglobne površine (laktovi, ručni zglobovi, kolena), vlasište, strane lica, područje trepavica, donji deo šaka i stopala.

 1. Atopijski ekcem kod adolescenata i odraslih

Promene na koži su simetrične.

Predilektivna mesta obuhvataju lice (čelo, trepavice, perioralna oblast), vrat, gornji deo grudi, pojas gornjeg ekstremiteta, fleksore velikih zglobova i pozadinu šaka.

U teškim slučajevima atopijskog ekcema, koža je crvena i upaljena. Može doći do ljuštenja kože. Pacijent oseća intenzivan svrab.

Ako je koža glave značajno pogođena, može doći do gubitka kose. Kosa je suva i nema sjaj. Kod muškaraca, više raste u predelu čela. Oba pola doživljavaju proređivanje kose na bočnim stranama čela.

Takođe pogledajte: Alopecija (stanje gubitka kose): Koji su uzroci i simptomi?

Karakterističan simptom atopijskog ekcema u odraslom dobu je intenzivan svrab. Ima paroksizmalni karakter. Krize svraba koje se javljaju noću izazivaju umor i smanjenje performansi kod pacijenata.

Atopický ekzém u dospelých
Atopijski ekcem kod odraslih. Izvor fotografije: Getty Images

Kakve komplikacije mogu nastati kod pacijenata koji pate od atopijskog ekcema?

 • Bakterijske infekcije

Najčešći uzročnik bakterijske infekcije je bakterija Staphilococcus aureus. Simptomi stafilokoknih infekcija uključuju crvenilo i stvaranje kora.

Infekcije se mogu manifestovati kao impetigo contagiosa. U takvim slučajevima, postavljeni tretman prestaje da deluje. Simptomi atopijskog ekcema počinju da se pogoršavaju.

 • Vírusne infekcije

Herpes simpleks je uglavnom uzrok virusnih infekcija. Kada se razvije herpetični ekcem, pacijent oseća bol. Karakteristične manifestacije herpetičnog ekcema uključuju okrugle vezikule sa mlečnim sadržajem.

 • Eritrodermija

Ponekad se nazivaju i eksfoliativnim dermatitisom. Oni su ozbiljna komplikacija atopijskog ekcema. Dermatitis se manifestuje crvenilom i ljuštenjem kože. Opšti simptomi uključuju tahikardiju, gubitak tečnosti i proteina i poremećenu termoregulaciju.

Diagnostika

Diagnóza atopická dermatitída
Dijagnoza atopijskog dermatitisa. Izvor fotografijeDijagnoza atopijskog dermatitisa. Izvor fotografije: Getty Images

U određivanju dijagnoze, lekar se oslanja na tipične kliničke manifestacije bolesti.

Pored tipičnih simptoma bolesti, potrebno je ispitati atopijske simptome:

 • porodična i lična istorija (anamneza)
 • sklonost svrabu - posebno nakon tuširanja i kupanja,
 • povećanje iritacije kože – osetljivost na vunu, sapune,
 • funkcionalni poremećaji kože - na primer, smanjeno stvaranje znoja,
 • sklonost formiranju ljuski,
 • osetljivost na hranu,
 • povećana reaktivnost u intrakutanim kožnim testovima.

Tok bolesti

U detinjstvu, simptomi atopijskog ekcema su rasuti po koži. Njihova lokalizacija se javlja u odraslom dobu. Predvidjeti tok bolesti je teško. Tok atopijskog ekcema je hroničan.

Atopijski ekcem karakterišu naizmenični periodi bez simptoma i napadi. U mnogim slučajevima dolazi do poboljšanja u letnjim mesecima.

Ozbiljnost bolesti zavisi od obima i intenziteta simptoma, odgovora na lečenje, komplikacija i uticaja na kvalitet života.

Istovremeno sa atopijskim ekcemom kod pacijenata se javljaju i druge bolesti (alergijski rinitis ili bronhijalna astma). Pacijenti imaju povećan rizik od razvoja ozbiljnih sistemskih alergijskih bolesti.

Autoimunost se može razviti kao deo razvoja atopijskog ekcema. Ovaj fenomen se naziva atopijski marš.

Atopijski marš se sastoji od:

 1. Intrinzična faza - dete sa ekcemom bez senzibilizacije
 2. ekstrinzična faza - senzibilizacija na alergene hrane i spoljašnje okruženje
 3. autoimuna faza - odrasla osoba senzibilizirana na sopstvene proteine

Kako treba da brinemo o koži male dece?

Kupanje male dece (odojčadi) treba da traje samo nekoliko minuta. Treba ih kupati 2 do 3 puta nedeljno u mlakoj vodi. Stariju decu treba kupati svaki dan. Svakodnevnim kupanjem uklanjamo alergene, mrtve ćelije kože i druge supstance koje su se tokom dana nakupile na koži.

Kada se kupamo, treba izbegavati upotrebu običnih sapuna. Preporučuje se upotreba aditiva za kupanje ili specijalnih sapuna koji su namenjeni atopijskim pacijentima. Nakon kupanja deteta, ne bi trebalo da mu prebrišemo kožu.

Za male pacijente važi pravilo od 3 minuta. To znači da treba da nanesemo emolijens na bebinu kožu u roku od tri minuta nakon kupanja. Prateći ovo pravilo, koža ostaje hidrirana.

Vlažni oblozi su veoma efikasna pomoć u ublažavanju svraba. Vlažne obloge sprečavaju gubitak vode, ublažavaju svrab i povećavaju apsorpciju lokalnih kortikoida. Nakon kupanja deteta, sušenja i nanošenja emolijenta, tretirana mesta umotavamo u mokri omot i pokrivamo suvim slojem. Za vlažni omot možemo koristiti natopljenu gazu.

Ako su žarišta atopijskog ekcema na rukama ili stopalima, kao vlažni sloj možemo koristiti vlažne rukavice ili čarape (pamučne). A kao suvi sloj koristimo foliju za hranu ili vinil rukavice.

Vlažne obloge se mogu nositi nekoliko sati. Možemo ih koristiti i preko noći, ali moramo paziti da se ne osuše.

Koja pravila treba da poštujemo u ishrani?

Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u prevenciji alergijskih bolesti.

Kod novorođenčadi sa pozitivnom atopičnom porodičnom anamnezom preporučuje se isključivo dojenje do 4 do 6 meseci. U slučaju hipolaktacije, preporučuje se davanje novorođenčadi hipoalergenim mlečnim formulama.

Nemlečne komplementarne namirnice treba da počnemo sa uvođenjem najranije u 5. mesecu života. U prvim koracima treba da poslužimo priloge od jednog sastojka. Trebalo bi da posmatramo razmak od 3 do 6 dana između novih vrsta hrane. Na taj način možemo identifikovati rizične namirnice i isključiti ih iz jelovnika deteta.

Kravlje mleko treba uvesti u ishranu deteta nakon 9 do 12 meseci života. Jaja posle 1. godine života a orasi i ribe tek posle 3. godine života.

Generalno, pacijenti sa atopijskim ekcemom treba da izbegavaju citrusno voće i slatkiše.

Pored toga, trebalo bi da isključe iz svoje ishrane:

 • belance,
 • kravlje mleko,
 • pšenično brašno,
 • soja,
 • kikiriki.
Pri atopickej dermatitíde sú citrusové plody zakázané
Sa atopijskim dermatitisom, citrusni plodovi su zabranjeni. Izvor fotografije: Getty Images

Kakvo okruženje treba da obezbedimo za pacijenta sa atopijskim dermatitisom?

Stan u kome imamo dete sa atopijskim ekcemom ne bi trebalo da bude mnogo topao. Nije preporučljivo postavljati tepihe u sobe. Ne bi trebalo da ukrašavamo sobu teškim zavesama i zavesama.

Stan ne uključuje tapacirani nameštaj. Dušeci treba da budu pokriveni štitnicima, koje treba prati dva puta mesečno.

Koju odeću treba da biramo?

Dete treba da obučemo u meku, laganu i pamučnu odeću. Odeća ne bi trebalo da bude tesna. Neprikladan materijal je vuna. Trebalo bi da operemo novu odeću.

Dete ne bi trebalo mnogo da se znoji u odeći. Znojenje dovodi do prvih znakova atopijskog ekcema.

Kako se leči: Atopijski ekcem

Lečenje atopijskog ekcema: lekovi, lokalni kortikosteroidi, masti, kreme

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija