Poremećaji pamćenja: Koji su uzroci gubitka pamćenja (kratkoročni/dugoročni, iznenadni)?

Poremećaji pamćenja: Koji su uzroci gubitka pamćenja (kratkoročni/dugoročni, iznenadni)?
Foto izvor: Getty images

Javljaju se kod dece, odraslih i u starosti. Gubitak pamćenja može biti kratkotrajan, dugotrajan, delimičan ili potpun. Javlja se nakon povrede, tokom psihičkog poremećaja ili je simptom neke bolesti.

Poremećaji pamćenja mogu biti delimični ili potpuni. Potpuni gubitak pamćenja naziva se i amnezija. Mnogo puta je to stanje uzrokovano, na primer, povredom mozga, povredom, udarcem ili čak trovanjem.

U nekim slučajevima, međutim, proces je dugotrajan i postepen, a dolazi i do degeneracije drugih senzornih i kognitivnih funkcija. Poremećaji pamćenja se ponekad odnose samo na kratkoročno pamćenje, odnosno nove činjenice, ponekad i na dugotrajno pamćenje.

Neurološki uzroci

Poremećaji pamćenja se javljaju kod nekoliko nervnih bolesti, tipično na primer kod Alchajmerove bolesti. To je ozbiljna bolest koja pogađa starije osobe, koju karakteriše gubitak mase mozga i promene ličnosti.

Demencija obično uključuje gubitak pamćenja, ali i poremećaje racionalnog mišljenja. Ovo je posebno evidentno kod starijih ljudi. Često se povezuje sa Parkinsonovom bolešću, koja izaziva probleme sa kretanjem i tremorom mišića. Ponekad su prisutni i gubitak pamćenja i konfuzija.

Drugi neurološki uzroci uključuju epilepsiju. Nakon epileptičnog napada, dolazi do gubitka pamćenja za vreme pre, tokom i posle napada. Drugi slučaj je u slučaju upale mozga, odnosno encefalitisa.

Ali čak i kod upale moždanih ovojnica, odnosno meningitisa, može doći do poremećaja pamćenja. Takođe, i kod BSE bolesti, odnosno kravljeg ludila. Šta je zarazna bolest koja oštećuje mozak. BSE je skraćenica za goveđu spongiformnu encefalopatiju.

Stručni garant artikla MUDr. Andrea Bullova dodaje:

Prolazna globalna amnezija (TGA) je poremećaj kratkoročnog pamćenja koji traje nekoliko sati, najčešće od 6 do 24 sata. Često mu prethodi snažno emocionalno iskustvo. Manifestuje se i anterogradnim i retrogradnim gubitkom pamćenja. Pored toga, pacijenti su uznemireni, zbunjeni, uplašeni, dezorijentisani. Ostali neurološki simptomi kao što su afazija, dizartrija ili poremećaji kretanja su odsutni!

Psihijatrijski poremećaji

Žena sedi, depresivno raspoložena, oblačno vreme
Depresija, anksioznost, umor, nedostatak sna negativno utiču na pamćenje. Izvor fotografije: Getty images

Nekoliko psihijatrijskih poremećaja takođe prati gubitak pamćenja. Na primer, u delirijumu postoji kvalitativni poremećaj svesti sa gubitkom pamćenja.

Može biti delimično ili potpuno u zavisnosti od ozbiljnosti situacije.

Alkoholizam takođe često uzrokuje gubitak pamćenja. I ne mislimo samo na prozor alkohola. Postoje i poremećaji dugotrajnog pamćenja zbog oštećenja moždanih ćelija.

Ljudi skloni histeriji takođe mogu iskusiti propuste u pamćenju. Slično je i u slučaju šizofrenije, kada je gubitak pamćenja čest. Isto tako, depresivni i anksiozni poremećaji mogu doprineti propustu u pamćenju.

Ili čak u nekim stresnim situacijama. To je često prirodno, na primer, tipičan je prozor u raznim napetim situacijama pod uticajem okolnosti. Čak i kod nedostatka sna javljaju se poremećaji pamćenja, ali posebno poremećaji koncentracije i umor.

Kod dece, oštećenje pamćenja se javlja uglavnom sa blagom disfunkcijom mozga. Pojavljuje se, na primer, sa DMO ili mentalnom retardacijom. Prisutni su i razni drugi simptomi, pored oštećenja pamćenja, na primer, poremećaji pažnje, poremećaji ponašanja, emocionalna labilnost, slaba emocionalna kontrola.

Drugi uzroci

Oštećenje mozga vidljivo na CT skeniranju
Uzrok oštećenja mozga može biti nezgoda, ali i moždani udar. Izvor fotografije: Getty images

Mnogo puta amnezija može biti uzrokovana i moždanim udarom. Incident je uzrokovan nedostatkom kiseonika u mozgu, zbog stvaranja vaskularnog ugruška u krvotoku. Rak može biti ozbiljniji uzrok.

Osobe sa sistemskom bolešću Lupus erithematodes takođe imaju oštećeno pamćenje. Ako ova bolest utiče i na mozak i kognitivne funkcije. Tada je problem i promena ponašanja, dok se demencija ponekad može razviti kao prateća bolest.

Potres mozga uzrokuje kratkotrajni gubitak svesti i pamćenja. Čovek se ne seća trenutka same povrede, pa čak ni kratkog vremenskog perioda pre ili posle nje. Dok je potres mozga najčešće uzrokovan povredom glave, na primer, udarcem.

Pored toga, oštećenje pamćenja se javlja i kod:

  • Hantingtonove bolesti
  • Addisonove bolesti
  • Sindroma sagorevanja
  • Apnejom u snu
  • Poremećajem spavanja, pospanošću, nesanicom
  • Postpartalne psihoze
  • Intoksikacije, odnosno trovanje

Neki lekovi takođe negativno utiču na pamćenje. Posebno iz grupe benzodiazepina, slični su tablete za spavanje, antihistaminici, ali i triciklični antidepresivi.

Ako osoba koristi statine i beta blokatore, možda ima problema sa pamćenjem.

Meso, jaje, okeie na tanjiru, uravnotežena ishrana, sadržaj vitamina B12
Uravnotežena ishrana je važna. Vitamin B12 se uglavnom nalazi u mesu, jajima i mleku. Izvor fotografije: Getty images

Nedostatak vitamina

A jedan od uzroka može biti i nedostatak vitamina, posebno vitamina B1 i B12. Uglavnom se nalazi u mesu, jajima i mlečnim proizvodima. Posebno vegani mogu imati problema.

Isto tako i sa poremećajima u ishrani kao što je anoreksija. Kada postoji nedostatak hranljivih materija i vitamina. Ali čak i kod Kronove bolesti, postoji rizik od nedostatka ovih supstanci. Povezani su umor, slabost, gubitak težine i drugi nastali problemi.

Video o uzrocima oštećenja pamćenja

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.