Osip na koži: Šta uzrokuje upaljen crveni osip i osip koji svrbi?

Osip na koži: Šta uzrokuje upaljen crveni osip i osip koji svrbi?
Foto izvor: Getty images

Koža ima zaštitnu funkciju, sadrži znoj, lojne žlezde, dlake i druge komponente sa različitim značenjima. To je najveći organ u telu i može biti pogođen i raznim bolestima. Jedna od njihovih manifestacija je osip. Pored toga, bolesti drugih delova tela takođe se manifestuju ovim simptomima na koži.

Osip se može naći na koži na površini tela, ali i na unutrašnjim sluzokožama, na primer. Ponekad se osip pojavljuje samo sporadično, ali ima i slučajeva kada se pojavljuje u većim količinama.

Ako se osip pojavi na koži, tehnički se naziva egzantem, ako je na sluzokoži, to je enantem. Osip se može pojaviti samo lokalno na određenom delu tela, ali i po celom telu, globalno. Oblik može varirati, od finih mesta do izbočenih osipa.

Ako se osip javlja u velikom broju, može se pojaviti ili u različitim oblicima ili nepravilno na određenom području. Razvoj osipa takođe ima određeni tok.

Kasnije može da formira ili bezopasan kamenac, ali i, na primer, pukotinu, čir ili veći čir. Nakon čira, na koži može ostati neprijatan ožiljak.

Većina osipa je lokalne prirode i predstavlja reakciju, bilo alergijsku ili imunološku. Na primer, kada koža dođe u kontakt sa nekom supstancom ili ubodom insekata.

Ako je osip praćen crvenilom, oko njega se odvija zapaljen proces i može se raditi o infekciji kože. Ali i toksična reakcija na lekove ili na spoljašnje stimuluse, ili alergijska reakcija imunog sistema na alergen.

Ako se osipu dodaju temperature ili groznica, on može biti i zaraznog porekla. Nekoliko kožnih, polno prenosivih bolesti, kao i drugih bolesti, praćene su lokalnim osipom ili višestrukim osipom po celom telu.

Najčešće, osip je simptom kožnih bolesti. Ovo uključuje, na primer, psorijazu. Manifestuje se pojavom osipa i ljuspica na koži.

Razni dermatitisi uzrokovani gljivičnim infekcijama, takođe sa atopijskim ekcemom, moguće je posmatrati osip na koži.

Manji osip na koži i akne

Obični manji osip kada su pore začepljene prljavštinom. Prvo kao tvrd crveni osip, kasnije sa gnojnim žarištem i lokalnim otokom, bolan je na dodir.

Ovi klasični osipovi se najčešće javljaju na licu, nosu, ušima, a takođe i kao osip na vratu. Osip na leđima je čest. Naročito u obliku akni.

Akne ili akne vulgaris su najčešća hronična bolest kože. Javlja se uglavnom u pubertetu. Manifestuje se kao osip u obliku čireva. Izaziva zapaljenje lojnih žlezda i njihovo naknadno zatvaranje.

žena sa lupom na licu ima akne
Začepljene i upaljene lojne žlezde koje se nazivaju akne. Foto: Thinkstock Photos

Kada je lojna žlezda blokirana, javljaju se i masni osip i ciste. Tehnički, ova vrsta masne ciste se naziva ateroma. Nakon toga može postati upaljena, otečena, crvenila i bolna na dodir.

Kod upale dlake može doći do osipa u pazuhu, između obrva, ali i u nosu, grudima, butinama, zadnjici. Skoro svaka dlaka ili znojna žlezda se mogu upaliti. I to uglavnom kao rezultat začepljenja.

Alergijska reakcija

Osip se takođe pojavljuje na koži tokom alergijske reakcije. Alergijska reakcija je zapravo preterana reakcija imunog sistema na alergen, odnosno supstancu koja ne šteti osobi u normalnim okolnostima.

U vezi sa alergijom, anafilaktički šok je takođe veoma opasan. To je stanje opasno po život kada je imuni odgovor tela veoma opsežan i nesrazmeran.

čovek sa limunom u ustima ima kiselkast izraz lica, moguća alergijska reakcija na citruse
Alergije na hranu, na primer na limun, takođe su čest uzrok. Foto: Thinkstock Photos

Uobičajeni neželjeni efekat je oticanje lica i sluzokože respiratornog trakta. To će izazvati njihovo suženje i otežano disanje, u najgorem slučaju čak i blokadu i gušenje.

Zarazne bolesti

Brojne druge zarazne bolesti su poznate po većoj učestalosti osipa. Osip se pojavljuje lokalno, posebno kod različitih zaraznih bolesti.

Može da se radio o šindrama. Uzrokuje ih virus herpesa. Isto važi i za ovčije boginje. Obe bolesti su uzrokovane virusom Varicella Zoster, skraćeno VZV, spada u tzv. Herpes virusi.

Bolest karakteriše osip, groznica i svrab kože. Širi se vazdušnim putem i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Ovčije boginje izbijaju nakon prvog kontakta sa VZV, kao primarna infekcija. Virus nikada nije potpuno eliminisan iz tela. Nakon toga, nakon tretmana i supresije, virus se skriva u nervnim ganglijama. To su mali snopovi nervnog tkiva u ljudskom telu.

Kada je imunitet oslabljen, usled preteranog stresa ili zbog neke druge bolesti, VZV se ponovo aktivira i manifestuje se šindrom.

Osip je tipičan i za boginje. Takođe tipična dečja bolest. Posebno za decu uzrasta od 5 godina. To je veoma zarazna infekcija koja se manifestuje groznicom, konjuktivitisom, kašljem i osipom po celom telu.

I rubeola, na primer. To je tipična dečja bolest infektivnog porekla. Prenosi se virusom rubeole. Manifestuje se kao crvenkasti osip, prvo na licu, a kasnije i po celom telu.

Crveni vetar ili profesionalno i erysipelas (erizipela), je bolest koju izaziva Streptococcus piogenes. Stvara ograničeni flegmonozni depozit.

Najpre je prisutna napeta, bolna i sjajna koža. Kasnije se formiraju osip, plikovi i u najgorem slučaju i naslage sa nekrotičnim (mrtvim) tkivom.

Najčešće se javlja na donjim udovima (80%) i ređe na licu (20%). Pored osipa i otoka, prisutni su i bol, groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje, otok lokalnih čvorova.

Šarlah se takođe manifestuje osipom, koji se zove šarlah eksantema. Uzrokuje ih bakterija Streptococcus piogenes. Bolest je praćena groznicom, a takođe i bolom u grlu.

Ali osip se takođe može pojaviti, na primer, sa zapaljenjem moždanih ovojnica. I to ako bakterije koje izazivaju meningitis dospeju u krvotok i odatle u celo telo. Uočljive su i manje plave mrlje.

U nekim slučajevima, osip se može pojaviti i kod infektivne mononukleoze. Virusno oboljenje izaziva virus EB, koji pripada herpetičnim virusima. Međutim, češći simptom je veoma jak zamor i povećanje limfnih čvorova na vratu.

Još jedan primer zarazne bolesti je tuberkuloza kože, poznata kao TB kože. Ima nekoliko vrsta i manifestacija. Ali glavni simptomi kože uključuju:

  • osipi
  • nodule
  • defekti kože
  • bradavice
  • gnojne pustule

Na sreću, incidencija ovog oblika bolesti je veoma niska. To je uzrokovano prodiranjem Micobacterium tuberculosis u kožu. Tamo stiže i spolja i iznutra, putem krvi ili limfe.

šuga na ruci, crvenilo, zarazna bolest kože
Simptom šuga na zglobu. Foto: Thinkstock Photos

Šuga, stručno poznata kao scabies, je bolest koju izaziva grinja Sarcoptes scabiei. Živi u koži, gde stvara male prolaze. Manifestacija je svrab, osip, kasnije crveni osip, kao posledica bakterijske infekcije i gnojnih osipa.

Najčešće se javlja između prstiju, na zglobu, stomaku, skočnim zglobovima, ali i na genitalijama kod muškaraca i u međunožju. Kod žena, osip na grudima. Javlja se na licu kod dece i po celom telu kod novorođenčadi.

Prenosi se kontaktom, posteljinom, ali i polnim odnosom. Zato je važna lična higijena, kao i adekvatna briga o posteljini u hostelima.

Polno prenosive bolesti

Nekoliko polno prenosivih bolesti karakteriše osip. Sifilis je takođe primer. Ovo se takođe naziva lues, koju izaziva bakterija Treponema Pallidum.

To je polno prenosiva bolest, čiji prenos obezbeđuje bilo koja telesna tečnost. Postoji čak i prenos sa majke na dete.

U prvoj fazi, u roku od tri nedelje, na telu se pojavljuju osipovi crvene ili crvenkasto-ružičaste boje i sa jasnom granicom, koji se izdižu na površinu. Gubitak kose takođe nije neobičan.

Kasnije se pojavljuje tvrdi čir, poput tvrdog osipa. Osim očiglednih manifestacija, postoji faza bez simptoma. Nakon godina, prelazi u poslednju fazu. Ovo se najčešće manifestuje u centralnom nervnom sistemu. Ali i na srcu, velikim sudovima, kostima.

Kasna faza najčešće dovodi do mentalnih poremećaja. Njihov glavni uzrok je oštećenje mozga. Najgora kasna komplikacija bolesti je smrt.

Meki čir je takođe polno prenosiva bolest. Uzrokuje ga Haemophilus ducrey. Manifestuje se osipom na genitalijama, gde se formiraju bolne rane.

Takođe su pogođeni lokalni čvorovi u preponama. Manje često se može pojaviti osip na drugim delovima tela. Naročito na usnama, prstima ili krajnicima.

Genitalni herpes ili herpes je veoma zarazan. Pored manifestacija virusa herpesa na usnama, bolest se može preneti i na genitalije tokom seksualne prakse.

Ovde izaziva kožne manifestacije kao što su osip, plikovi, čirevi. Kod muškaraca osip u međunožju, odnosno na penisu, ali i u uretri, što uzrokuje bolno mokrenje, ali i bolan polni odnos.

Kod žena se javlja na usnama, ali i na sluzokoži vagine i grlića materice. Ako se primarna infekcija javi tokom trudnoće, infekcija se može preneti i na fetus. Prenos se dešava i tokom porođaja na novorođenče.

Dok kod novorođenčadi ove infekcije su veoma teške. Sa opštim manifestacijama, trovanjem krvi, zapaljenjem mozga, do smrtnog ishoda, posebno kod kasno izlečene ili nelečene bolesti.

Genitalne bradavice se javljaju na spoljašnjim genitalijama. Ali u nekim slučajevima se formiraju iu njihovoj unutrašnjoj sluzokoži. Pored genitalnog herpesa, mogu se pojaviti i oko anusa.

Pored osipa na genitalijama, izazivaju i bol, peckanje, svrab. Oni su uzrokovani HPV virusom. Postoje tipovi HPV-a koji ne izazivaju rak grlića materice.

SIDA takođe može imati kožne manifestacije. Infekcije i bolesti kože nastaju kao rezultat poremećene imunološke funkcije. Njihovi simptomi su osip, uvećani limfni čvorovi, takođe groznica, zapaljenje i drugo.

Probavni sistem

Vrlo često se osip manifestuje i kod nekih bolesti digestivnog sistema. Na primer, kod bolesti debelog creva kao što je ulcerozni kolitis. U ovom slučaju, radi se o inflamatornoj bolesti koja uzrokuje čireve u debelom crevu.

Kronova bolest je tipično hronično zapaljenje probavnog trakta, odnosno tankog creva, debelog creva, a ponekad i jednjaka. Njegovi najčešći simptomi su dijareja, bol u stomaku i umor, ali se ovde može primetiti i osip.

Uz ulcerozni kolitis, imaju različite komplikacije. Jedna od njih je kožna bolest. Ovo može imati različite kožne manifestacije, pa čak i osip.

afte na donjoj usni
Afte na mukoznoj membrani usne duplje. Foto: Thinkstock Photos

Kod ljudi se kao simptom mogu naći razne afte kao što su beli osip na desni, sluzokoži usne duplje, kao i osip na jeziku.

Ako osoba ima celijakiju, odnosno njegovo crevo ne obrađuje gluten, ova bolest se može manifestovati i osipom nalik herpesu na laktovima, kolenima, kao i osipom na licu.

Može se pojaviti manji osip na stomaku sa oštećenjem jetre. Na primer, kod ciroze jetre, kod koje dolazi do hronične nekroze ćelija jetre, koje se zamenjuju ligamentom i tako se jetra obnavlja.

Osip takođe prati nekoliko febrilnih bolesti, na primer, Kavasakijeva bolest. Iako je kod nas ređa pojava, najčešće pogađa malu decu. Ova bolest izaziva zapaljenje malih i srednjih arterija.

Različite kožne manifestacije imaju i druga oboljenja, bilo da se radi o sistemskim oboljenjima više organa ili bolestima nekih specifičnih unutrašnjih sistema.

Video o tome šta može izazvati osip

fpodeli na Fejsbuku
Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.