Psorijaza, ljuskavica: Neinfektivna, ali dugotrajna bolest, koji su njeni simptomi?

Psorijaza, ljuskavica: Neinfektivna, ali dugotrajna bolest, koji su njeni simptomi?
Foto izvor: Getty images

Ljuskavica, zvana i psorijaza, jedno je od najčešćih kožnih oboljenja i pogađa oko 3 procenta stanovništva.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Ljuskavica, psorijaza nije toliko opasna kao što je neprijatna bolest. Naročito u pogledu estetike. Obično se prvi simptomi počinju javljati oko 20. godine.

Međutim, pored kože, psorijaza pogađa i nokte i zglobove. Istovremeno, postoje regresije i recidivi tokom života.

Psorijaza je neinfektivna, nezarazna, zapaljenska autoimuna bolest kože. Hronična je, što znači da je njeno trajanje dugo. U mnogim slučajevima traje čitav život, a u nekim slučajevima i nestaje.

Izraz psorijaza potiče od reči psora, odnosno piling, grebanje. Na latinskom, psorijaza vulgaris.

Tokom života, periodi remisije i akutnih pogoršanja bolesti se smenjuju. Može imati brzi početak i intenzivnije simptome. Hronični oblik je blaži. Imenovanje ljuskavica je izvedeno iz formiranja ljuski. Oni se uglavnom formiraju na tipičnim, takozvanim predilekcionim mestima.

Periodi alternacije nazivaju se i remisija, odnosno povlačenje i ponavljanje, odnosno povratak, ponavljanje.

Bolest pogađa različite delove kože, koji su obično izloženi većem pritisku ili naprezanju. Na primer, to se odnosi na laktove, kolena i takođe utiče na kožu stopala, male zglobove na rukama, ali i na nokte, konkretno na nokte. Ponekad manifestacije nisu jako izražene, a čovek to teško i primećuje.

U nekim slučajevima, kada su zglobovi pogođeni i tek naknadno zahvaćena koža, pominje se i psorijatični artritis. Ukupno, prema spoljnim manifestacijama, postoji nekoliko oblika i vrsta psorijaze.

Ponekad postoje simptomi i samo lokalne poteškoće na dlanovima i nogama. U drugim slučajevima psorijaza pogađa samo zglobove. Najmanje slučajeva ima oblik generalizovane, odnosno psorijaze celog tela. To može rezultirati upalom kože po celom telu.

Uzroci

Tačan uzrok bolesti nije poznat, ali postoje određeni uticaji i faktori rizika koji mogu pokrenuti bolest. S jedne strane, nasledstvo može biti odgovorno za oko trećinu oboljenih od psorijaze.

Širom sveta, psorijaza može da pogađa do 5% populacije. Međutim, najveći procenat pogođenih je bele boje, ređi kod Azijata i najmanje kod crnaca.

Autoimuni proces takođe ima efekta, jer se šansa za psorijazu takođe povećava kao rezultat druge autoimune bolesti. Ponekad neke infekcije iz spoljnog okruženja ili drugi spoljni uticaji poput lekova ili povreda mogu pokrenuti psorijazu.

Psorijaza, odnosno psorijaza na šaci, zadnjem delu šake
Efekti hemikalija takođe mogu pokrenuti psorijazu. Izvor fotografije: Getty images

Faktori rizika za psorijazu uključuju:

 • naslednost - donekle je nasledna i porodična pojava ima značajan uticaj na rizik od porekla
 • hormonalne promene, poput puberteta, menopauze, porođaja
 • infekcija (gornji respiratorni trakt, tonzilitis, infekcija zuba)
 • dijabetes
 • oboljenje jetre
 • gojaznost
 • DNK
 • sunčanje
 • stres i mentalno naprezanje
 • lekovi kao što su beta-blokatori, antimalarijali
 • pušenje
 • alkohol
 • Nedostatak sna
 • rafinirani šećer
 • preopterećenje kože fizičkim uticajima (brze i nagle promene temperature, trenja, pritiska)
 • hemikalije (opekotine)

Često pitate:
Da li je psorijaza zarazna?
Kako se prenosi psorijaza?

Ne, nije.

Kao što ste pročitali, to je autoimuna bolest, a ne zarazna bolest.
Tako da nema prenošenja bolesti sa čoveka na čoveka.

Simptomi

Iako je reč o kožnoj bolesti, problemi sa zglobovima povezani su sa otprilike kod svake pete osobe. U ovom slučaju, jedna od manifestacija bolesti je hronično zapaljenje jednog ili više zglobova. To takođe može dovesti do deformacije zgloba.

Međutim, psorijaza je najčešće oblik fokalne i lokalne bolesti. Tada se psorijaza manifestuje crvenim ljuskavim naslagama na koži, koje se nakon toga oljušte. Seju se crveni prištići sa beličastim ljuspicama.

Ako psorijaza utiče na nokte, ispod nokta se pojavljuje žuta mrlja. Istovremeno, pogođeni nokat je deformisan i matni. Upalne naslage sa čvrstim ljuskama, koje se mogu naći u raznim delovima tela, tipične su za hronični oblik bolesti.

Na gornjim i donjim udovima obično se formiraju manje šupljine, obično ispunjene gnojem. U teškim oblicima bolesti celog tela, crvenilo naslaga ljusaka prekriva kožu gotovo celog tela. Takođe je vrlo čest intenzivan svrab.

Međutim, psorijaza ima različite oblike. Ona se manifestuje u skladu s tim.

Psorijaza glave, iza uha i u predelu kose glave
Psorijaza iza uha i u kosi - psorijaza kose. Izvor fotografije: Getty Images

Poznati su nam ovi oblici psorijaze:

 • psoriasis punctata, koja se manifestuje setvom malih bubuljica
 • psoriasis guttata, odnosno setva osipa u veličini kapljice, naziva se i eruptivna ili kapljičasta psorijaza 
 • psoriasis nummularis, to je osip veličine i do 1 cm
 • psoriasis pustulosa, posebno kod odraslih, sa mehurićima, sa upalom (dlanovi, stopala ili negde drugde na telu)
 • psoriasis arthropatica, ako su zahvaćeni i mali zglobovi, psorijatični artritis
 • psoriasis flexuralis, koja pogađa područja poput pazuha, ispod dojki, prepona i pupka, posebno u starosti, koja se možda naziva inverzna psorijaza
 • akutna eksantemična forma, manifestovan uglavnom kod mladih ljudi, kome prethode poteškoće poput angine ili viroze
 • eritrodermalna forma, koji se manifestuje obimnim crvenilom i ljuštenjem kože, može se javiti po celom telu, uz povišenu temperaturu i bolove u zglobovima
 • hronična stacionarna forma, manifestuje se na predilekcionim mestima kao što su:
  • laktovi
  • kolena
  • leđa, trup i područje križa
 • forma barber, kada se nalazi na području dlana, naročito kod sredovečnih žena
 • Von Zumbusch, je težak oblik generalizovane psorijaze
 • zahvaćenost noktiju, razne deformacije noktiju, kod 20 do 50% pogođenih

Naravno, sama setva, bilo da se radi o psorijazi u kosi (kosi), na glavi ili psorijazi na laktovima ili negde drugde na rukama i nogama, praćena je svrabom. Bol je povezan ako se na koži stvaraju pukotine.

Diagnostika

Psorijaza gornjeg udova, podlaktice
Psorijaza gornjeg udova. Izvor fotografije: Getty images

Psorijaza se takođe može utvrditi gledanjem. Na osnovu anamneze i fiziološkog pregleda, dermatolog je može dijagnozirati pri prvoj poseti ambulanti. Klinički znaci, uključujući subjektivne poteškoće, pomažu u utvrđivanju psorijaze.

Pored toga, histološko uzorkovanje pomaže u utvrđivanju dijagnoze. Uzorak se uzima sa površine kože na pogođenom području ili skali. Na osnovu laboratorijskih pregleda tada se može utvrditi oblik i vrsta psorijaze.

Histološki pregled je takođe važan za razlikovanje drugih dijagnoza u vezi sa kožnim bolestima. Uzorkovanje krvi za krvne slike, imunološke parametre ili nivo vitamina, posebno B12, kao i elemenata, odnosno gvožđa.

Tok bolesti

Za različite oblike psorijaze, bolest se različito odvija. U akutnom obliku dolazi do iznenadnog izbijanja, pojedinačnog setve bubuljica i crvenila kože. Simptomi poput angine i viroze mogu biti povezani. Osip intenzivno svrbi.

Ovaj proces je uobičajen, posebno kod mladih ljudi. Promene na koži zarastaju brže od hroničnog tipa. Kod hronične psorijaze dolazi do recidiva, odnosno recidiva ovih simptoma. Posle toga počinju periodi remisije.

Kod psorijatičnog artritisa, bolovi u zglobovima se javljaju prvo, a zatim na koži. Istovremeno, lokalna psorijaza ima manje intenzivan tok od generalizovane. Eksudativna psorijaza ima još jedan oblik kursa. Stvara naslage sa natopljenim žutim ljuskama. Naslage su duboko crvene i obrubljene.

Nakon zarastanja, povećava se pigmentacija kože na mestu prethodne lezije. U drugim slučajevima, naprotiv, pigmentacija je smanjena, a prisutno je i lokalno obojenje kože. Rešavanje simptoma je obično spontano ili čak i nakon efikasnog lečenja

Psorijaza kod dece

Psorijaza se takođe javlja u detinjstvu. Takođe, čak i u ovom periodu značajno smanjuje kvalitet života. I ne samo zbog estetskih aspekata. Njeni govori su takođe neprijatni.

Bolest u ovom dobu može pokrenuti anginu, ali i druge bolesti. Dakle, okidač može biti iz različitih uzroka. Naravno, to utiče i na način života, hormonalne promene, fizičke ili hemijske uticaje.

Kod dece je drugačije nego kod odraslih. Može se manifestovati već u periodu pelena. Prema njemu, nazvana je i psorijaza pelena. Crvenilo i upala kože na vagi mogu rezultirati stvaranjem plikova. Mehurići mogu imati gnojni sadržaj.

Akutni tok psorijaze je tipičan za uzrast do 6 godina. Od 12. godine života prilično je značajan zbog svog hroničnog oblika. Manifestacije na koži variraju. I u obliku pruga bilo gde na glavi ili telu. Od psorijaze na čelu, oko očiju, grudnog koša, preko dlanova do stopala.

Kako se leči: Ljuskavica - Psorijaza

Psorijaza/lečenje - lekovi i biološki tretman

Prikaži više

Psorijaza - zanimljivi video

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • Menter A, Gottlieb A, Feldman SR, Van Voorhees AS, Leonardi CL, Gordon KB, et al. (May 2008). "Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis: Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics". Journal of the American Academy of Dermatology58 (5): 826–50.
 • Boehncke WH, Schön MP (September 2015). "Psoriasis". Lancet386 (9997): 983–94. 
 • "Questions and Answers About Psoriasis". National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. 12 April 2017
 • GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators (October 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet388 (10053): 1545–1602.
 • Parisi R, Symmons DP, Griffiths CE, Ashcroft DM (February 2013). Identification and Management of Psoriasis and Associated ComorbidiTy (IMPACT) project team. "Global epidemiology of psoriasis: a systematic review of incidence and prevalence". The Journal of Investigative Dermatology133 (2): 377–85.
 • LeMone P, Burke K, Dwyer T, Levett-Jones T, Moxham L, Reid-Searl K (2015). Medical-Surgical Nursing. Pearson Higher Education AU. p. 454. ISBN 9781486014408.
 • Ely JW, Seabury Stone M (March 2010). "The generalized rash: part II. Diagnostic approach". American Family Physician81 (6): 735–9. PMID 20229972. 
 • Jain S (2012). Dermatology : illustrated study guide and comprehensive board review. Springer. pp. 83–87. ISBN 978-1-4419-0524-6
 • Ritchlin C, Fitzgerald, Oliver (2007). Psoriatic and Reactive Arthritis: A Companion to Rheumatology (1st ed.). Maryland Heights, MI: Mosby. p. 4. ISBN 978-0-323-03622-1
 • Palfreeman AC, McNamee KE, McCann FE (March 2013). "New developments in the management of psoriasis and psoriatic arthritis: a focus on apremilast". Drug Design, Development and Therapy7: 201–10.
 • Colledge, N.R.; Walker, B.R.; Ralston, S.H., eds. (2010). Davidson's principles and practice of medicine (21st ed.). Edinburgh: Churchill Livingstone/Elsevier. pp. 1260–1. ISBN 978-0-7020-3084-0.