Na šta ukazuje probadajući bol u ramenu? Da li je ovo ozbiljan simptom?

Na šta ukazuje probadajući bol u ramenu? Da li je ovo ozbiljan simptom?
Foto izvor: Getty images

Bol u ramenu i bol koji se širi u ramena su uobičajeni problemi. To može biti trenutno, ali i dugoročno. To je neprijatno i ograničavajuće.

Probadajući bol u ramenima i bolna  ramena su prilično čest problem, za koji je potrebno tražiti stručnu pomoć. Ovo je neprijatno i ograničavajuće stanje.

Može biti akutna i trenutna, kada počinje iznenada i traje kratko. Drugi slučaj je dugotrajna forma, kada se poteškoće šire i njihov tok se sveukupno odugovlači.

Mišići, tetive, njihovi nastavci i zglobna kapsula, čine rotatornu manžetnu. Pored toga, rame čini pojas gornjih udova, zajedno sa lopaticom i ključnom kosti.

Ova celina nam omogućava da obavljamo aktivnosti svakodnevnog života, podizanje ruku, tereta, rotaciju, oblačenje, pranje, češljanje, fizičke i sportske aktivnosti i druge uobičajene aktivnosti.

Problem u vidu bola može biti praćen slabošću mišića, peckanjem, trnjenjem i ukočenošću, ograničenjem pokreta ili pogoršanjem poteškoća u kretanju.

Problem može predstavljati i noćni bol, odnosno spavanje na bolnoj strani. Alternativno, bol se pogoršava ujutru, ali i tokom dana tokom rada i aktivnosti.

Posledično, sa ovom vrstom bola, potrebno je razmišljati i o kičmi. Danas je ona sve neispravnije i neprikladnija opterećena. Tome značajno doprinose sedentarni način života i sedeći rad.

Ove poteškoće ukazuju na probleme sa mišićno-koštanim sistemom. Međutim, simptomi bolesti organa grudnog koša ili trbušne duplje mogu se odraziti i na ovu oblast.

Šta se krije iza ovog problema?
Koji su njeni uzroci?
Da li treba da brinete o ozbiljnim bolestima?
Da li je pregled neophodan?
Čitajte dalje sa nama.

Bol koji se širi u rame kao mišićno-skeletni problem

Bol pri podizanju ruke i pri kretanju ukazuje na problem sa mišićno-koštanim sistemom. Alternativno, postoji uporan bol koji se pogoršava sa aktivnošću.

Oblik i karakter bola može imati različite oblike i različit je za svaku osobu.

U navedenom području nalaze se kosti zajedno sa raznim mekim strukturama, od mišića, tetiva, ligamenata, burze (lojne kese koja sadrži sinovijalnu tečnost), zglobnih kapsula. Problem se stoga može odnositi na bilo koju komponentu.

To može biti zapaljenje lojne vrećice, burze, odnosno burzitis. Ovo je relativno čest problem koji može biti uzrokovan ponovljenim zatezanjem i povećanim opterećenjem, udarima, povredama.

Burzitis se javlja u bilo kom uzrastu, međutim, češće nakon 40 godina. Utiče na zglobove kao što su rame, lakat, kuk, koleno ili čak Ahilova tetiva.

Drugi primer je tendinitis, odnosno zapaljenje tetiva. U početku je problem iritacija tetive, što može dovesti do njene upale. Upravo je rameni zglob najčešće zahvaćen ovim problemom, zajedno sa laktom i zglobom.

Česti su teniski lakat ili lakat igrača golfa i zapaljenje Ahilove tetive ili sindrom karpalnog tunela. Iako se radi o anatomski nižim delovima, bol od njih može može da se širi i u rame.

Zapaljenje mekih struktura koje prati ograničenje pokretljivosti ramena naziva se sindrom smrznutog ramena, ali i ukočenost ramena ili adhezivni kapsulitis.

Uzrok njegovog nastanka može biti nezgoda i povreda rotatorne manžetne, u početku funkcionalni problem i začepljenje vratne kičme, kao i dugotrajna iritacija nerava koji odlaze iz predela vrata i grudnog koša.

Oni dodaju unutrašnje faktore rizika, kao što su bolesti štitne žlezde, dijabetes, Parkinsonova bolest ili kardiovaskularne bolesti.

Manifestacija bolnog ramena je ograničenje kretanja, do potpune nemogućnosti pomeranja ramena i ruke. Pored toga, bol se proširuje u kičmu ili, obrnuto, dole u ​​ruku i prste.

Ljudi opisuju poteškoće:

 • bol u ramenu
 • može imati karakter gorenja, probadanja, pritiska, pucanja
 • ima tendenciju da bude trajna ili pogoršana kretanjem tokom savijanja, rotacije ili drugih pokreta
 • problem sa podizanjem ruku iznad glave i prilikom podizanja terete
 • proširivanje nelagodnosti u vrat, grudi ili ruku

Bolesti mišićnog, koštanog sistema i vezivnog tkiva su među najčešćim uzrocima PN.

Impingement sindrom je još jedno bolno stanje. Osnova je zapaljenje sinovijalno-lojnog džepa, odnosno burzitis i preopterećenje mišića, tetiva i pričvrsnica u predelu ramena, lopatice i ključne kosti.

Uzrok nije samo mehanizam povrede, već i nepravilno držanje tela, loši stereotipi kretanja, dugotrajno neprikladan položaj, vožnja, rad za računarom, dugotrajno rukovanje pametnim telefonima, ali i sportovi poput odbojke, košarke, rukometa, trening snage.

Bol se u početku javlja tokom kretanja u ramenu, tokom adukcije, unutrašnje rotacije. Može biti prisutan čak i noću kada se probudi iz sna.

Bol koji potiče iz vratnog i torakalnog dela kičme kao jedan od glavnih razloga (bol u vratu i ramenu)

Današnja savremena vremena donose više negativnog za kičmu nego što se čini. Sedeći način života, rad uglavnom sedeći, nedostatak vežbanja i nezainteresovanost za vežbanje uzimaju svoje.

Sve više mladih ima ozbiljne probleme sa kičmom. Rad sedeći, u kancelariji za stolom, za računarom. Alternativno, to uključuje rad u nepromenljivom monotonom položaju i stajanju.

Deca sede u školi, kod kuće rade domaće zadatke, zatim sede ispred televizora, tableta, igraju se na računaru ili sa mobilnim telefonom.

Tome doprinosi i nepravilna upotreba klima uređaja.

Nekadašnji život, rad napolju, u bašti, u polju, dečija igra u prirodi. Sve je to prošlost. I upravo ovakva priroda načina života preopterećuje kičmu, mišiće, diskove i druge strukture.

Rezultat je bol, koji može nastati od funkcionalnog preopterećenja, ali i od organskog oštećenja.

Primer je blok fasetnih zglobova, koji su mali zglobovi između pršljenova, ali i pseudoradikularni sindrom, moguće cervikokranijalni sindrom i cervikobrahijalni sindrom.

Kompresija nerva izaziva lokalnu nelagodnost i širenje bola. Profesionalno se to naziva sindromom ugnjetavanja ili radikulopatijom.

Uobičajene manifestacije su bol:

 • leđa, vrata, torakalne kičme
 • glave, zaglavlja
 • šireći se od ramena do gornjih udova
 • između lopatica
 • šireći se u grudi
 • koji se pogoršava sa kretanjem i promenom položaja

Povezani simptomi:

 • ograničenje kretanja
 • vrtoglavica
 • otežano disanje, posebno dublje disanje
 • peckanje u glavi, ramenu, rukama
 • poremećaj osetljivosti
 • slabost mišića
 • mučnina

Kičma je takođe pogođena degenerativnim procesima koji se ne mogu izbeći zbog starenja organizma. Međutim, negativni faktori ubrzavaju njihov početak. Osim toga, reumatski inflamatorni procesi takođe izazivaju probleme.

I poslednje, ali ne manje važno, su povrede.

Slom, prelom ili dislokacija? To može biti i nestabilnost ramenog zgloba, koja nastaje kao rezultat ponovljenih posttraumatskih stanja. Simptom je osećaj nesigurnosti u ramenu do iskakanja glave zgloba iz zglobne duplje i naknadno ponovljene dislokacije.

Detinjstvo karakterišu česte povrede. Međutim, oni nisu jedini. Skolioza, prekomerna kifoza ili lordoza se javljaju kod dece i tokom adolescencije. Ni reumatske bolesti nisu izuzetak.

Još jedna hronična reumatska inflamatorna bolest već u ranom odraslom dobu je aksijalni spondiloartritis. Pre svega, pogođeni su kičma i SI zglobovi (sakro-ilijakalni zglobovi kičme i karlice). Posledično, oštećenje pogađa i druge zglobove, a upala ne izbegava čak ni vezivanje tetiva i mišića.

Bol u desnom ramenu i probadanje u tom području

Bol koji probada u leđima i ispod desne lopatice do desnog ramena može biti simptom bolesti žučne kese i žučnih puteva.  

Uobičajeni su kamenci u žuči koji iritiraju zid žučnih kanala i žučne kese. Komplikacija je začepljenje izlaza. Bilijarna kolika se manifestuje bolom u stomaku, mučninom ili nadimanjem.

Upala žučne kese i žučnih puteva je još jedna alternativa koja može biti iza ovog problema.

Bol u levom ramenu i probadanje u šaci

Drugi primer bolesti digestivnog sistema je pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa. Kod njega je tipičan bol u stomaku, koji osoba obično locira ispod levog rebarnog koša i zrači u leđa, ispod lopatice i do ramena.

Povezani su problemi sa varenjem.

Od stomaka prelazimo na srce...

Kardiovaskularne bolesti su široka grupa bolesti koje imaju osnovu u aterosklerozi. Ovo je praćeno visokim krvnim pritiskom. Tipična bolest starije životne dobi je ishemijska bolest srca i njen bolni oblik poznat kao angina pektoris.

A čak ni mladi ne izbegavaju srčane udare.

Šta je zajedničko ovim dijagnozama? Kardiovaskularno oštećenje.

Rizik je oštećenje koronarnih arterija, odnosno srčanih arterija koje snabdevaju krvlju srčani mišić. Problem nastaje kada je protok krvi ograničen, kao i snabdevanje mišića kiseonikom i hranljivim materijama.

Ispoljavanje može da bude:

 • bol u grudima
 • može se širiti od grudnog koša do levog ramena, gornjeg ud preko lakta do prstiju šake
 • ali i u vratu, vilici, sankama, leđima, između lopatica ili u predelu želuca
 • može imati karakter pritiska, pečenja, zatezanja ili drugog osećaja nelagodnosti – diskomforta
 • osoba ima strah, oseća anksioznost, plaši se za svoj život
 • priključuje se:
  • znojenje
  • bledilo kože
  • mučnina
  • potreba za povraćanjem, čak povraćanje
  • vrtoglavica
  • opšta slabost i umor

Navedeni su tipični, takozvani udžbenički simptomi infarkta miokarda – srčanog mišića.

Ostalo

Pomenuti zdravstveni problemi su izvod iz raznih mogućih problema. Bol može doći i od drugih neuroloških, vaskularnih, kancerogenih bolesti, iz grudnog koša ili abdomena.

U nekim slučajevima, uzrok se uopšte ne može otkriti. 

Dijagnoza, lečenje

Da li teškoće traju dugo ili su previše intenzivne? Da li su višestruke poteškoće povezane?

Stručni pregled je neophodan, jer mogu biti različite bolesti, koje mogu imati i ozbiljan tok.

U dijagnozi je važna anamneza, odnosno šta osoba oseća. Šta je prethodilo simptomima i šta ih je izazvalo i ostatak toka.

Dodati su i drugi pregledi kao što su uzimanje uzoraka krvi i urina i njihovo laboratorijsko ispitivanje.

Od velikog dijagnostičkog značaja su slikovne metode, uglavnom rendgen, CT, MRI, ali i EHO, EKG, USG i dr.

Specijalisti iz više oblasti mogu zajedno da rade na problemu.

Nakon toga, dijagnoza je praćena lečenjem. Lečenje se fokusira na uzrok, ali i na ublažavanje tegoba (lekovi protiv bolova) i regeneraciju mišićno-koštanog sistema, kroz rehabilitaciju, vežbanje, banjsko lečenje i druge metode.

Bez tačne dijagnoze i otkrivanja izvora problema nije moguće odabrati poseban tretman.

Pitate: Kada ići kod doktora?

Da li teškoće dugo traju, da li se ponavljaju? Da li su imali ozbiljniju povredu? Da li je nekoliko simptoma povezano? Da li je početak iznenadan, oštar i bol intenzivan do jak?

Preporučuje se stručni pregled.

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.