Nervni bol, peckanje zbog upale i oštećenje? I drugi uobičajeni uzroci

Nervni bol, peckanje zbog upale i oštećenje? I drugi uobičajeni uzroci
Foto izvor: Getty images

Često se javlja kod prehlade, napora ili iznenadnog pokreta. Mnogi ljudi poznaju ovaj bol u obliku lumbaga. Drugi uzrok mogu biti upale, ali i razna druga neurološka oboljenja. Neuropatija, alkoholizam, dijabetes, tumor. Nervni bol se javlja i nakon povreda.

Nervni bol može biti povezan sa poremećajem njihove strukture. To se dešava kod raznih povreda, na primer, kod oštećenja kože ili drugog dela tela gde su prisutni nervni završeci.

Neuralgija ili nervni bol je takođe povezana sa problemima i oboljenjima nervnog sistema.

Nervna vlakna su prisutna skoro u celom telu.

Ponekad je zbog toga veoma teško prepoznati da li je u pitanju uslovni bol izazvan drugim faktorom, odnosno sekundarnim ili primarnim nervnim bolom.

Nervni bol zbog povrede

U slučaju povrede ili otvorene povrede bilo kog dela kože, sluzokože ili organa tela gde su prisutni nervi, nervni završeci će biti poremećeni.

Sa ovom iritacijom, oni šalju signal u mozak i osoba oseća bol.

U ovom slučaju, to je bol izazvan spoljnim faktorom, a nervi samo prenose ovaj signal centralnom nervnom sistemu. Dakle, to nije nervna bolest.

Šalje se signal da je došlo do poremećaja površinske strukture na mestu gde se nalaze nervna vlakna.

Naravno, u slučaju teže povrede može doći i do poremećaja nervnog vlakna.

Čovek, prsti, povrće, nož, daska za sečenje. Opasnost od povreda prilikom sečenja. Bol koji šalje nervno vlakno u posečenu ranu
Intenzivan bol koji ukazuje na povredu posekotine. Foto izvor: Getty images

Nervne bolesti

Nervni bol se takođe naziva neuralgija. A u njenom slučaju, to je direktno bolest nerava, odnosno različitih tipova ili vrsta nerava. Dakle, znamo nekoliko različitih neuralgija

Neuralgija trigeminusa, kada boli lice, jezik, zubi

Neuralgija trigeminusa je veoma česta. Trigeminalni nerv je kranijalni nerv. Takođe se naziva i peti nerv koji dolazi iz mozga.

Ovaj nerv inervira celo lice, usnu duplju, nepce, zube, nosnu duplju, orbite, deo uha, a takođe i dura mater, koja je tvrd omotač mozga.

Bolest ovog nerva se manifestuje bolom facijalnog nerva, a takođe i bolom oko oka ili uha. A time i čitavo područje njegove inervacije.

Žena ima bol u trigeminalnom nervu u predelu lica, oka, slepoočnice, obraza, uha
Bol u području inervacije trigeminalnog nerva. Foto izvor: Getty images

Bolovi su obično prisutni na polovini lica, vrlo su kratki, ali veoma intenzivni, čak i trzajući.

Najčešće se javlja posle 40 godina.

Bol je obično izazvan iritacijom zone okidača, takozvane triger tačke. Poteškoće se mogu isprovocirati žvakanjem, razgovorom, temperaturnom stimulacijom, kako hladnom tako i toplom, ali i pranjem zuba, na primer..

Početak bola je sezonski, posebno u proleće i jesen.

Čak i kod zubobolje, odgovoran je za bol koji se oseća. Naravno, poznata je situacija kada kod zubobolje boli i mesto u trouglu zuba, lice, oko i uvo.

Drugi uzroci bola

Mnogo puta nervi bole i u zubima. Štaviše, u ovom slučaju to je zapaljenje nervne šupljine zuba. Zapaljenske bolesti nerava, razne infekcije i slično, su veoma česti uzroci nervnih bolova. A ovaj bol je simptom da nešto nije u redu sa nervom.

Bolest povezana sa upalom nerva naziva se neuritis. To je uzrokovano iritacijom nerva. Uzrok bolesti može biti povreda, dugotrajan pritisak na nerv ili prisustvo toksičnih supstanci.

Na primer, mogu biti upaljeni optički nervi, već pomenuti trigeminalni nerv, išijatični nerv ili drugi nervi u telu. Ova inflamatorna bolest se uglavnom manifestuje intenzivnim bolom u datom mestu.

Model nerava u području išijadičnog nerva, išijadični nerv, bol išijadičnog nerva, tj ischalgia
Ischalgia, tj. bol išijadičnog nerva. Foto izvor: Getty images

Na primer, kod bolova išijadičnog nerva, inače poznatog kao ishalgija, postoji iritacija kičmenih korena. Tada je prisutan bol išijadičnog nerva. U zavisnosti od jačine, bol se širi i na donji ekstremitet i manifestuje se kao bol u zadnjem delu butine, na prednjoj nozi i kao bol u nervima u nozi.

Osim toga, poznate su i neke autoimune bolesti. Oni uzrokuju da telo napadne sopstveni nervni sistem. Međutim, ovo su veoma retke bolesti.

Bolesti perifernih nerava, ili neuropatije, takođe se manifestuju bolom. Bolovi nervnog korena karakterišu oštri karakter i mogu biti uzrokovani prekomernom fizičkom aktivnošću.

Dobro poznati primer je, na primer, iskakanje ili oštećenje intervertebralnog diska. Bol je uzrokovan kompresijom nerva ovom pločom. Postoji mehaničko oštećenje ili pritisak na nerv.

Primer je podizanje teškog predmeta, ali i nagli pokret ili prehlada. Pojava ovog intenzivnog bola u predelu trupa i donjeg dela leđa naziva se i lumbago.

Kod lumbaga nema zračećih bolova kao kod iritacije išijasa, odnosno kod ishalgije. Uzrok lumbaga je u mišićima ili tetivama, a ne u nervnoj bolesti. Ali bol može pucati u donji ud.

Infekcija kože desnog gornjeg ekstremiteta sa herpes zosterom, prisutni su i nervni bol u tom području
Upala kože kod herpes zoster. Foto izvor: Getty images

Neki drugi uzroci nervnog bola:

 • neuropatija, na primer kod dijabetesa, bolesti štitne žlezde, kod tumora, povreda, nakon moždanog udara, alkoholizma
 • u slučaju oštećenja mekih struktura, na primer u slučaju bolova iz vratne kičme zbog napetosti mišića ili preopterećenja mišića
 • starost i degenerativne promene
 • oštećenje intervertebralnog diska, odnosno hernija diska
 • spondilolisteza, javlja se kada su pršljeni pomereni
 • spondiloza je degenerativna bolest
 • osteoporoza
 • herpes zoster, odnosno šindre sa prisustvom promena na koži
 • nádor
 • multipla skleroza, neuralgija trigeminusa je česta kod nje
 • fantomski bolovi su posle bolovi koji nastaju nakon amputacije uda

Nervni bolovi su stoga različitih vrsta. Međutim, za sve je tačno da ovaj simptom nikada ne treba potcenjivati.

Video o neuralgiji

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.