Mišićno-koštane poremećaje

Mišićno-koštane poremećaje uključuju

Izaberite podkategoriju
Aksijalni spondiloartritis: Koji su uzroci upale, manifestacije i lečenje?

Aksijalni spondiloartritis

Aksijalni spondilartritis je reumatska inflamatorna bolest. Utiče na aksijalni deo tela, odnosno na kičmu i karlicu. Međutim, promene bolesti mogu se naći i u drugim delovima tela.

Ankilozirajući spondilitis: Uzroci i simptomi koji dovode do invaliditeta

Ankilozirajući spondilitis

Bechterevljeva bolest je hronična reumatska inflamatorna bolest zglobova. Uglavnom utiče na kičmu. Pogađa muškarce češće nego žene. Potvrđeno je više slučaja u mlađem uzrastu, do 30 godina.

Artritis: infektivni i neinfektivni artritis, simptomi

Artritis

Artritis je zapaljensko oboljenje zglobova. Može biti infektivni ili neinfektivni. Ima nekoliko oblika i deli se na reumatoidni artritis, septički artritis i urični artritis (giht). Svaki oblik ima različite uzroke. Međutim, njihove zajedničke karakteristike su bol, otok, ograničena funkcija i oštećenje zglobova.

Botulizam: Kako se manifestuje i zašto nastaje tzv. otrov kobasica

Botulizam

Botulizam je bolest koju uzrokuje botulinski toksin. Može se naći u slabo obrađenoj hrani. Trovanje ovim toksinom preti ljudskom životu. Izrađuju ga bakterije Clostridium botulinum. Oni se mogu naći u zemlji, crevima životinja, ali takođe, na primer, u medu.

Enteropatski artritis i upala creva: kako su povezani? + Simptomi

Enteropatski artritis

Enteropatski artritis kombinuje hroničnu upalnu bolest creva sa artritisom. Pored bolova u trbuhu i zglobovima, karakteriše ga i prisustvo drugih zdravstvenih problema.

Fasetni sindrom, fasetna artroza izazivaju hronične bolove u leđima?

Fasetni sindrom

Fasetni sindrom i hronični bol u leđima su usko povezani. Navodi se da je bol koji nastaje zbog artikulacije kičmenjaka uzrok 15-45% dugotrajnih poteškoća. Problem je uglavnom lumbalni deo kičme, ređe vrat.

Gonartroza: Koji su simptomi i stepeni osteoartritisa kolena? Terapija vežbanjem?

Gonartroza

Gonarthroza je osteoartritis kolena, odnosno neinflamatorne degenerativne promene kolenskog zgloba. Iza štete nije samo stariji uzrast. Bolovi u kolenu imaju višestruku osnovu.

Juvenilni idiopatski artritis: Simptomi reumatizma, artritisa kod dece?

Juvenilni idiopatski artritis

Najčešća dugotrajna reumatska bolest u detinjstvu naziva se: Juvenilni idiopatski artritis. Uzrok nepoznat. Lečenje je neophodno i veoma važno.

Kifoza, hiperkifoza i okrugla leđa: koji su njeni uzroci, manifestacije, lečenje?

Kifoza - hiperkifoza

Kifoza je izraz za prirodnu zakrivljenost kičme. Netačno, ovaj pojam se odnosi i na patološku zakrivljenost, odnosno prekomernu kifozu. Profesionalno hiperkifoza.

Lordoza kod dece i odraslih: Zašto dolazi do zakrivljenosti leđa?

Lordoza - hiperlordoza

Lordoza se odnosi na prirodnu zakrivljenost kičme. Hiperlordoza je prekomerna zakrivljenost. Uzrok može biti urođena mana ili loše držanje tela. Izaziva bolove u leđima, ali, u najgorem slučaju, strukturne promene na pršljenima ili inervertebralnih (međupršljenskih) diskova.

Lumbago: Akutna i hronična reakcija? (uzroci, simptomi, lečenje)

Lumbago

Lumbago, ili jednostavno posekotina na leđima, izvor je neprijatnih bolova u donjem delu kičme. Bol je praćen poteškoćama u kretanju, koje poteškoće pogoršavaju.

Nediferencirani spondiloartritis kao izvor bolova u leđima i zglobovima?

Nediferencirani spondiloartritis

Spondiloartritis utiče na kičmu i periferne zglobove. Označava nekoliko bolesti sa sličnim karakteristikama. Bol u kičmi i zglobovima, poteškoće koje utiču na oči, kožu, sluzokožu i creva.

Osteohondroza: Šta je bolest međupršljenskih diskova, koji su njeni simptomi

Osteohondróza

Osteohondroza je dugotrajan degenerativni proces koji pogađa kičmu i prvenstveno intervertebralni disk. Shodno tome, promene bolesti imaju negativan uticaj na kičmu i ceo segment. Rezultat su bolovi u leđima i druge poteškoće.

Povrede kičme: Koji su simptomi povrede kičme i pritiska na kičmenu moždinu

Povrede kičme

Povrede kičme i kičmene moždine klasifikovane su kao ozbiljne i opasne. Mehanizam nesreće može biti razni, od saobraćajne nezgode, preko padova, tokom sporta ili normalnih dnevnih aktivnosti.

Reaktivni artritis: Postinfektivna upala, bol u zglobovima i drugi simptomi?

Reaktivni artritis

Reaktivni artritis je termin za zapaljensko oboljenje zglobova koje je nastalo nakon infekcije u drugom delu tela.

Reumatoidni artritis: Prvi simptomi reume nisu čvorovi. Kako se leči?

Reumatoidni artritis

Reuma je hronična inflamatorna bolest koja zahvata kosti, zglobove, tetive, mišiće i ostala meka tkiva. Uzrok nastanka još uvek je nepoznat.

Scheuermannova bolest, juvenilna kifoza: koji su njeni uzroci i simptomi?

Scheuermannova bolest

Scheuermannova bolest je bolest kičme. Pogađa relativno visok procenat populacije adolescenata. Manifestuje se hiperkifozom, odnosno prekomernom fleksijom kičme. Bol i druge poteškoće su povezane sa zakrivljenošću leđa.

Septički artritis: Kako se leči bolna infektivna upala zglobova?

Septički artritis

Septični artritis je infektivno zapaljenje zgloba koje uzrokuje ulazak mikroorganizma u zglob. Zanemarivanje i odlaganje lečenja može dovesti do trajnog oštećenja zglobova.

SI zglobni blok: Šta je to i zašto dolazi do blokade sakroilijačnog zgloba?

SI zglobni blok

Blokadu sakroilijačnog zgloba, koji se naziva i SI zglob, karakterišu neprijatni bolovi u leđima, ukrštanja sa prenošenjem na išijasne mišiće, odnosno zadnjicu, ali i u prepone. Teškoće otežavaju kretanje.

Sindrom karpalnog tunela: Zašto nastaje, kako se manifestuje i leči

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je jedan od sindroma pritiska na zglob šake. Ukazuje na zahvaćenost srednjeg živca u karpalnom tunelu ručnog zgloba. Češće pogađa žene i nastaje iz različitih razloga. Najčešće je posledica preteranog naprezanja ruku tokom dugotrajnog rada ili drugih aktivnosti. Ovaj sindrom je prilično čest. Može izazvati bol i druge neprijatne probleme.