Bolesti zglobova

Bolesti zglobova uključuju

Izaberite podkategoriju
Ankilozirajući spondilitis: Uzroci i simptomi koji dovode do invaliditeta

Ankilozirajući spondilitis

Bechterevljeva bolest je hronična reumatska inflamatorna bolest zglobova. Uglavnom utiče na kičmu. Pogađa muškarce češće nego žene. Potvrđeno je više slučaja u mlađem uzrastu, do 30 godina.

Artritis: infektivni i neinfektivni artritis, simptomi

Artritis

Artritis je zapaljensko oboljenje zglobova. Može biti infektivni ili neinfektivni. Ima nekoliko oblika i deli se na reumatoidni artritis, septički artritis i urični artritis (giht). Svaki oblik ima različite uzroke. Međutim, njihove zajedničke karakteristike su bol, otok, ograničena funkcija i oštećenje zglobova.

Enteropatski artritis i upala creva: kako su povezani? + Simptomi

Enteropatski artritis

Enteropatski artritis kombinuje hroničnu upalnu bolest creva sa artritisom. Pored bolova u trbuhu i zglobovima, karakteriše ga i prisustvo drugih zdravstvenih problema.

Gonartroza: Koji su simptomi i stepeni osteoartritisa kolena? Terapija vežbanjem?

Gonartroza

Gonarthroza je osteoartritis kolena, odnosno neinflamatorne degenerativne promene kolenskog zgloba. Iza štete nije samo stariji uzrast. Bolovi u kolenu imaju višestruku osnovu.

Juvenilni idiopatski artritis: Simptomi reumatizma, artritisa kod dece?

Juvenilni idiopatski artritis

Najčešća dugotrajna reumatska bolest u detinjstvu naziva se: Juvenilni idiopatski artritis. Uzrok nepoznat. Lečenje je neophodno i veoma važno.

Nediferencirani spondiloartritis kao izvor bolova u leđima i zglobovima?

Nediferencirani spondiloartritis

Spondiloartritis utiče na kičmu i periferne zglobove. Označava nekoliko bolesti sa sličnim karakteristikama. Bol u kičmi i zglobovima, poteškoće koje utiču na oči, kožu, sluzokožu i creva.

Reaktivni artritis: Postinfektivna upala, bol u zglobovima i drugi simptomi?

Reaktivni artritis

Reaktivni artritis je termin za zapaljensko oboljenje zglobova koje je nastalo nakon infekcije u drugom delu tela.

Reumatoidni artritis: Prvi simptomi reume nisu čvorovi. Kako se leči?

Reumatoidni artritis

Reuma je hronična inflamatorna bolest koja zahvata kosti, zglobove, tetive, mišiće i ostala meka tkiva. Uzrok nastanka još uvek je nepoznat.

Septički artritis: Kako se leči bolna infektivna upala zglobova?

Septički artritis

Septični artritis je infektivno zapaljenje zgloba koje uzrokuje ulazak mikroorganizma u zglob. Zanemarivanje i odlaganje lečenja može dovesti do trajnog oštećenja zglobova.

Sindrom karpalnog tunela: Zašto nastaje, kako se manifestuje i leči

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je jedan od sindroma pritiska na zglob šake. Ukazuje na zahvaćenost srednjeg živca u karpalnom tunelu ručnog zgloba. Češće pogađa žene i nastaje iz različitih razloga. Najčešće je posledica preteranog naprezanja ruku tokom dugotrajnog rada ili drugih aktivnosti. Ovaj sindrom je prilično čest. Može izazvati bol i druge neprijatne probleme.

Spondiloartritis: Bolovi u leđima i zglobovima ruku i nogu zbog upale?

Spondiloartritis

Spondiloartritis je hronična reumatska bolest koja uzrokuje zapaljenje kičme, zglobova i druga obolela stanja kao što su upala oka ili creva.

Šta je osteoartritis, koji su njegovi uzroci, simptomi i stepeni i kako ga zaustaviti

Osteoartritis

Osteoartritis je bolest zglobova koju uzrokuje nekoliko faktora, takođe nazvanih osteoartritis. Genetika, starost i pridružene bolesti igraju važnu ulogu. To je najčešća bolest zglobova i takođe čest uzrok lekarskih pregleda.

Šta su preklapajući sindromi i mešovita bolest vezivnog tkiva: Uzroci, simptomi

Preklapajući sindromi i mešovita bolest vezivnog tkiva

Preklapajući sindromi i mešovita bolest vezivnog tkiva su reumatske bolesti koje kombinuju najmanje dve bolesti vezivnog tkiva. To su često sistemska skleroza, polimiozitis, dermatomiositis, sistemski eritematozni lupus ili reumatoidni artritis.