Bolesti kičme

Bolesti kičme uključuju

Aksijalni spondiloartritis: Koji su uzroci upale, manifestacije i lečenje?

Aksijalni spondiloartritis

Aksijalni spondilartritis je reumatska inflamatorna bolest. Utiče na aksijalni deo tela, odnosno na kičmu i karlicu. Međutim, promene bolesti mogu se naći i u drugim delovima tela.

Ankilozirajući spondilitis: Uzroci i simptomi koji dovode do invaliditeta

Ankilozirajući spondilitis

Bechterevljeva bolest je hronična reumatska inflamatorna bolest zglobova. Uglavnom utiče na kičmu. Pogađa muškarce češće nego žene. Potvrđeno je više slučaja u mlađem uzrastu, do 30 godina.

Fasetni sindrom, fasetna artroza izazivaju hronične bolove u leđima?

Fasetni sindrom

Fasetni sindrom i hronični bol u leđima su usko povezani. Navodi se da je bol koji nastaje zbog artikulacije kičmenjaka uzrok 15-45% dugotrajnih poteškoća. Problem je uglavnom lumbalni deo kičme, ređe vrat.

Kifoza, hiperkifoza i okrugla leđa: koji su njeni uzroci, manifestacije, lečenje?

Kifoza - hiperkifoza

Kifoza je izraz za prirodnu zakrivljenost kičme. Netačno, ovaj pojam se odnosi i na patološku zakrivljenost, odnosno prekomernu kifozu. Profesionalno hiperkifoza.

Lordoza kod dece i odraslih: Zašto dolazi do zakrivljenosti leđa?

Lordoza - hiperlordoza

Lordoza se odnosi na prirodnu zakrivljenost kičme. Hiperlordoza je prekomerna zakrivljenost. Uzrok može biti urođena mana ili loše držanje tela. Izaziva bolove u leđima, ali, u najgorem slučaju, strukturne promene na pršljenima ili inervertebralnih (međupršljenskih) diskova.

Lumbago: Akutna i hronična reakcija? (uzroci, simptomi, lečenje)

Lumbago

Lumbago, ili jednostavno posekotina na leđima, izvor je neprijatnih bolova u donjem delu kičme. Bol je praćen poteškoćama u kretanju, koje poteškoće pogoršavaju.

Osteohondroza: Šta je bolest međupršljenskih diskova, koji su njeni simptomi

Osteohondróza

Osteohondroza je dugotrajan degenerativni proces koji pogađa kičmu i prvenstveno intervertebralni disk. Shodno tome, promene bolesti imaju negativan uticaj na kičmu i ceo segment. Rezultat su bolovi u leđima i druge poteškoće.

Povrede kičme: Koji su simptomi povrede kičme i pritiska na kičmenu moždinu

Povrede kičme

Povrede kičme i kičmene moždine klasifikovane su kao ozbiljne i opasne. Mehanizam nesreće može biti razni, od saobraćajne nezgode, preko padova, tokom sporta ili normalnih dnevnih aktivnosti.

Scheuermannova bolest, juvenilna kifoza: koji su njeni uzroci i simptomi?

Scheuermannova bolest

Scheuermannova bolest je bolest kičme. Pogađa relativno visok procenat populacije adolescenata. Manifestuje se hiperkifozom, odnosno prekomernom fleksijom kičme. Bol i druge poteškoće su povezane sa zakrivljenošću leđa.

SI zglobni blok: Šta je to i zašto dolazi do blokade sakroilijačnog zgloba?

SI zglobni blok

Blokadu sakroilijačnog zgloba, koji se naziva i SI zglob, karakterišu neprijatni bolovi u leđima, ukrštanja sa prenošenjem na išijasne mišiće, odnosno zadnjicu, ali i u prepone. Teškoće otežavaju kretanje.

Skolioza kod dece i odraslih: Koji su uzroci, simptomi a kakvo je lečenje?

Skolioza

Skolioza je bočno krivljenje kičmenog stuba. Bolna deformacija kičme može se primetiti posebno kod dece, ali može uticati na bilo koju starosnu grupu. Ima ne samo zdravstveni uticaj, već i društveni ili kozmetički.

 

Spinalna stenoza: Suženje prostora kičmenog kanala. Koji su njegovi simptomi i lečenje

Spinalna stenoza

Spinalna stenoza se razvija usled degenerativnih promena koje dovode do suženja prostora kičmenog kanala. Kroz ovaj kanal prolazi kičmena moždina i kičmeni nervi. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda i obično se može dokazati nakon 50. godine.

Spondilartroza: Šta je fasetna i unkovertebralna artroza kičme?

Spondilartroza

Spondilartroza je degenerativna bolest intervertebralnih zglobova. Pogađa odraslu populaciju, a posebno muškarce. Manifestuje se bolom i ukočenošću kičme.

Spondilodiscitis: Kao uzročnik dugotrajnog bola u leđima? I njegov tretman

Spondilodiscitis

Bol u leđima može izazvati i ređe oboljenje, a to je spondilodiscitis. Stručni naziv se odnosi na infekciju kičme, intervertebralnog diska i pršljenova.

Spondiloza: Šta su izrasline na kičmi i zašto nastaju? + simptomi

Spondiloza

Spondiloza je jedno od degenerativnih oboljenja kičmenog stuba. To pogađa bilo koji njen deo i, pored bolova u leđima, izvor je i drugih simptoma. Najčešći je problem u srednjim i starijim godinama života.

Šta je hernija diska: Protruzija odnosno izbočenje intervertebralnog diska?

Izbočenje intervertebralnog diska

Govorimo o izbočenju međupršljenskog diska ili herniji diska, a ne o iskočenom ili ispupčenom disku. Bolovi ovog porekla su intenzivni, značajno pogoršavaju kvalitet života obolele osobe i razlog su nesposobnosti za rad.

Šta je spondilolisteza i kako se manifestuje? Kako se leči klizanje pršljena

Spondilolisteza

Spondilolisteza je stručni naziv za klizanje jednog kičmenog pršljena u drugi. Ovo se dešava iz nekoliko razloga. Osobama može smetati bol u leđima, problematično držanje, slabost mišića i drugi problemi.

Šta je to sindrom kauda ekvina? Koji su njegovi uzroci, simptomi i lečenje?

Sindrom kauda ekvina

Kauda ekvina sindrom je akutno stanje u kome se nervni spoj koji izlazi iz kičmene moždine pritisne. Opasno je ne samo zbog bola, već i zbog neuroloških poteškoća.

Šta uzrokuje bolove u trtičnoj kosti? Kokcigealni sindrom ili kokcigodinija

Kokcigodinija - kokcigealni sindrom

Kokcigodinija, odnosno bol u kičmi je neprijatno iskustvo. Pored problema u trtičnoj kosti, prate je i druge poteškoće. Često je povezujemo sa povredom ili produženim sedenjem. U znatno većoj meri pogađa žene.