Kardiovaskularne bolesti

Kardiovaskularne bolesti uključuju

Izaberite podkategoriju
Aneurizma: Šta je vaskularna izbočina, kako se manifestuje i koji su rizici

Aneurizma

Aneurizma, poznata i kao vaskularni edem, ozbiljna je vaskularna bolest. Utiče na arterije, odnosno na arterije i aorte. Podijeljena je na pravi, secirajući i lažni. Čovek može da živi sa nepriznatom aneurizmom dugi niz godina, međutim, ako krvni sud pukne, to može dovesti do smrti.

Angina pektoris: Šta je i koji su simptomi stabilnog ili nestabilnog oblika bolova u grudima

Angina pektoris

Angina pektoris ili stenokardija, stezanje u grudima, je jedan od oblika ishemijske bolesti srca. Nastaje kao rezultat neusklađenosti potrebe i snabdevanja srca krvlju, a samim tim i kiseonikom i hranjivim sastojcima. Tipično se javlja kod povećanog fizičkog ili mentalnog stresa. Napadi angine pektoris se ponavljaju i manifestuju se pritiskom ili bolovima stezanja u grudima.

Aritmija: Šta je srčana aritmija i kako se manifestuje? + Lečenje

Aritmija

Aritmija je poremećaj srčanog ritma. Aritmija se odnosi na usporeni ili ubrzani ritam srca kao i na različita nekoordinirana kretanja srčanog mišića, a time i pretkomoru i komoru.

Ateroskleroza: Da li znate simptome ili uzroke, rizike, prevenciju?

Ateroskleroza

Ateroskleroza je bolest arterija. Zid arterije je u procesu oboljenja. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda i progresivno zbog negativnih uslova.

Atrijalna fibrilacija: šta je to i kako se manifestuje aritmija

Atrijalna fibrilacija

Atrijalna fibrilacija je najčešći poremećaj srca i karakteriše je aritmija ili poremećaj srčanog ritma. Bolest uzrokuje haotične i nepravilne kontrakcije mišićnih vlakana i time gubitak koordinisane aktivnosti pretkomora. Istovremeno, srce slabi pumpajuću sposobnost i istovremeno postoji nepravilna i ubrzana srčana aktivnost. Bolest je najčešća kod ljudi starijih od 80 godina, gde pogađa 15% populacije.

Bolesti srčanih zalistaka: Zašto nastaje i kako se manifestuje

Bolesti srčanih zalistaka

Bolesti srčanih zalistaka mogući su izvor zdravstvenih problema kao što su umor, vrtoglavica, nesvestica, lupanje srca, bol u grudima ili otežano disanje. Otkaz zalistaka može dovesti do otkaza srca.

Defekt pretkomorske i ventrikularne pregrade

Defekt pretkomorske i ventrikularne pregrade

Defekt pretkomorske i ventrikularne pregrade je srčana mana i bolest atrijalne ili komore septuma koja obezbeđuje komunikaciju između desnog i levog srca tako da se mešaju kiseonična i deoksigenirana krv. To je urođena srčana mana, koja uzrokuje mešanje oksigenirane i deoksigenirane krvi i distribuciju po celom telu, što može da izazove velike probleme. Veoma često se takvi nedostaci pojavljuju u detinjstvu, ali to takođe zavisi od veličine defekta, ponekad se javljaju i u odraslom dobu.

Disekcija aorte: Koji su uzroci rupture arterija i simptomi? + Rizici i lečenje

Disekcija aorte

Tokom disekcije aorte, vaskularni zid puca, a krv teče između njegovih unutrašnjih slojeva. Opseg može biti mali, ali takođe opsežan i utiče na celu aortu.

Duboka venska tromboza: šta je to, zašto se javlja i koje su njene komplikacije?

Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza je relativno česta bolest, čije poteškoće mogu biti blage i beznačajne. Međutim, druga strana problema je rizik od razvoja plućne embolije i tromboembolijske bolesti.

Endokarditis: Kako se manifestuje, zarazan, neinfektivan ili reumatičan? + Ostali oblici i njihovi uzroci

Endokarditis

Endokarditis je bolest unutrašnje sluznice srca. To je zapaljenska bolest koja u većini slučajeva ima zarazno poreklo. Međutim, nije uvek to slučaj.

Hemoroidi, šuljevi: koji su simptomi i lečenje? (spoljašnji unutrašnji)

Hemoroidi

Šuljevi, hemoroidi kao čest problem odraslih sa značajnim uticajem na udobnost i često na ljudsku psihu.

Hipertenzivna kriza: Kako se manifestuje i leči? Visok pritisak koji ugrožava zdravlje

Hipertenzivna kriza

Hipertenzivna kriza je životno opasno stanje koje karakteriše nagli i nagli porast krvnog pritiska. Prati ga rizik od oštećenja i otkazivanja vitalnih organa.

Hipertrofična kardiomiopatija: šta je to, kako se manifestuje i rizici

Hipertrofična kardiomiopatija

Hipertrofična kardiomiopatija je bolest srca koja se javlja kada glavni septum u srcu nije adekvatno uvećan bez očiglednog razloga. Bolest je takođe praćena dijastolnom disfunkcijom i hiperdinamičnom funkcijom leve komore. To je progresivna bolest koja se najčešće javlja tokom adolescencije ili odraslog doba i u nekim specifičnim slučajevima može dovesti do smrti. Bolest je uzrokovana genskim mutacijama, koje uzrokuju hipertrofiju zidova srca.

Hronično vensko oboljenje, insuficijencija: Koji su uzroci, simptomi

Hronično vensko oboljenje

Hronična venska bolest je čest problem, čiji razvoj takođe podržava savremeni način života. Negativno utiče na kvalitet života, vremenom se pogoršava.

Infarkt miokarda: Zašto se javlja, koje su manifestacije akutnog srčanog udara

Infarkt miokarda

Infarkt miokarda ili infarkt srčanog mišića je akutni oblik ishemijske bolesti srca. Ishemija ili protok krvi je uzrokovan blokadom koronarne arterije koja vodi krv do ćelija srčanog mišića. Glavni uzrok je iznenadno zatvaranje ili dugotrajno sužavanje krvnog suda.

Ishemijska bolest srca: Uzroci i simptomi koronarne bolesti srca

Ishemijska bolest srca

Ishemijska bolest srca, poznata i kao koronarna bolest, i opasna je zbog nedovoljnog snabdevanja srca krvlju. Glavni razlog je zahvaćenost srca, odnosno koronarnih sudova. Može biti u akutnom ili hroničnom obliku. Strašni infarkt takođe uključuje akutni tip.

Kardiogeni šok: Koji su njegovi uzroci i simptomi? + Lečenje

Kardiogeni šok

Srčani udar ili srčana insuficijencija mogu proći u kardiogeni šok. Naročito kada se zapostavi rano lečenje. Međutim, postoje i drugi razlozi za njegov nastanak.

Kardiomiopatija: Šta je to, kako se manifestuje? Uzroci u detinjstvu i odraslom dobu

Kardiomiopatija

Kardiomiopatija se odnosi na grupu bolesti koje pogađaju srčani mišić, miokard. Poznato nam je nekoliko oblika, oni imaju različite simptome i takođe se razlikuju u lečenju.

Nizak krvni pritisak: Koji su simptomi i rizici hipotenzije? Da li je 90/60 nisko?

Nizak krvni pritisak

O niskom krvnom pritisku - hipotenziji govorimo kada su vrednosti krvnog pritiska niže od 100/60. Neki ljudi, posebno žene, znaju za vrtoglavicu, nesvesticu ili osećaj malaksalosti. Da li je to bolest ili nije?

Periferna arterijska bolest: koji su uzroci i simptomi? + Prevencija i lečenje

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest je izraz za oboljenja arterija koje snabdevaju različite delove tela. Obično je to ateroskleroza u krvnim sudovima, ali nije jedini uzrok.