Bolesti vaskularnog sistema i poremećaji cirkulacije

Bolesti vaskularnog sistema i poremećaji cirkulacije uključuju

Izaberite podkategoriju
Aneurizma: Šta je vaskularna izbočina, kako se manifestuje i koji su rizici

Aneurizma

Aneurizma, poznata i kao vaskularni edem, ozbiljna je vaskularna bolest. Utiče na arterije, odnosno na arterije i aorte. Podijeljena je na pravi, secirajući i lažni. Čovek može da živi sa nepriznatom aneurizmom dugi niz godina, međutim, ako krvni sud pukne, to može dovesti do smrti.

Ateroskleroza: Da li znate simptome ili uzroke, rizike, prevenciju?

Ateroskleroza

Ateroskleroza je bolest arterija. Zid arterije je u procesu oboljenja. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda i progresivno zbog negativnih uslova.

Disekcija aorte: Koji su uzroci rupture arterija i simptomi? + Rizici i lečenje

Disekcija aorte

Tokom disekcije aorte, vaskularni zid puca, a krv teče između njegovih unutrašnjih slojeva. Opseg može biti mali, ali takođe opsežan i utiče na celu aortu.

Duboka venska tromboza: šta je to, zašto se javlja i koje su njene komplikacije?

Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza je relativno česta bolest, čije poteškoće mogu biti blage i beznačajne. Međutim, druga strana problema je rizik od razvoja plućne embolije i tromboembolijske bolesti.

Hemoroidi, šuljevi: koji su simptomi i lečenje? (spoljašnji unutrašnji)

Hemoroidi

Šuljevi, hemoroidi kao čest problem odraslih sa značajnim uticajem na udobnost i često na ljudsku psihu.

Hronično vensko oboljenje, insuficijencija: Koji su uzroci, simptomi

Hronično vensko oboljenje

Hronična venska bolest je čest problem, čiji razvoj takođe podržava savremeni način života. Negativno utiče na kvalitet života, vremenom se pogoršava.

Infarkt miokarda: Zašto se javlja, koje su manifestacije akutnog srčanog udara

Infarkt miokarda

Infarkt miokarda ili infarkt srčanog mišića je akutni oblik ishemijske bolesti srca. Ishemija ili protok krvi je uzrokovan blokadom koronarne arterije koja vodi krv do ćelija srčanog mišića. Glavni uzrok je iznenadno zatvaranje ili dugotrajno sužavanje krvnog suda.

Periferna arterijska bolest: koji su uzroci i simptomi? + Prevencija i lečenje

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest je izraz za oboljenja arterija koje snabdevaju različite delove tela. Obično je to ateroskleroza u krvnim sudovima, ali nije jedini uzrok.

Plućna embolija: Zašto nastaje, kako se manifestuje, otkriva i leči

Plućna embolija

Plućna embolija je akutno stanje u kojem se začepljuju krvni sudovi u plućima. Najčešći uzrok je tromboembolijska bolest. Krvni ugrušak se oslobađa i putuje kroz sudove poput embolije. Zatim začepi krvni sud. Sa masivnim oblikom postoji rizik od smrti.

Plućna hipertenzija: Šta je to i zašto se javlja? Simptomi i lečenje

Plućna hipertenzija

Plućna hipertenzija je bolest koja ograničava ukupne performanse, kvalitet i očekivani životni vek osobe. Uzrok možda nije uvek jasan ili iza njega stoji neka druga bolest.

Poremećaji aorte: aneurizma, disekcija, uzroki, simptomi

Poremećaji aorte

Poremećaji aorte nisu česti, ali su sve ozbiljniji. Mogu se raviti vrlo brzo i akutno opasno po život , ali i hronično.

Posttrombotski sindrom: šta je to, zašto nastaje i kako se manifestuje?

Posttrombotski sindrom

Posttrombotski sindrom nastaje kao komplikacija venske tromboze. Ovo je stanje koje može značajno uticati na kvalitet života obolele osobe.

Raynaudov (Rejnoov) sindrom: Šta je uzrok smanjene cirkulacije krvi prstiju na rukama?

Raynaudov sindrom

Rejnoov (Raynaudov) sindrom se manifestuje nedovljnom cirukulacijom krvi krajnjih delova ljudskog tela, najčešće prstiju ruku i nogu. Ne mora, ali može ukazivati i na ozbiljniji zdravstveni problem.

Šta je Kavasakijeva bolest? Koji su uzroci, simptomi i kako se leči

Kavasakijeva bolest

Kavasakijeva bolest je akutna febrilna bolest koju karakteriše zapaljenje malih i srednjih krvnih sudova. U većini slučajeva bolest pogađa decu mlađu od 5 godina, posebno dečake. Kod nas je to relativno retko. Najčešće žrtve su deca iz Japana. Bolest ima nekoliko stadijuma i u većini slučajeva dolazi do zarastanja.

Šta je to hronična venska insuficijencija, kako se manifestuje, ima li rizika

Hronična venska insuficijencija

Hronična venska insuficijencija jedna je od civilizacijskih bolesti. Ovo je moderna epidemija. Ima višefaktorsku osnovu i negativno ga podržava današnji način života.

Šta je to vaskulitis i šta uzrokuje upalu krvnih sudova? + Simptomi

Vaskulitis

Vaskulitis - ovaj termin se odnosi na široku grupu bolesti koje karakteriše zapaljenje ili nekroza vaskularnog zida. Oni utiču na sve vrste sudova i mogu se javiti bilo gde u telu.

Šta su to varikozne vene? Zašto nastaju, kako se manifestuju, leče?

Varikozne vene

Varikozne vene su najčešća bolest u razvijenim zemljama. Oni su klasifikovani kao civilizacijske bolesti. Procenjuje se da pogađaju 10-40% svetske populacije. Njihova učestalost takođe zavisi od starosti, a žene su češće žrtve.