Promuklost: Koji su uzroci promuklog glasa (akutnog i hroničnog)?

Promuklost: Koji su uzroci promuklog glasa (akutnog i hroničnog)?
Foto izvor: Getty images

Ovaj simptom se javlja kod upale respiratornog trakta, ali i kao posledica gutanja. Tipično, promuklost se javlja kod dece kada iz gornjih disajnih puteva curi sluz. Naravno, i sa laringitisom. Bolesti glasnih žica su posebna grupa. Ozbiljni uzroci promuklosti mogu ukazivati na rak.

Promuklost je jedan od poremećaja glasa. To je uzrokovano ili naprezanjem glasnih žica ili nekom bolešću glasnih žica. Ili može biti povezano i sa infektivnim i inflamatornim oboljenjima u larinksu i usnoj duplji.

Često ste zainteresovani za informacije o:
Zašto mi je glas promukao?
Šta znači hronična promuklost?
Koje su akutne ili dugotrajne bolesti glasnih žica odgovorne za ovaj problem?

Zapaljenje respiratornog trakta

U nekim slučajevima, promuklost može biti uzrokovana i inflamatornim oboljenjima respiratornog trakta ili bolestima pluća. To može biti, na primer, zapaljenje larinksa. Takođe se manifestuje suvim kašljem i bolom u grlu. Štaviše, osoba takođe ima problema sa gutanjem.

Stručno, bolest se zove laringitis.

Zapaljenje disajnih puteva ima različite oblike.

Hronični oblik se može razviti na osnovu dugotrajnog zapaljenja gornjih disajnih puteva. Lečenje obično uključuje davanje antibiotika, generalno ili lokalno, putem raspršivača koji se primenjuje oralno.

Bolesti vokalnih žica

Glasne žice su deo larinksa. Pored toga što u sklopu laringitisa mogu biti zahvaćeni upalom, preti im još nekoliko bolesti.

Primeri su benigne formacije, razni polipi, noduli, koji su česti kod pevača. Pored benignih, odnosno nemalignih bolesti, zahvataju ih i zloćudne, odnosno maligne lezije.

Karcinom glasnih žica je ozbiljna bolest i, pored promuklosti, prati ga bol u grlu, bolno gutanje, osećaj začepljenja u grlu, loš zadah i otežano disanje.

Druga vrsta bolesti vokalnih žica je pareza, odnosno njihova paraliza. Disfunkcija glasnih žica dovodi do njihovog nepravilnog ponašanja. Ovo zauzvrat remeti normalno otvaranje i zatvaranje glotisa.

Paraliza može biti uzrokovana, na primer:

  • neurološka bolest, odnosno Parkinsonova bolest ili multipla skleroza
  • tumor ili tumor larinksa
  • rak pluća
  • tiroidni kancer
  • posle operacije na vratu
  • povreda vrata, ali i glave
  • u nekim slučajevima i virusne bolesti

Otok, tumor i druga opstrukcija kao uzrok promuklosti

Ako nije moguće pronaći vidljivi uzrok ili faktor koji je mogao izazvati promuklost, to može biti otok, miksedem ili tumor. Uzrok može biti i druga prepreka direktno na glasnim žicama.

Ako osoba ima promuklost bez drugih simptoma i traje nekoliko nedelja, trebalo bi da poseti lekara.

Žena izduvava nos, prehlađena je
Uzrok može biti alergija, prehlada ili druga respiratorna infekcija. Foto izvor: Getty images

Otok respiratornog trakta je prisutan kod inflamatornih i zaraznih bolesti respiratornog trakta. Ali njegova pojava je moguća i kod alergija. I to u slučaju alergije na hranu ili lekove, ali i nakon uboda insekata, na primer pčele ili ose.

Sluz je jedan primer gde deluje kao barijera. Povećana proizvodnja sluzi je uzrok zapaljenja respiratornog trakta. Javlja se i kod gripa, ali i kod alergijskog rinitisa. Sluz može da teče u larinks iz gornjih disajnih puteva. Što je čest uzrok promuklosti i kašlja kod dece.

Kongestija izaziva promuklost ne samo pri govoru, već i pri disanju. Kada se može osetiti u nosu, nazofarinksu, grlu. A u slučaju zapaljenja donjih disajnih puteva, promuklost dolazi iz bronhija.

Promuklost takođe može biti simptom raka, na primer raka pluća. Utiče na donji respiratorni trakt i pluća. To je najčešći rak ikada. Iako je takođe veoma zavisna od različitih faktora rizika i veoma često pogađa posebno pušače, ne samo aktivne već i pasivne.

Simptomi se javljaju polako i neprimetno. Znak upozorenja je stalno kašljanje, iskašljavanje krvi i promuklost. Tako da ga svakako ne treba potcenjivati, posebno ako traje duže vreme.

Slično, gornji respiratorni trakt može biti pogođen rakom. Bilo da je u pitanju rak usne duplje, rak jednjaka, larinksa ili tumor štitne žlezde. Uobičajeni simptomi svih ovih karcinoma su promuklost, bolno gutanje i bol u grlu.

I u ovom slučaju, pregled kod lekara je neophodan što je pre moguće i čim se primete početni simptomi. Dakle, promuklost može ukazivati ne samo na uobičajene upale, već i na ozbiljne tumore.

Preforsiranost kao uzrok

Postoje slučajevi kada je promuklost uzrokovana preopterećenjem glasnih žica, kao što je glasno vikanje, pevanje ili prekomerna upotreba glasnog glasa tokom dužeg vremena. U ovom slučaju, rešenje za promuklost je samo mir, odmor i regeneracija glasnih žica.

pevač, roker, peva, glasno, preopterećenje glasnih žica, promuklost
Glasno i dugo pevanje opterećuje glasne žice. Foto izvor: Getty images

Drugi uzroci promuklosti

Mnogo puta, promuklost nije povezana samo sa respiratornim sistemom. To mogu biti i razne druge bolesti. Ona se manifestuje, na primer, u refluksnoj bolesti jednjaka. Deo sadržaja želuca, uključujući želudačni sok, vraća se u jednjak. To će izazvati žgaravicu, osećaj kiselosti, bol u grudima, pa čak i promuklost.

To je takođe jedan od simptoma urtikarije ili disfunkcije štitne žlezde, bilo da je hipotireoza ili hipertireoza. To jest, slaba ili prekomerna proizvodnja tiroidnih hormona.

Spoljno okruženje, iritacija i promuklost

Pušač, puši, cigareta, dim
Pušenje ima negativan efekat. Foto izvor: Getty images

Za razliku od bolesti, uzrok može biti i u okolini ili u supstancama koje iritiraju područje grla. Primer je suv vazduh, posebno tokom grejne sezone ili tokom suvih vrućih letnjih dana. Glasne žice postaju preterano suve, što uzrokuje promuklost. Pušenje i boravak u zadimljenom prostoru takođe ima negativan efekat.

Iritaciju sluzokože grla mogu izazvati isparljive hemijske supstance. Mogu se udahnuti ili progutati. Takođe u kućnom okruženju, na primer u obliku sredstava za čišćenje. Koncentrovani alkohol ili žestoki alkohol takođe mogu biti štetni.

Kao i kod gastroezofagealne refluksne bolesti, može se javiti i nakon povraćanja. Naročito ako se povraćanje ponavlja, traje duže vreme. Kiseli sadržaj želuca takođe iritira sluzokožu u respiratornom traktu, što je uzrok promuklosti.

Još jedan primer iritacije glasnih žica je produženi kašalj.

Video o uzrocima promuklosti

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.