Rinitis: Kako se prenosi i koji simptomi ga prate? + Lečenje

Rinitis: Kako se prenosi i koji simptomi ga prate? + Lečenje
Foto izvor: Getty images

Rinitis je vrlo česta bolest gornjih disajnih puteva koja nije ozbiljna. Mada, čak ni rinitis ne treba potceniti. To je akutna virusna bolest koja izaziva upalu. Radi se o upali sluzokože nosne šupljine, koja se manifestuje uglavnom oticanjem ove sluznice, stvaranjem sluzi i smanjenjem prohodnosti nosa. To dovodi do tipičnih simptoma. Međutim, ponekad može doći i do prehlade zbog alergijske reakcije.

Karakteristike

Rinitis je najčešća bolest gornjih disajnih puteva.

Obično je uzrokovana infekcijom. Zapaljenje počinje u sluznici nosne šupljine.

To je akutna virusna bolest koja izaziva upalu, naime sluzokože nosne šupljine, koja se manifestuje uglavnom otokom, povećanom proizvodnjom sluzi i smanjenom prohodnošću nosa.

To dovodi do tipičnih simptoma.

Rinitis se takođe može povezati sa upalom paranazalnih sinusa i ponekad prodire u nazofarinks.

Upala može biti akutna i hronična. Hronično se javlja u slučaju nedovoljno lečenog akutnog rinitisa u prošlosti.

Međutim, ponekad prehlada može biti uzrokovana alergijskom reakcijom, a postoje i drugi uzroci.

Najčešće vas zanima:
Šta je prehlada i zašto nastaje hronična dugotrajna forma?
Da li je rinitis zarazan, pa mogu li se zaraziti od drugog?
Kako ga izlečiti i brzo se otarasiti i da li će domaći recepti pomoći?

Kao rezultat upale sluznice dolazi do nabubrenja, što značajno smanjuje prostor u nosu i njegovu prohodnost. Ovome se dodaje pojačano ispuštanje sekreta iz nosa i kašlja, a to ne samo kod dece, već i kod odraslih.

Period inkubacije rinitisa je relativno kratak i traje 12 sati do 3 dana. Infektivni oblik je takođe relativno lako zarazan. Pomaže joj činjenica da se prenosi kapljičnim putem, a time i kašljanjem, kihanjem ali i direktnim kontaktom. Bolest obično traje 7-10 dana.

Šta je nos i nosna šupljina?

Spoljašnji nos formira nazalna piramida. To se sastoji od kostiju koje vire iz facijalnog dela lobanje, odnosno korena nosa. Na nju je postavljena nazalna hrskavica. Ovo je vidljivi deo. Važnija je, međutim, šupljina koja obavlja nekoliko važnih funkcija.

Nosna šupljina je podeljena nosnim septumom, odnosno septumom, na dve polovine (nisu iste). Zatim se takođe horizontalno deli nosnim školjkama na gornji, srednji i donji prolaz. Usta nazofarinksa.

Nosna šupljina je takođe u blizini paranazalnih sinusa, profesionalno sinusa. A ovo su sinusi vilice, čela, mirisne i klinaste kosti. U gornjem delu nosa nalazi se važno područje koje obezbeđuje percepciju mirisa, odnosno mirisnog polja.

Raspodjela nosne šupljine i njene sluznice pružaju važne funkcije:

 • prokrvljena sluznica zagreva udahnuti vazduh do telesne temperature
 • nečistoće iz vazduha, kao i mikroorganizmi zarobljeni su u sluzi koja se ovde formira
 • nečistoće se takođe zadržavaju na trepavicama
 • nosna šupljina je prva barijera protiv infekcije iz spoljašnjeg okruženja
 • voda isparava iz sluzi, što vlaži suv vazduh
 • mirisne materije nadražuju mirisne ćelije
 • nosna šupljina učestvuje u formiranju glasa kao glasovni rezonator

Beba nakon rođenja, odnosno novorođenče, može da diše samo na nos. Ulaže veliki napor u disanje na usta, jer je usna šupljina mala i ispunjena je jezikom. Dobro disanje na usta moguće je tek nakon izrastanja zuba.

Uzroci

Uzroci rinitisa su različiti. Može biti zarazna, ali i nezarazna. Uključen je i neinfektivni rinitis. Ova česta bolest pogađa gornje disajne puteve.

Infektivni rinitis

Infektivni rinitis je veoma zarazan, porodica u krevetu, otac i deca
Zarazni oblik rinitisa pogađa celu porodicu. Izvor fotografije: Getty Images

Najčešći oblik je zarazni rinitis, odnosno rinitis. Uglavnom je akutna. Ali postoji i hronična, koja takođe može biti rezultat nedovoljnog lečenja. Rinitis, profesionalno rinitis, poznat je i kao obična prehlada.

Virusi su najčešći uzročnici infektivnog rinitisa, zbog čega su antibiotici neefikasni jer deluju samo na bakterije.

Ovaj oblik rinitisa izaziva virus. Posebno rinovirus, koronavirus, adenovirus. Često je rinitis sporedni simptom gripa ili druge upale disajnih puteva. Rinitis se javlja i kod bolesti kao što su ospice, šarlah ili infektivna mononukleoza.

Rinovirus je najčešće uzročnik kod male dece, a koronavirus kod odraslih. Ovi virusi se prenose kapljičnom infekcijom. To znači da se kapljice prenose, na primer, kijanjem, kašljanjem. Ali i kroz kontaminirane predmete, ruke ili ljubljenje.

Uobičajeno je kod dece ako se razbole 5-6 puta godišnje.

Tako je najčešći rinitis u obliku akutne zarazne bolesti izazvane virusima, na primer:

 • rinovirus
 • reovirus
 • adenovirus
 • virus korona
 • enterovirus
 • virus gripa

Ukupno postoji više od 70 različitih vrsta virusa koji mogu izazvati upalu. Međutim, postoje i slučajevi kada je rinitis uzrokovan alergijskom reakcijom. Tada je još skloniji dugotrajnoj upornosti

Neinfektivni rinitis

Neinfektivni, alergijski rinitis, žena napolju ima prehladu, kijanje
Peludna groznica je oblik alergijskog rinitisa. Izvor fotografije: Getty Images

Alergijski rinitis nastaje prodorom alergena u osetljivu sluznicu. U ovom slučaju u nosnu šupljinu. Alergijska reakcija je preterani odgovor organizma na inače bezopasne supstance. Senena groznica je primer alergijskog rinitisa.

Alergijski rinitis može biti sezonski, kao u slučaju peludne groznice, ali i tokom cele godine.

Drugi oblici neinfektivnog rinitisa su:

 • idiopatski, hiperaktivan, vazomotorni sa dominacijom parasimpatičkog nervnog sistema
 • NARES, odnosno nealergijski rinitis sa eozinofilnim sindromom, kada uzrok nije alergen, već se u sekretu nalaze supstance kao kod alergijehormonski, najčešće sa hipotiroidizmom
 • lek, posle aspirina, u slučaju prekomerne upotrebe nazalnih sprejeva
 • emocionalni
 • atrofičan, zasnovan na oštećenju sluzokože
 • izazvano hranom, osim ako nije prisutna alergijska reakcija
 • uzrokovane iritantima kao što su određene hemikalije

Ako rinitis potraje, takođe može biti uzrok polipa. Kod alergijskih oblika, okidač može biti polen, prašina, grinje, ali i dlaka i mnoge druge čestice koje iritiraju sluznicu. Ovo kasnije formira sekreciju u povećanoj meri.

Naravno, ako dođe do hroničnog ili rekurentnog rinitisa, najbolje je imati specijalistu za ORL.

Simptomi

Razlika u zaraznom i neinfektivnom rinitisu nije toliko značajna. Međutim, neke poteškoće mogu ukazivati na preliminarni uzrok. Glavne manifestacije su otežano disanje kroz nos i povećano lučenje sluzi. Problem sa disanjem nije samo posledica nagomilane sluzi.

Oticanje sluznice će uzrokovati otežano disanje kroz nos, a takođe i promenu glasa, jer se rezonantni uslovi šupljine menjaju. Kao rezultat toga, postoji tipičan nosni glas koji se javlja u bilo kom obliku rinitisa. Povećano lučenje sluzi takođe će izazvati njen prekomerni odliv.

Povećani iscjedak može biti vodenast, ali i obojen i gust, odnosno gnojan. Ovo je već znak infekcije. Oticanje i povećana sekrecija takođe će izazvati olfaktorne poremećaje. Može biti delimična ili potpuna. Simptomi rinitisa uključuju svrab u nosu i kihanje.

Za blisku lokalizaciju odnosa između uha i nosne šupljine, odnosno eustahijeve cevi, takođe mogu biti prisutni pritisak ili drugi bolovi u ušima, kao i laganje i gubitak sluha. Upala srednjeg uha je česta komplikacija rinitisa i gripa kod male dece, čak i kod beba.

Slično je i u slučaju očnih manifestacija. Blisko postavljanje ima česte komplikacije kod suzenja, crvenila, otoka i iritacije očiju. Kroz nazofarinks, sluz se takođe kreće do grla i donjih delova disajnih puteva. Ovo je uzrok curenja sluzi kod novorođenčadi ili dojenčadi, ali i kod starije djece i, naravno, kod odraslih.

Manifestacija curenja je kašalj. Infekcija se tako može proširiti na druge delove respiratornog sistema. To može izazvati upalu grla ili svrab ili grebanje. Sluznica grla je crvena i otečena kao posledica upale.

Glavni simptomi rinitisa:

 • oticanje sluznice
 • povećano curenje iz nosa, za prekomernu proizvodnju sluzi, vodenastu, gnojnu
 • nazalno disanje
 • svrab ili pečenje u nosu
 • kijavica
 • olfaktorni poremećaj
 • promena glasa, odnosno nazalnog glasa, rinofonija
Bolesna žena, prehlađena, gripa
Povezano sa opštim simptomima, groznicom, bolovima u telu, slabošću. Izvor fotografije: Getty Images

Povezani simptomi kod rintida:

 • kašalj
 • grlobolja, otežano gutanje
 • hrkanje
 • suzenje i drugi očni problemi, kao i oticanje kapaka, fotofobija
 • oštećenje sluha, zaleganje, sve do otitisa
 • bol u uhu
 • glavobolja
 • pritisak u licu i u predelu PND, odnosno sinusa
 • slabost, umor, malaksalost
 • povećana telesna temperatura do groznice
 • hladni talasi anoreksija
 • bol u mišićima i zglobovima ili celom telu ako je prisutna virusna upala

Diagnostika

Dijagnoza bolesti se odvija u ambulanti lekara opšte prakse, za decu ili odrasle. Na osnovu anamneze utvrđuje da li je bolest zarazna ili nezarazna. Vizuelno pregledajte grlo, uši ili nos, a time i iscjedak iz njega.

Naravno, ako uzrok rinitisa nije akutna infekcija, dodaju se dodatni testovi. Lekar opšte prakse će predložiti ORL ili imunološki pregled. Laboratorijski testovi krvi mogu biti od pomoći. Kao što je CRP, čiju vrednost lekar može odrediti u ambulanti.

Na osnovu alergološkog testa, imunolog potvrđuje ili opovrgava alergijski uzrok. Lekar ORL može rinoskopijom dijagnostikovati vazomotorni uzrok kao i polipe.

Naravno, testiranje se preporučuje ako simptomi traju duže od 10 dana ili se ponavljaju ako su sezonski.

Tok bolesti

U slučaju alergijske reakcije, rinitis se javlja kao odgovor na prisustvo alergena. Najčešće za sezonsku pojavu polena. Kao što je to slučaj sa polenom. Alergeni uključuju, na primer, polen, prašinu, buđ, grinje, dlaku kućnih ljubimaca.

Hronični rinitis ima iste simptome, odnosno pun nos, oticanje sluzokože, iscedak iz nosa. Iscjedak iz nosa je prilično vodenast i bez prisustva gnoja. Suzenje ili kihanje takođe mogu biti povezani, ali to nije neophodno, prilično retko.

Alergijski rinitis je verovatnije uzrok drugih bolesti osim astme, atopijskog ekcema i drugih alergija. Posebno u slučaju pozitivne porodične istorije.

Kako deluje infektivni rinitis

Međutim, u većini slučajeva rinitis ima zarazno poreklo. U slučaju infekcije kapljičnom infekcijom, simptomi se javljaju nakon perioda inkubacije. Inkubacija može trajati od 12 sati do 3 dana.

Među prvima se pojavljuju simptomi kao što su problemi sa disanjem zbog otečenog i punog nosa, rinofonija, poremećaj mirisa. Povećana proizvodnja sluzi, pri čemu sluz u početku može biti vodena. Vremenom postaje gušći i mrlje zbog prisustva gnoja. Može biti zelena, žuta, smeđa sa tragovima krvi.

Često krvarenje iz nosa i iritacija sluzokože mogu biti uzrokovani krvarenjem iz nosa. Povezano je često kihanje. Svrab ili pečenje u nosu. Kašalj se javlja kada curi sluz. Komplikacija može biti upala grla, a samim tim i bol ili pogoršanje gutanja. Glas je promukao.

Suzenje, oticanje kapaka je uobičajeno. Posebno kod male dece, komplikuje ga otitis media. Što je takođe simptom bola, pritiska u uhu, ali i ležanja ili gubitka sluha. Pun nos često je uzrok glavobolje i naknadnog sinusitisa.

Od početka mogu postojati opšti simptomi. Slabost, umor, anoreksija. Ali i bol u celom telu, mišićima i zglobovima. Ovo se posebno odnosi na grip. Povišena telesna temperatura do groznice. Kada telesna temperatura raste, tipična je zimica.

Bolest obično traje samo nedelju do 10 dana, ali problemi sa punim i začepljenim nosom su veoma neprijatni. Kod dece, prehlade pokazuju smanjen apetit. Međutim, veoma je važno potpuno lečiti rinitis, jer se mogu javiti različite komplikacije, bilo da gore pomenuti otitis, sinusi ili infekcija pređu u donji deo respiratornog sistema.

Kako se leči: Rinitis

Lečenje prehlada: Lekovi protiv prehlade i rano ublažavanje začepljenog nosa

Prikaži više

Klinički simptomi i manifestacije rinitisa

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • Pfaltz CR, Becker W, Naumann HH (2009). Ear, nose, and throat diseases: with head and neck surgery (3rd ed.). Stuttgart: Thieme. p. 150. ISBN 978-3-13-671203-0.
 • Settipane RA (2003). "Rhinitis: a dose of epidemiological reality". Allergy Asthma Proc24 (3): 147–54. PMID 12866316.
 • Sullivan JB, Krieger GR (2001). Clinical environmental health and toxic exposures. p. 341.
 • Quillen DM, Feller DB (May 2006). "Diagnosing rhinitis: allergic vs. nonallergic". American Family Physician73 (9): 1583–90. PMID 16719251.
 • Marshall PS, O'Hara C, Steinberg P (April 2000). "Effects of seasonal allergic rhinitis on selected cognitive abilities". Annals of Allergy, Asthma & Immunology84 (4): 403–10. 
 • "Inflammatory Nature of Allergic Rhinitis: Pathophysiology".
 • "Immunopathogenesis of allergic rhinitis" (PDF).
 • "Economic Impact and Quality-of-Life Burden of Allergic Rhinitis: Prevalence".
 • Bernstein, Jonathan A. (September 2010). "Allergic and mixed rhinitis: Epidemiology and natural history". Allergy and Asthma Proceedings31 (5): 365–369.