Rak larinksa u mladosti? Šta je to, zašto i kako se manifestuje

Rak larinksa u mladosti? Šta je to, zašto i kako se manifestuje
Foto izvor: Getty images

Rak larinksa je jedna od najopasnijih onkoloških bolesti koje mogu uticati na ljudsko telo. To je maligni tip karcinoma koji nastaje direktno iz sluznice larinksa.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Rak larinksa je ozbiljan zdravstveni problem. Treba ga otkriti na vreme.

Tumor može imati drugačiju lokaciju u larinksu. Rano otkrivanje tumorskog procesa je veoma važno. Jer u kasnijim fazama masovno prodire u okolna tkiva.

Često se ćelije karcinoma metastaziraju u druge delove tela, poput pluća.

Nije svaki tumor pronađen u larinksu maligni, odnosno zloćudni.

Benigni ili dobroćudni tumori rastu sporo, a njihovo ponašanje prema okolini nije toliko invazivno kao u slučaju malignih tumora.  Benigni tumori ne daju metastaze.

Benigni, odnosno dobroćudni, uključuju, na primer, Nodulus vocalis, koji je čvor koji se formira na glasnicama. Najčešće poznat među pevačima. Nakon preopterećenja glasnih žica, može se stvoriti polip vokalne žice. A nemaligna bolest uključuje skvamozni papilom larinksa.

Međutim, maligni tumori rastu i šire se u okolinu, oštećujući susedno tkivo i teže metastaziranju. Oni brzo rastu, a takođe se brzo invazivno šire i uništavaju okolna tkiva. Rak larinksa najčešće potiče iz ćelija skvamoznog epitela. Takođe ima drugačije ime kao maligni tumor epitela larinksa.

Međutim, u zavisnosti od njihove lokacije u larinksu, postoji nekoliko oblika ovog karcinoma. Karcinom glotisa obično započinje rastom tumora na jednoj vokalnoj vrpci, koji se kasnije širi na drugu i raste i u dubini i u okolini. Metastazira obično kasnije. Supraglotički oblik se širi iz poklopca grkljana.

U Evropi karcinom grkljana čini oko 5-7% svih karcinoma.
Najčešće kod muškaraca, posebno posle 50. godine.

Invazivno ulazi u područje jezika i obližnje delove ždrela. Međutim, metastaze se takođe javljaju nakon određenog vremena i u kasnijim fazama razvoja tumora. Ovaj tumor je prilično velik, što otežava njegovo uklanjanje i lečenje.

Karcinom subgotisa je najproblematičniji u lečenju, jer se u ovom slučaju metastaze javljaju relativno brzo, a istovremeno tumor raste i u dušniku i naviše prema glasnim žicama.

Imenovanje lokacije je prema tome da li se tumor nalazi:

 • na glasnicama, odnosno glotičkom obliku
 • iznad glasnih žica, odnosno supraglotični oblik
 • subglotički ili infraglotički je podsvesni oblik

Tabela prikazuje približni udeo tumorskih oblika

Naziv Procenat pojave
Glotički tumor 65
Supraglotički tumor 30
Subglotički tumor 5

Uzroci

Rak larinksa je vrlo česta bolest kod pušača. I to najčešće kod muškaraca. Zbog povećanja broja žena pušača, on raste i u slučaju žena. Rak larinksa i starost su takođe povezani. Veoma je retka kod dece. Njegova pojava najčešće počinje iznad 40. godine, kulminirajući oko 50-ih - 60-ih godina života.

Rak grla je vrlo retka pojava kod nepušača.

Pluća uništena pušenjem i rakom simbolična predstava
Pušenje šteti plućima, kao i larinksu, i kancerogen je. Izvor fotografije: Thinkstock Photos

Takođe može proizaći iz fizičkih, hemijskih i bioloških faktora. Na primer, supraglotički oblik raka je takođe relativno često povezan sa alkoholizmom. Ređe je uzrokovano izlaganjem različitom zračenju. Razvoj ove vrste karcinoma uslovljen je i virusnom infekcijom. Faktor rizika su i razna masna hrana ili konzervansi.

Faktori rizika za rak larinksa uključuju:

 • pušenje
 • alkohol
 • najgora je kombinacija alkoholizma i pušenja
 • kontaminacija teškim metalima poput nikla, uranijuma, azbesta
 • HPV virus

Kod ljudi mlađih od 50 godina najčešći uzrok raka grla je polni odnos posebno kod visokog broja seksualnih partnera i prakse oralnog seksa.

Uzrok je prenos HPV-a, humanog papiloma virusa. Uglavnom HPV sojevi 16 i 18. HPV tipovi 6 i 11 uzrokuju benigne tumore.

Simptomi

Tumor u larinksu se manifestuje prema fazi u kojoj se nalazi, a takođe i prema tipu. Najčešće počinje da se manifestuje promenom glasa, neumoljivom promuklošću i osećajem da osoba ima strano telo u grlu. Kasnije, kako se tumor povećava, počinju problemi sa gutanjem, ponekad i bol. Takođe je otežano disanje, kao da je preko prepreke.

Kasnije, kako tumor raste, počinju problemi sa gutanjem, ponekad i bol. Otežano disanje je takođe povezano, kao preko prepreke.

Rak tipa karcinoma takođe se manifestuje gubitkom težine i groznicom bez očiglednog razloga. Zbog činjenice da je reč o raku larinksa, koji se koristi za disanje, a takođe i za unos hrane, ponekad je tipičan osećaj gušenja, iskašljavanja krvi ili krvarenja iz usne šupljine.

Ponekad postoji prekomerno znojenje. Bol može zračiti, na primer, u uvo. Opasnost potiče i iz činjenice da rak dugo ćuti, odnosno ne manifestuje se. Tek u kasnijoj fazi može da izazove prepreku, a samim tim i osećaj stranog tela u grlu ili gušenja.

Lanac na vratu, žena koja se drži za ruke, simbolična poteškoća sa grlom
Izaziva promuklost, osećaj stranog tela, problem sa gutanjem i prepreku u disajnim putevima. Izvor fotografije: Thinkstock Photos

Klinički tihi oblik je uglavnom tip ispod glasnih žica, odnosno subglotički tumor. Supraglotički oblik tumora je dugo bio asimptomatski.

Glavne manifestacije karcinoma larinksa uključuju:

 • hripavost je rana manifestacija zahvaćenosti glasnica
 • osećaj stranog tela u grlu
 • upala grla
 • otežano disanje
 • oštećeno gutanje, odnosno disfagija
 • kašalj
 • iskašljavanje krvi
 • gubitak težine

Potreba za ORL pregledom je za hrkanje koje traje duže od 21 dan.
To je zato što je hripavost najčešća rana manifestacija raka glasnih žica.

Tabela prikazuje približni procenat incidence karcinoma larinksa

Simptom Procenat pojave
Hrkanje 90
Osećaj stranog tela u grlu 10
Bol u grlu 10
Otežano disanje 10
Otežano gutanje 10
Kašalj 5
Iskašljavanje krvi 1
Gubitak težine 10

Važno je da se ovi simptomi ne zanemaruju, posebno ako se javljaju intenzivno ili duže.

Diagnostika

Važno je uhvatiti tumor što je pre moguće, pa zato osoba koja pati od ovih simptoma treba da bude naručena za ORL. Tokom ORL pregleda, prisustvo tumorskih promena u larinksu može se otkriti laringoskopskim pregledom. Prisustvo bolesti takođe se ispituje palpacijom cervikalnih čvorova, odnosno palpacijom vrata.

Uz pomoć biopsije moguće je utvrditi vrstu tumora. Takođe se koriste slikovni pregledi kao što su rendgen, CT i magnetna rezonanca. Ultrazvuk ispituje stanje limfnih čvorova. Neke klinike takođe imaju autofluorescenciju koja otkriva prisustvo karcinoma u tkivima.

PET/CT je kombinacija CT i pozitronske emisione tomografije. Koristi se radioaktivna zračenja iz radiofarmaceutika. Više informacija o pregledu

Tok bolesti

Tok se takođe razlikuje u zavisnosti od vrste karcinoma. Glotički oblik karcinoma larinksa, koji metastazira u kasnijim fazama, najsporije se širi.

Prognostički, ovaj oblik je najbolji.

Ovaj tip se najčešće javlja na jednoj vokalnoj žici. Posle se širi na drugu. Najčešći i najraniji simptom je hrkanje koje traje.

Supraglotički tumor se širi iz laringealnog režnja, odnosno epiglotisa. Za razliku od glotičke forme koja započinje na jednoj glasnici i postepeno prelazi dalje. Međutim, ovaj oblik takođe metastazira kasnije.

Stariji sedi muškarac boli grlo i ima problem sa grkljanom
Teškoće se mogu pojaviti u kasnijoj fazi. Izvor fotografije: Thinkstock Photos

Najagresivniji oblik, koji je najteže lečiti, je subglotički rak. Veoma brzo metastazira, i prema gore i prema dole. Nedostatak ove vrste je što je dugo asimptomatski. Međutim, subglotički oblik je najređi.

Ostali simptomi su povezani sa veličinom i obimom rasta tumora kao što su otežano gutanje, uporna grlobolja, uključujući pogoršanje bola prilikom gutanja. Prepreka može stvoriti osećaj stranog tela u grlu.

Naravno, ako se prostor za udisanje vazduha suzi, započinje otežano disanje. Krvarenje iz disajnih puteva ili iskašljavanje krvi su manje česti. Međutim, ovaj simptom je težak i može završiti smrću.

Metastaze u karcinomu larinksa najčešće se javljaju u regionalnim limfnim čvorovima. U subglotičkom obliku je i u čvorovima, koji se nalaze oko dušnika. Metastaze u udaljenije delove uglavnom se dešavaju na plućima.

Kako se leči: Karcinom grkljana

Lečenje raka larinksa: Hirurgija, zračenje, hemoterapija i drugo

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • Venuti A, Manni V, Morello R, De Marco F, Marzetti F, Marcante ML. Physical state and expression of human papillomavirus in laryngeal carcinoma and surrounding normal mucosa. J Med Virol 2000; 60(4): 396-402.
 • Riboli E, Kaaks R, Estève J. Nutrition and laryngeal cancer. Cancer Causes Control 1996; 7(1): 147-56.
 • Galli J, Cammarota G, Volante M, De Corso E, Almadori G, Paludetti G. Laryngeal carcinoma and laryngo-pharyngeal reflux disease. Acta Otorhinolaryngol Ital 2006; 26(5): 260-3.
 • Mendenhall WM, Million RR, Stringer SP, Cassis NJ. Squamous cell carcinoma of theglottic larynx: a review emphasizing the University of Florida Philosophy. South Med J1999; 92(4): 385-93.
 • Wilson AJ. What is the evidence that gastroesophageal reflux is involved in theetiology of laryngeal cancer? Curr Opin in Otolaryngol Head and Neck Surg 2005; 13(2):97-100.
 • Brouha X, Tromp D, Hordijk GJ, Winnubst J, De Leeuw R. Role of alcohol and smoking in diagnostic delay of head and neck cancer patients. Acta Otolaryngol 2005; 125(5): 552-6.
 • Surgical Pathology of the head and neck. 2nd ed. New York: Marcel Dekker, 2001: 113-209.
 • Kim L, King T, Agulnik M; Head and neck cancer: changing epidemiology and public health implications. Oncology (Williston Park). 2010 Sep24(10):915-9, 924.
 • Risks and causes — Smoking tobacco Cancer Research UK (2017)
 • Jović RM, ed. Larinks. Anatomija larinksa. U: Otorinolaringologija. Hirurgija glave i vrata. Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet; 2006: 246-51.