Bolesti digestivnog sistema

Bolesti digestivnog sistema uključuju

Izaberite podkategoriju
Akutni pankreatitis: može biti blag ili fatalan. Simptomi zapaljenja pankreasa

Akutni pankreatitis - zapaljenje pankreasa

Akutni pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa, obično se karakteriše visokim intenzitetom bola. Koje druge poteškoće donosi ovo ozbiljno stanje? Zašto nastaje?

Alergija na mleko i intolerancija na laktozu: razlika i simptomi

Laktozna intolerancija

Konzumacija mleka i laktoze može izazvati zdravstvene probleme, posebno probavne. Koja je razlika između alergije na mleko i intolerancije na laktozu? Koji su simptomi intolerancije na mlečne proizvode?

Apendicitis - upala slepog creva

Upala slepog creva

Upala slepog creva je netačan opis česte bolesti koja uglavnom pogađa decu i mlađe ljude. Stručno se ovo naziva zapaljenje crvuljka odnosno apendiksa - slepog creva.

Askarijaza, okrugli crvi: koji su uzroci i simptomi?

Askarijaza - okrugli crvi

Dečji okrugli crv, ili ljudski okrugli crv, je parazitska bolest koju izazivaju upravo ljudski paraziti okruglih crva, koji najčešće u organizam ulaze konzumiranjem kontaminirane hrane.

Celijakija: kako počinje, koji su njeni uzroci, simptomi? Kako se otkriva? Ako se ne leči, postaje problem!

Celijakija - intolerancija na gluten

Celijakija je doživotna bolest koja zahteva apsolutno odsustvo glutena u ishrani. Zanima vas zašto? I kakve su posledice ignorisanja dijete i nelečene bolesti?

Divertikuloza i divertikulitis: Koji su njeni uzroci i simptomi? + Lečenje

Divertikuloza

Divertikuloza i divertikulitis su česte bolesti, posebno u razvijenim zemljama. U 40. godini pogađa oko 10% ljudi, starijih od 60 godina 50%, a u 80. godini incidencija je skoro 100 procenata. Uglavnom pogađa debelo crevo i njegov sigmoidni deo.

Ezofagitis: Zašto se javlja i koji su simptomi nadraženog jednjaka?

Upala jednjaka

Upala jednjaka, stručno poznat kao ezofagitis, je zapaljensko oboljenje sluznice jednjaka. Pojavljuje se akutno ili hronično. Čest  okidač je refluksna bolest jednjaka. Takođe se javlja kao rezultat hemijskog ili termičkog dejstva, ili pogrešne ishrane. Manifestuje se bolom pri gutanju ili gorušicom.

Gastritis: Šta uzrokuje gastritis i kako se manifestuje? + Lečenje

Gastritis

Gastritis, zapaljenje želuca je zapaljensko oboljenje sluznice želuca. Javlja se prilično često. Može biti akutni ili hronični. Akutni oblik je uzrokovan alkoholom, stresom ili lošim životnim stilom. Hronični oblik je čest, ostavljajući dugotrajne promene u sluznici želuca.

Kamen u žučnoj kesi: šta je to, koji su njihovi uzroci i simptomi?

Kamen u žučnoj kesi - holeleitijaza

Žučni kamenčići su uzrokovani stvaranjem kamena u žučnoj kesi ili u žučnim kanalima. U većini slučajeva ne prave tegobe, ali kada olabave i začepe žučne kanale, mogu nastati razne komplikacije.

Nadutost: Šta uzrokuje nadimanje i kako je se rešiti? + Simptomi

Nadutost

Nadutost, nadutost ili nadutost su problem u crevima kada se prekomerno stvaraju gasovi. Često je prati nepravilna ishrana, hrana, ali i drugi organski uzroci ili čak stres.

Rak debelog creva: Da li je moguća prevencija? Da! Koji su simptomi?

Rak debelog creva

Rak debelog creva ili kolorektalni rak je maligni tumor koji nastaje iz unutrašnjeg zida debelog creva ili rektuma.

Rak jednjaka: Zašto nastaje, kako se manifestuje i leči

Rak jednjaka

Rak jednjaka je opasna maligna bolest koja može duži period da traje bez simptoma. Jednom kada izbiju simptomi, to već ukazuje na visoku fazu bolesti. Ovo je šesti najčešći maligni uzrok ljudske smrti. Pojava kod muškaraca je tri puta češća nego kod žena i sveukupno ima tendenciju povećanja.

Rak jetre: Zašto se javlja i kako se manifestuje - Tretman

Rak jetre

Rak jetre, maligni tumor jetre, jedan je od najčešćih karcinoma na svetu. Poznato nam je nekoliko vrsta raka. Među najpoznatiji  je hepatocelularni karcinom. Faktor rizika za njegov razvoj je dugotrajna bolest jetre, kao što je ciroza.

Salmoneloza: Zašto se javlja i kako se prenosi? Koji su simptomi?

Salmoneloza

Salmoneloza utiče na digestivni trakt. To je jedna od najčešćih dijarejnih bolesti kod dece i odraslih.

Šta je bruh, kila, hernija? Uzroci, simptomi, lečenje

Bruh

Kila je česta bolest i javlja se kod novorođenčadi, dece, muškaraca, žena i starijih osoba. Problem je oslabljeni trbušni zid.

Steatoza jetre: Šta je to, zašto nastaje i kako se manifestuje? Kako lečiti jetru?

Steatoza jetre

Steatoza jetre je relativno česta metabolička bolest. Termin steatoza se odnosi na povećano stanje akumuliranja masti. Vrlo često se ovo oboljenje povezuje sa alkoholom, međutim, ovo nije jedini uzrok masne jetre. Akumulacija masti dovodi do malfunkcije ovog važnog organa.

Tifusna groznica: Šta je tifus, kako se manifestuje i kakva je akcinacija

Tifusna-groznica

Tifusna groznica je bakterijska infekcija. Takođe se naziva crevnom groznicom jer utiče na tanko crevo. Infekcija napada samo ljude. Javlja se uglavnom u oblastima sa niskim higijenskim standardima, u siromašnim zemljama i u oblastima sa velikom koncentracijom stanovništva.

Ulcerozni kolitis: Zašto se javlja, koji su simptomi? + Dijagnostika

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je dugotrajno zapaljensko oboljenje krajnjeg dela debelog creva, sa mogućim širenjem na ceo njegov deo. Ovu autoimunu upalu karakteriše krvarenje, gnojnost i stvaranje čireva na sluzokoži creva. Njegov uzrok nije jasan. Karakteriše ga naizmenični periodi mirovanja i pojava poteškoća kao što su bol, dijareja i krvarenje u stolici.

Zatvor: koji su njegovi uzroci i simptomi? + Prevencija, kod dece, u trudnoći

Zatvor

Zatvor, stručno nazvan konstipacija, je zdravstveni problem sa pražnjenjem stolice. Kako nastaje ova bolest i kako je pravilno lečiti?