Poremećaji nervnog sistema

Poremećaji nervnog sistema uključuju

Izaberite podkategoriju
Alchajmerova bolest: Šta je to, zašto se javlja i koji su simptomi?

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest ubedljivo spada u najčešće degenerativne bolesti mozga. Najpoznatiji znak demencije je postepeni gubitak pamćenja.

Apsces mozga: šta je to i kako se manifestuje? Zašto dolazi do infekcije mozga?

Apsces mozga

Apsces je šupljina ispunjena gnojem u tkivu tela. Manifestuje se kao ograničeno i inkapsulirano zapaljenje. Najčešće bakterije koje izazivaju apsces su stafilokoke i streptokoke.

Cerebrovaskularne bolesti

Cerebrovaskularne bolesti

Cerebrovaskularne bolesti povezuju široku grupu bolesti povezanih sa cerebralnim krvotokom. Problem sa protokom krvi je uzrok poremećaja funkcije mozga.

Dečja cerebralna paraliza: Koji su njeni uzroci i kako se njeni oblici manifestuju

Dečja cerebralna paraliza

Dečja cerebralna paraliza, poznata i pod skraćenim nazivom DCP, poremećaj je centralne kontrole motiliteta i bolest nervnog sistema. Bolest može biti urođena ili stečena. U njegovu pojavu uključeni su različiti faktori koji utiču na mozak u razvoju. To je tokom intrauterinog razvoja, u periodu tokom porođaja, ali i u vremenu nakon porođaja.

Krpeljski encefalitis: koji su simptomi? Vakcinacija kao prevencija

Krpeljski encefalitis

Krpelj je jedan od prenosilaca zaraznih bolesti. Jedan od njih uključuje krpeljni encefalitis. Tokom proteklih 10 godina, kretao se od 50 do 108 slučajeva godišnje.

Migrena: Kakva je to glavobolja, koji su njeni uzroci, simptomi i lečenje?

Migrena

Migrena je napad glavobolje. Pored bola, prate ga i drugi vegetativni, perceptivni i ponekad simptomi pokreta. To se prilično često javlja i kod dece. Utiče više na žene. Preduslov za njegovo poreklo je porodična pojava.

Miopatija: Šta je to, zašto se razvija i kako se manifestuje bolest mišića?

Miopatija

Miopatija je neuromuskularna bolest. To znači da invalidnost utiče na nervni mišić. Miopatije uključuju razne bolesti koje imaju različite uzroke, kao i manifestacije. Poželjno utiče na skeletne mišiće, i to samo u nekim mišićnim grupama, posebno u proksimalnim mišićnim pojasima.

Pseudoradikulopatija, pseudoradikularni sindrom: šta uzrokuje bolove u leđima

Pseudoradikulopatija

Pseudoradikulopatija zajedno sa radikulopatijom su među bolnim stanjima koja pogađaju kičmu. Osim bolova u leđima, oni kombinuju i druge simptome koji se šire ljudskim telom. Ova dva oboljenja imaju sličnosti, ali su prilično različita, posebno iz tačke gledišta uzročnika bolesti.

Šta je  to radikulopatija, radikularni sindrom ili sindrom korena spinalnog nerva? Simptomi, lečenje

Radikulopatija

Radikulopatija, radikularni sindrom ili bolest korena spinalnog nerva. Ovo su termini koji se odnose na poteškoće uzrokovane pritiskom na živac kičme. Navodi se da će do 90% populacije barem jednom u životu doživeti bol u leđima.

Upala išijadičnog nerva: Koji su uzroci i simptomi išijasa?

Upala išijadičnog nerva - Išijas

Bolovi u sakralnom delu leđa, koji se šire u donje ekstremitete naznačava probleme sa išijadičnim nervom (išijadikus). Ove poteškoće se nazivaju i upala išijadičnog nerva, išijalgija.

Zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis): Zašto nastaje i koji su simptomi?

Zapaljenje moždanih ovojnica - meningitis

Upala moždanih ovojnica je neuroinfekcija. Oni utiču na mozak, moždane ovojnice, verovatno kičmenu moždinu i periferne nerve. Ozbiljnost bolesti varira od asimptomatske do čak opasne po život.