Povrede, infekcije i tumori nervnog sistema

Povrede, infekcije i tumori nervnog sistema uključuju

Apsces mozga: šta je to i kako se manifestuje? Zašto dolazi do infekcije mozga?

Apsces mozga

Apsces je šupljina ispunjena gnojem u tkivu tela. Manifestuje se kao ograničeno i inkapsulirano zapaljenje. Najčešće bakterije koje izazivaju apsces su stafilokoke i streptokoke.

Krpeljski encefalitis: koji su simptomi? Vakcinacija kao prevencija

Krpeljski encefalitis

Krpelj je jedan od prenosilaca zaraznih bolesti. Jedan od njih uključuje krpeljni encefalitis. Tokom proteklih 10 godina, kretao se od 50 do 108 slučajeva godišnje.

Lajmska bolest: Kako se prenosi i kako se manifestuje? + Lečenje

Lajmska bolest

Lajmska bolest je multisistemska zarazna bolest bakterijskog porekla. Ljudi se zaraze ovom bolešću nakon što ih ugrize insekt. Ovo mesto je obično crvenilo zbog velikog osipa. Može se odvijati u lakšoj formi. Hronična bolest se ponekad leči dugi niz godina.

Sindrom karpalnog tunela: Zašto nastaje, kako se manifestuje i leči

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je jedan od sindroma pritiska na zglob šake. Ukazuje na zahvaćenost srednjeg živca u karpalnom tunelu ručnog zgloba. Češće pogađa žene i nastaje iz različitih razloga. Najčešće je posledica preteranog naprezanja ruku tokom dugotrajnog rada ili drugih aktivnosti. Ovaj sindrom je prilično čest. Može izazvati bol i druge neprijatne probleme.

Zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis): Zašto nastaje i koji su simptomi?

Zapaljenje moždanih ovojnica - meningitis

Upala moždanih ovojnica je neuroinfekcija. Oni utiču na mozak, moždane ovojnice, verovatno kičmenu moždinu i periferne nerve. Ozbiljnost bolesti varira od asimptomatske do čak opasne po život.