Bolesti mozga

Bolesti mozga uključuju

Alchajmerova bolest: Šta je to, zašto se javlja i koji su simptomi?

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest ubedljivo spada u najčešće degenerativne bolesti mozga. Najpoznatiji znak demencije je postepeni gubitak pamćenja.

Apsces mozga: šta je to i kako se manifestuje? Zašto dolazi do infekcije mozga?

Apsces mozga

Apsces je šupljina ispunjena gnojem u tkivu tela. Manifestuje se kao ograničeno i inkapsulirano zapaljenje. Najčešće bakterije koje izazivaju apsces su stafilokoke i streptokoke.

Dečja cerebralna paraliza: Koji su njeni uzroci i kako se njeni oblici manifestuju

Dečja cerebralna paraliza

Dečja cerebralna paraliza, poznata i pod skraćenim nazivom DCP, poremećaj je centralne kontrole motiliteta i bolest nervnog sistema. Bolest može biti urođena ili stečena. U njegovu pojavu uključeni su različiti faktori koji utiču na mozak u razvoju. To je tokom intrauterinog razvoja, u periodu tokom porođaja, ali i u vremenu nakon porođaja.

Krpeljski encefalitis: koji su simptomi? Vakcinacija kao prevencija

Krpeljski encefalitis

Krpelj je jedan od prenosilaca zaraznih bolesti. Jedan od njih uključuje krpeljni encefalitis. Tokom proteklih 10 godina, kretao se od 50 do 108 slučajeva godišnje.

Lajmska bolest: Kako se prenosi i kako se manifestuje? + Lečenje

Lajmska bolest

Lajmska bolest je multisistemska zarazna bolest bakterijskog porekla. Ljudi se zaraze ovom bolešću nakon što ih ugrize insekt. Ovo mesto je obično crvenilo zbog velikog osipa. Može se odvijati u lakšoj formi. Hronična bolest se ponekad leči dugi niz godina.

Migrena: Kakva je to glavobolja, koji su njeni uzroci, simptomi i lečenje?

Migrena

Migrena je napad glavobolje. Pored bola, prate ga i drugi vegetativni, perceptivni i ponekad simptomi pokreta. To se prilično često javlja i kod dece. Utiče više na žene. Preduslov za njegovo poreklo je porodična pojava.

Reumatska groznica preti deci: Koji su njeni uzroci i kako se manifestuje

Reumatska groznica

Reumatska groznica je akutna multisistemska inflamatorna bolest. Utiče i oštećuje vezivno tkivo. Najčešće se javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Pojavljuje se nakon prevladavanja streptokokne infekcije gornjih disajnih puteva i streptokokne angine.

Šta je narkolepsija? Uzroci, simptomi i komplikacije poremećaja sna

Narkolepsija

Poremećaj spavanja koji se naziva narkolepsija ozbiljan je problem koji izaziva razne probleme. Zašto nastaje i koji su njeni uticaji na ljudski život?

Zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis): Zašto nastaje i koji su simptomi?

Zapaljenje moždanih ovojnica - meningitis

Upala moždanih ovojnica je neuroinfekcija. Oni utiču na mozak, moždane ovojnice, verovatno kičmenu moždinu i periferne nerve. Ozbiljnost bolesti varira od asimptomatske do čak opasne po život.