Očne bolesti

Očne bolesti uključuju

Izaberite podkategoriju
Bolesti mrežnjače i staklastog tela: Koje su najčešće bolesti

Bolesti mrežnjače i staklastog tela

Bolesti mrežnjače i staklastog tela uključuju različite probleme koji utiču na ove dve bliske strukture. Postoji opasnost od oštećenja oka. Rana dijagnoza je važna.

Čmičak - zašto se stvara i kako se leči - Hordeolum i halacion

Čmičak

Čmičak i tvrdo zrno spadaju u zapaljenske bolesti kapaka. Iako nisu posebno opasni, oboje su neprijatni i estetski dosadni.

Dalekovidost, hipermetropija: Zašto se javlja oštećenje vida u blizini

Dalekovidost

S dalekovidošću vidimo udaljene predmete. Problem je čitanje ili gledanje televizije. Deca odbijaju da crtaju, slikaju, sede bliže televiziji i imaju probleme sa učenjem u školi.

Dijabetična retinopatija: šta je to, zašto se javlja i kako se manifestuje

Dijabetična retinopatija

Dijabetična retinopatija je bolest koja utiče na sposobnost vida. Može se manifestovati u različitom stepenu oštećenja vida, pa čak i slepila. Povezana je sa dijabetesom.

Koji su uzroci strabizma, rizici, lečenje kod dece i odraslih

Razrokost

Zrikavost je stanje nekoordinisanog pokreta oka i nije moguće posmatrati jedan predmet sa oba oka u isto vreme. Pazite, ovo nije samo estetski problem.

Konjunktivitis: koji su uzroci kod dece i odraslih? + Simptomi

Konjunktivitis - upala konjuktiva

Imate upalu konjuktiva? Ovo je najčešće očno oboljenje i prepoznatljivo je na osnovu tipičnih poteškoća, kao što su na primer svrab i crvenilo očiju, i povećano suzenje.

Kratkovidnost: Miopija + kako se pojavljuje oštećen vid na daljinu

Kratkovidnost

Kratkovidnost je vizuelna greška, koja se naziva i refrakcionom greškom. Zraci svetlosti usmereni su u sočivo oka kako bi stvorili oštru sliku na mrežnjači. U kratkovidnosti, zraci se konvergiraju ispred mrežnjače. Rezultat je zamagljena slika i loša vidljivost udaljenih objekata.

Makularna degeneracija: šta je to i kako se manifestuje oštećena mrežnjača

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija je bolest koja pogađa mrežnjaču oka. Tačan uzrok nije otkriven. Pretpostavlja se genetski uticaj i delovanje unutrašnjih i spoljnih faktora, kao i način života.

Odvajanje mrežnjače: uzroci i simptomi oštećene mrežnjače oka

Odvajanje mrežnjače

Odvajanje mrežnjače je ozbiljna bolest oka koja može dovesti do oštećenja vida do trajnog gubitka značenja, odnosno slepila. Rano lečenje može da spasi i ovu situaciju.

Sindrom suvog oka: peckanje i zamor očiju? Da li se može suvo oko izlečiti kapima

Sindrom suvog oka

Sindrom suvog oka je sve veći i češći problem današnjice. Najveći doprinos imaju dugo gledanje u mobilni telefon, monitor, televiziju ili boravak u klimatizovanom okruženju. Iza njegovog nastanka mogu stajati i  ozbiljnije poteškoće.

Siva mrena, katarakta: Koji su njeni simptomi, kako se leči

Siva mrena - katarakta

Katarakta je degenerativna bolest sočiva. To je jedan od najčešćih uzroka slepila kod ljudi u svetu. Koji je njegov uzrok i kako se leči?

Šta je astigmatizam: simptomi i lečenje kod dece i odraslih

Astigmatizam

Astigmatizam je čest poremećaj oštrog vida. Imate zamagljen i nejasan vid, boli vas glava i imate loš vid noću?

Šta je slabovidost ili ambliopija kod dece? Uzroci i simptomi

Slabovidost

Zamagljen vid pogađa oko 4% dece. Rano otkrivanje i rano lečenje su važni. U suprotnom, postoji rizik od trajnih komplikacija.

Šta je to keratokonus i koji su njegovi simptomi? + Dijagnoza i lečenje

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnjače. Nije jasno zašto nastaje. Rana dijagnoza i lečenje su važni, međutim potpuno izlečenje nije moguće.

Šta je to presbiopija ili staračka dalekovidost

Presbiopija

Presbiopija, inače predviđanje, javlja se uglavnom nakon 40. godine. Utiče na sve kao rezultat prirodnog starenja. Prvi simptom je oštećenje vida u blizini. Poznat nam je i izraz "bolest kratkih ruku" i udaljavanje objekta od sebe zarad čitanja.