Šta je to presbiopija ili staračka dalekovidost

Šta je to presbiopija ili staračka dalekovidost
Foto izvor: Getty images

Presbiopija, inače predviđanje, javlja se uglavnom nakon 40. godine. Utiče na sve kao rezultat prirodnog starenja. Prvi simptom je oštećenje vida u blizini. Poznat nam je i izraz "bolest kratkih ruku" i udaljavanje objekta od sebe zarad čitanja.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Presbiopija, ili staračka dalekovidost, nastaje kao rezultat prirodnog starenja tela, a samim tim i oka. To nije tipična bolest ili oboljenje oka i oštećenje vida.

Kao i ceo organizam, oko takođe vremenom stari. Ovaj prirodni proces utiče i na sočivo oka.

Svrha očnog sočiva je da fokusira sliku koju vidimo tako da bi bila oštro nacrtana na mrežnjači. Ova funkcija se takođe naziva i akomodacijaoka ili vizuelna akomodacija.

Presbys, iz grčkog staro a opia vid.
Takođe se nazivala i starački vid.
I to je netačno, jer počinje pre starosti.
Poznat je i izraz bolest kratkih ruku, ali staračka dalekovidost nije bolest.

U mladosti je elastičnost sočiva velika. Očno sočivo može da se fokusira na bilo kojoj udaljenosti. U 10. godini života je oštrina obližnje tačke udaljena približno 7 cm, nakon 40. godine života već je udaljena 20 cm, a nakon 60. godine i do 1 metar.

U optici bliska tačka u oku znači: najbliža udaljenost sposobnosti fokusiranja.

Dioptrija je jedinica optičke snage sočiva. Ima vrednost od + 20D pri rođenju, + 3D u 40. godini i oko jedne dioptrije nakon 60. godine.

Smanjena akomodacija je rezultat promena u sočivu, gde se menja odnos vode i drugih supstanci. Njegova elastičnost se smanjuje, što utiče na sposobnost prilagođavanja trenutnim potrebama.

Staračka dalekovidost počinje tokom 40. - 50. godine života. Utiče na 100% populacije. Kod nekih se to javlja ranije, a kod drugih kasnije.

Na nju utiče već postojeća kratkovidost ili dalekovidost. Međutim, ako je osoba kratkovidna, to se dešava kasnije i, obratno, sa dalekovidošću u ranijoj dobi.

Uzroci

Pitate se: Šta je to presbiopija, a šta je njen uzrok?

Uzrok staračke dalekovidosti jeste starenje očnog sočiva, dakle skup biohemijskih i biomehaničkih procesa. Godinama nam se menja odnos vode, ostalih supstanci, kao što su na primer kao što su rastvorljivi i nerastvorljivi proteini unutar očnog sočiva.

Ovaj proces izaziva gubitak elastičnosti, odnosno rastegljivosti očnog sočiva.

Šta je to sočivo?

Sočivo ima oblik diska, providna je i kroz  nju prolazi slika, koja se potom prikazuje na mrežnjači. Elastičnost i mogućnost promene zakrivljenosti pomaže u izoštravanju prikazanog objekta na mrežnjači.

Sočivo, stručno lens cristalina, najvažniji je deo optičkog sistema oka.

Sastoji se od tri sloja, naime kapsule, epitela i jezgra. U jezgru se nalaze prozirni kristali. Oni formiraju specifično optičko okruženje.

Sočivo raste tokom života i podložan je promenama tokom starenja. Raste u zapremini, masi, debljini ili težini. Ove promene dovode do smanjenja elastičnosti, što je posledica dalekovidnosti. Na transparentnost samog sočiva mogu uticati starost, centar oksidacije, može ga poremetiti, na primer, siva mrena.

Zakrivljenost sočiva menjaju mišići. Ranije se smatralo da je starenje ovih mišića glavni uzrok problema. Međutim, danas znamo da ovaj uzrok (atrofija relevantnih mišića) nije jedini.

Sočivo nije sposobno za potrebnu akomodaciju, a slika blizu oka je zamućena, nije oštro prikazana na mrežnjači. Bliska tačka vida je produžena. To uzrokuje zamućen i zamagljen vid u blizini.

Osoba udaljava blisku tačku, pokušavajući da prilagodi udaljenost fokusiranja. Verovatno nam je svima poznato udaljavanje knjige ili novina tokom čitanja.

Presbiopija, stariji čovek ima problema sa čitanjem izbliza
Tipično udaljavanje telefona za bolji fokus. Izvor fotografije: Thinkstock

Presbiopija pogađa svaku osobu nakon 40. godine, a kulminira u šezdesetim godinama. Zbog toga se više ne pogoršava. Pojava poteškoća je individualna i na nju utiče početni kvalitet vida.

Dakle: Presbiopija nije bolest, već nastaje kao rezultat fiziološkog starenja oka, sočiva oka.

Simptomi

Prvi znak oslabljene elastičnosti sočiva je zamućen vid. Bliski objekti nisu fokusirani, poput teksta koji je prethodno bio oštar, sada je zamagljen pri čitanju.

presbyopia a rozmazanie knihy
Nemogućnost čitanja do sada jasno vidljivog teksta. Izvor fotografije: Thinkstock

Čovek pokušava povećati udaljenost objekta kako bi slika bila oštrija. U kasnijoj fazi, dužina ruku više nije dovoljna, pa se na ruskom jeziku naziva i blizorukij, odnosno kratke ruke.

Simoptomi staračke dalekovidosti uključuju: 

 • zamagljen i zamućen vid na kratkoj udaljenosti
  • kasnije i na srednje i veće udaljenosti
  • vidljivo istezanje ruku, na primer pri čitanju
  • zurenje
 • oštećen vid pri slabom osvetljenju, u sumrak
 • oštećenje sposobnosti fokusiranja pri promeni udaljenosti gledanja, sporo fokusiranje
 • umor očiju i brži umor tokom dužeg čitanja
 • prokrvljenje i crvenilo konjunktive
 • bol u očima
 • glavobolja
 • vrtoglavica

Presbiopija izaziva poteškoće, posebno tamo gde je potreban oštar vid na bližoj udaljenosti. Na primer, kada čitate ili radite sa računarom. Kasnije i prilikom gledanja televizije i vožnje.

Diagnostika

Dijagnoza prvenstveno uključuje anamnezu i kliničku sliku. To znači da su informacije od osobe koja ima problem sa vidom važne.

presbyopia, vyšetrenie zrakovej ostrosti
Poremećaj vidne oštrine je problem, posebno pri čitanju. Izvor fotografije: Thinkstock

Kako saznati da je u pitanju presbiopija?

 1. starost preko 40 godina
 2. pogoršanje vida tokom normalnih aktivnosti, posebno pri kratkoj udaljenosti
 3. tokom dužeg čitanja
 4. povećan zamor očiju
 5. držeći knjigu ili mobilni telefon udaljenu od očiju
 6. zamagljen i zamućen vid
 7. problemi tokom sumraka, mraka, bilo da čitate ili vozite
 8. zamor očiju
 9. bol u očima
 10. glavobolja

Ovi simptomi mogu dovesti do sumnje da je presbiopija problem. Međutim, konačnu dijagnozu postavlja lekar, dakle oftalmolog, nakon oftalmološkog (očnog) pregleda. Kako bi isključio drugi uzrok oštećenja vida.

Optometrist takođe može izvršiti pregled oka. Optometrija je specijalizovano struka koja se, osim presbiopije, bavi i miopijom, dalekovidošću, astigmatizmom.

Tok bolesti

Vizuelne sposobnosti na kraćim udaljenostima počinju da se pogoršavaju nakon 40. godine. Tačna starosna granica je individualna.

Senior má v ruke okuliare
Starosna granica za početak presbiopije je individualna. Izvor fotografije: Thinkstock

Prvi je umor očiju pri dugotrajnom čitanju ili radu za računarom. Nakon toga, problem se dodaje tokom sumraka i pri lošim uslovima osvetljenja.

Opseg se obično pogoršava na srednjim do dugim udaljenostima. Na primer, kada gledate televiziju ili vozite, posebno pri zatamnjivanju.

Povećanje starosti ide ruku pod ruku sa sve većim teškoćama. I otprilike do 60. Tada napredak, sukcesija, presbiopija obično prestaju i stabilizuju se.

Osim toga, postoje i drugi problemi koji su već pomenuti, poput bolova u očima i glavi. Ali i povećana pospanost, naročito tokom dužeg rada.

Kako se leči: Presbiopija

Kako se leči prezbiopija? Korekcija, sočiva ili laser

Prikaži više

Informacije u videu

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • Pérez-Prados, Roque; Piñero, David P; Pérez-Cambrodí, Rafael J; Madrid-Costa, David (March 2017). "Soft multifocal simultaneous image contact lenses: a review". Clinical and Experimental Optometry.
 • Fricke, Timothy R.; Tahhan, Nina; Resnikoff, Serge; Papas, Eric; Burnett, Anthea; Ho, Suit May; Naduvilath, Thomas; Naidoo, Kovin S. (October 2018). "Global Prevalence of Presbyopia and Vision Impairment from Uncorrected Presbyopia". Ophthalmology125 (10): 1492–1499.
 • Khurana, AK (September 2008). "Asthenopia, anomalies of accommodation and convergence". Theory and practice of optics and refraction (2nd ed.). Elsevier. pp. 100–107. ISBN 978-81-312-1132-8.
 • "5 Facts About Age-Related Farsightedness You Probably Didn't Know". 
 • "Age-related Long Sight". patient.info
 • "Presbyopia: Patient Information". Marquette, MI: Eye Associates of Marquette. 2008. 
 • García Serrano, JL; López Raya, R; Mylonopoulos Caripidis, T (November 2002). "Variables related to the first presbyopia correction" (Free full text). Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología77 (11): 597–604. ISSN 0365-6691.
 • Bennett QM (June 2008). "New thoughts on the correction of presbyopia for divers". Diving Hyperb Med38 (2): 163–164. PMID 22692711.
 • Pathai, S; Shiels, PG; Lawn, SD; Cook, C; Gilbert, C (March 2013). "The eye as a model of ageing in translational research--molecular, epigenetic and clinical aspects". Ageing Research Reviews12 (2)
 • Katz, Debora M. (2015). Physics for Scientists and Engineers: Foundations and Connections, Advance Edition