Infektivne i parazitske bolesti

Infektivne i parazitske bolesti uključuju

Adenovirusna infekcija: šta je adenovirus, njegov prenos i simptomi?

Adenovirusna infekcija

Adenovirusi uglavnom izazivaju akutne respiratorne bolesti kod ljudi. Međutim, oni mogu napasti različite sisteme tela. Šta je adenovirus i kako se bolest prenosi? Koji su odgovarajući tretmani lečenja i mere predostrožnosti?

Angina, koji su uzroci i simptomi?

Angina - tonzilitis, upaljeni krajnici

Angina je zarazna bolest koju karakteriše zapaljenje krajnika, uglavnom palatinalnih, a koje je praćeno oticanjem njihovih struktura sa upalom grla. Angina se najčešće javlja kod dece, a ujedno je i jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Koji su njeni simptomi i kako je razlikovati od drugih bolesti gornjih disajnih puteva?

Apsces mozga: šta je to i kako se manifestuje? Zašto dolazi do infekcije mozga?

Apsces mozga

Apsces je šupljina ispunjena gnojem u tkivu tela. Manifestuje se kao ograničeno i inkapsulirano zapaljenje. Najčešće bakterije koje izazivaju apsces su stafilokoke i streptokoke.

Balantidioza: Koji su uzroci i simptomi ove bolesti creva?

Balantidioza

Balantidioza je retka zarazna bolest debelog creva i digestivnog trakta čoveka. Šta uzrokuje balantidiozu, koji su njeni prvi simptomi i mogućnosti lečenja?

Infektivna mononukleoza: šta je to, kako se prenosi, koji su njeni simptomi?

Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je širom sveta rasprostranjena virusna bolest praćena uglavnom visokom temperaturom, anginom i uvećanim limfnim čvorovima. Virus se širi kontaktom sa ljudima. Bolest se prenosi uglavnom putem pljuvačke i zbog toga je dobila nadimak „bolest poljupca.“ Koji su simptomi infektivne mononukleoze, kakve su dostupne mogućnosti lečenja i prevencija?

Krpeljski encefalitis: koji su simptomi? Vakcinacija kao prevencija

Krpeljski encefalitis

Krpelj je jedan od prenosilaca zaraznih bolesti. Jedan od njih uključuje krpeljni encefalitis. Tokom proteklih 10 godina, kretao se od 50 do 108 slučajeva godišnje.

Lajmska bolest: Kako se prenosi i kako se manifestuje? + Lečenje

Lajmska bolest

Lajmska bolest je multisistemska zarazna bolest bakterijskog porekla. Ljudi se zaraze ovom bolešću nakon što ih ugrize insekt. Ovo mesto je obično crvenilo zbog velikog osipa. Može se odvijati u lakšoj formi. Hronična bolest se ponekad leči dugi niz godina.

Upala bronhija: Koji su simptomi bronhitisa? Da li je zarazno?

Upala bronhija - bronhitis

Sa upalom bronhija se već susreo svako od nas. Hajde da pogledamo koji su uzroci i simptomi ovog oboljenja.

Upala jajnika: Ooforitis i zapaljenje dodataka materice: Adneksitis

Upala jajnika i bol u jajnicima

Upala jajnika je ginekološka infekcija koja se često javlja istovremeno sa zapaljenjem jajovoda, bilo proširenjem upale koja se odvija u vagini i materici, bilo zapaljenjem okolnih organa. Većina zapaljenja jajnika je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Bakterije ulaze u jajnik kroz vaginu ili kroz krvotok.

Upala pluća: Koji su simptomi pneumonije i kakva je podela? (atipična, virusna, bakterijska)

Upala pluća

Upala pluća, koja se stručno naziva pneumonija, je inflamatorna bolest koja obuhvata oštećenje plućnog tkiva. U zavisnosti od porekla bolesti, ova upala može imati nekoliko oblika, kako infektivnih, tako i neinfektivnih.

Upala urinarnog trakta: koji su simptomi i uzroci? + Prevencija

Upala urinarnog trakta

Bakterijske infekcije urinarnog trakta su među najčešćim infekcijama kod dece. Koji su njihovi uzroci i manifestacije?

Zapaljenje materice: šta ga uzrokuje i kakav uticaj može imati na plodnost žene?

Zapaljenje materice

Zapaljenje materice je bakterijska infektivna bolest koja najčešće pogađa žene produktivnog uzrasta između 20 i 30 godina, često ubrzo nakon porođaja ili abortusa, ali može zahvatiti i starije žene.