Upala bronhija: Koji su simptomi bronhitisa? Da li je zarazno?

Upala bronhija: Koji su simptomi bronhitisa? Da li je zarazno?
Foto izvor: Getty images

Sa upalom bronhija se već susreo svako od nas. Hajde da pogledamo koji su uzroci i simptomi ovog oboljenja.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Zapaljenje bronhija se stručno naziva bronhitisom. To je čest oblik inflamatorne bolesti disajnih puteva. Može se javiti samostalno ili kao deo sistemske bolesti (poremećaji imuniteta, bronhijalna astma, cistična fibroza).

Razlikujemo dve vrste bronhitisa:

 1. Akutni bronhitis - klasifikovan kao zarazan. Može se preneti kapljicama pljuvačke ili sluzi prilikom kihanja, kašljanja ili razgovora.
 2. Hronični bronhitis - kao rezultat prašnjavog okruženja ili pušenja, često ponavljajući akutni bronhitis može dovesti do toga da bronhitis pređe u hroničnu fazu.

Akutni bronhitis se često javlja kod dece. Uzrok bolesti je masovno prodiranje patogenih mikroorganizama kroz odbrambene mehanizme respiratornog sistema. Oko 50-90% slučajeva bronhitisa je uzrokovano virusima.

Najčešće se javlja u zimskim mesecima. Bakterijska infekcija često prati virusnu infekciju.

Komplikacije bronhitisa uključuju:

 • Otitis - zapaljenje uha,
 • Sinusitis - zapaljenje sinusa,
 • Bronhopneumonija - inflamatorna bolest koja utiče na bronhije, bronhiole i alveole pluća.

Akutni bronhitis je dakle zarazna bolest koja se može preneti sa osobe na osobu. Dakle, to je infektivna bolest. Da budemo precizniji – infektivni/prenosivi mikroorganizmi koji izazivaju bolest i šire se u obliku kapljica.

Uzroci

Postoji mnogo uzroka akutnog bronhitisa. Među najčešćim uzrocima bolesti su bakterijske i virusne infekcije.

Drugi uzroci bolesti uključuju spoljne faktore (smog, pušenje, hemijski gasovi). Pomenuti spoljni uticaji izazivaju upale u respiratornom traktu.

Virusi uzrokuju otprilike 85 do 95% slučajeva akutnog bronhitisa. Među najčešćim virusnim uzročnicima bolesti su:

U retkim slučajevima, bolest može biti uzrokovana ljudskim metapneumovirusom, koronavirusom i adenovirusom.

U nekim slučajevima, bakterijski bronhitis se može javiti nakon virusne infekcije. Nastaje kao rezultat delovanja bakterija:

 • Mycoplasma pneumoniae
 • Chlamydophila sp.
 • Bordetella pertusis (uzrok velikog kašlja)

Uzroci hroničnog bronhitisa uključuju zagađeno spoljašnje okruženje i bakterijske ili virusne infekcije.

Najčešći patogeni koji izazivaju hronični bronhitis su Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae i Morakella cattarhalis.

Hronični bronhitis je uzrokovan prekomernom proizvodnjom i prekomernim lučenjem (hipersekrecijom) sluzi peharastim ćelijama (mukozna metaplazija).

Hipersekrecija sluzokože je uglavnom uzrokovana spoljnim uticajima (dim cigareta) i/ili virusnom ili bakterijskom infekcijom.

Simptomi

Akutni bronhitis u većini slučajeva počinje kao obična prehlada ili grip sa tipičnim grebanjem grla. Posle otprilike tri dana pojavljuje se suv kašalj. Vremenom se pretvara u mokri kašalj.

Pacijenti obično iskašljavaju sluz žute do zelene boje. Kašalj nestaje u roku od 5 do 10 dana. U nekim slučajevima može doći do problema sa disanjem (otežano disanje).

Najčešći simptomi akutnog bronhitisa uključuju:

 • gubitak težine
 • groznica,
 • bol u grudima
 • piskanje pri kašljanju,
 • kašalj koji traje više od 10 dana.

Kod virusnog bronhitisa pojavljuju se sledeći simptomi:

 • umor
 • slabost
 • znojenje
 • subfebrilna temperatura,
 • bolovi u zglobu prstiju,
 • bolovi u mišićima.

U slučaju bakterijske upale, kod pacijenata se javljaju sledeći simptomi:

 • groznica,
 • gnojni (purulentni) sputum,
 • laboratorijski – leukocitoza i veća vrednost CRP.

Akutni bronhitis se u nekim slučajevima može pretvoriti u hronični bronhitis.

Hronični bronhitis

Glavni simptomi hroničnog bronhitisa su kašalj, piskanje i stezanje u grudima. Uporni kašalj je praćen iskašljavanjem žute do zelene sluzi. Ovaj kašalj se javlja najmanje tri meseca godišnje u naredne dve godine.

Kod odojčadi i male dece, bronhitis je često praćen različitim stepenom bronhijalne opstrukcije.

Ovo je uzrokovano edemom, hiperemijom (hiperemijom) bronhijalne sluzokože, spazmom bronhijalnih mišića (bronhospazam) i prekomernim lučenjem (hipersekrecijom) bronhijalnih žlezda. Ovo stanje je veoma slično napadu astme.

Diagnostika

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu kliničke slike i fizičkog pregleda. Prilikom pregleda može čuti promuklost, ili razno škriputanje.

Pregled pacijenta
Pregled pacijenta. Izvor fotografije: Getty Images

Mikrobiološki pregled sputuma se vrši iz laboratorijskih pregleda. Ispitivanje inflamatornih parametara se koristi za razlikovanje virusne i bakterijske infekcije: sedimentacija, CRP i krvna slika.

Ako se sumnja na bronhopneumoniju, lekar će poslati pacijenta na rendgenski snimak pluća. Skijagram grudnog koša kod bronhitisa je negativan. U slučaju patološkog nalaza preporučuje se bronhoskopski pregled i CT grudnog koša.

Tok bolesti

Simptomi bronhitisa, koji su slični prehladi, praćeni su kašljem nakon 3 do 4 dana. U početku je suva, iritantna i neproduktivna. Pacijenti opisuju bol iza grudne kosti.

Posle nekoliko dana, suv kašalj prelazi u vlažan, produktivan sa prekomernim lučenjem sluzi. Napadi kašlja i povećana proizvodnja sekreta koje pacijenti gutaju mogu izazvati povraćanje. Kašalj nestaje u roku od 5 do 10 dana.

Šta je to kašalj?

Kašalj se karakteriše kao odbrambeni refleks koji je neophodan za održavanje prohodnosti disajnih puteva. Uzrok njegovog formiranja je iritacija takozvanih osetljivih područja.

Da li ste znali da kada kašljete, vazduh struji kroz respiratorni trakt brzinom od 120 m/s?

Ova osetljiva područja mogu se naći u larinksu, traheji, bronhima, pleuri ili spoljašnjem slušnom kanalu. Kašalj počinje kratkim udahom, nakon čega sledi zatvaranje glasnih žica i oštar izdah.

Pogledajte takođe i:

Kako se leči: Upala bronhija - bronhitis

Kako se leči bronhitis? Lekovi, antibiotici, sredstva za suzbijanje kašlja ili ekspektoransi

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • solen.cz - Terapija akutnog bronhitisa, MUDr. dr Norbert Pauk, Odeljenje za pneumologiju i torakalnu hirurgiju, Bolnica Na Bulovce, 3. Medicinski fakultet Univerziteta u Pragu i IPVZ Prag
 • prolekare.cz - Preporučene procedure za terapiju akutnog bronhitisa i upotreba EPs 7630 u lečenju akutnog bronhitisa kod odraslih i dece
 • prolekare.cz - Klinička korist od mukolitika u lečenju infekcija gornjih disajnih puteva
 • solen.cz - Mukolitici - lekovi ne samo protiv kašlja, prof. MUDr. Vitezslav Kolek, dr sc, Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu, FN i LF UP, Olomouc
 • pharmanews.cz - Kašalj i korišćeni lekovi protiv kašlja