Bolesti arterija

Bolesti arterija uključuju

Aneurizma: Šta je vaskularna izbočina, kako se manifestuje i koji su rizici

Aneurizma

Aneurizma, poznata i kao vaskularni edem, ozbiljna je vaskularna bolest. Utiče na arterije, odnosno na arterije i aorte. Podijeljena je na pravi, secirajući i lažni. Čovek može da živi sa nepriznatom aneurizmom dugi niz godina, međutim, ako krvni sud pukne, to može dovesti do smrti.

Ateroskleroza: Da li znate simptome ili uzroke, rizike, prevenciju?

Ateroskleroza

Ateroskleroza je bolest arterija. Zid arterije je u procesu oboljenja. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda i progresivno zbog negativnih uslova.

Infarkt miokarda: Zašto se javlja, koje su manifestacije akutnog srčanog udara

Infarkt miokarda

Infarkt miokarda ili infarkt srčanog mišića je akutni oblik ishemijske bolesti srca. Ishemija ili protok krvi je uzrokovan blokadom koronarne arterije koja vodi krv do ćelija srčanog mišića. Glavni uzrok je iznenadno zatvaranje ili dugotrajno sužavanje krvnog suda.

Periferna arterijska bolest: koji su uzroci i simptomi? + Prevencija i lečenje

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest je izraz za oboljenja arterija koje snabdevaju različite delove tela. Obično je to ateroskleroza u krvnim sudovima, ali nije jedini uzrok.

Plućna embolija: Zašto nastaje, kako se manifestuje, otkriva i leči

Plućna embolija

Plućna embolija je akutno stanje u kojem se začepljuju krvni sudovi u plućima. Najčešći uzrok je tromboembolijska bolest. Krvni ugrušak se oslobađa i putuje kroz sudove poput embolije. Zatim začepi krvni sud. Sa masivnim oblikom postoji rizik od smrti.

Šta je Kavasakijeva bolest? Koji su uzroci, simptomi i kako se leči

Kavasakijeva bolest

Kavasakijeva bolest je akutna febrilna bolest koju karakteriše zapaljenje malih i srednjih krvnih sudova. U većini slučajeva bolest pogađa decu mlađu od 5 godina, posebno dečake. Kod nas je to relativno retko. Najčešće žrtve su deca iz Japana. Bolest ima nekoliko stadijuma i u većini slučajeva dolazi do zarastanja.