Bol u stomaku i želucu nakon jela - koji su uzroci?

Bol u stomaku i želucu nakon jela - koji su uzroci?
Foto izvor: Getty images

Većina bolesti se ispoljava bolom. Slično je i u slučaju bola nakon jela. Najčešće se kroz njega ispoljavaju neke bolesti. To može biti funkcionalna bolest digestivnog trakta, ali i na primer alergija na hranu. U nekim slučajevima može biti pokazatelj na ozbiljniju bolest. Ponekad, uzrok je prejedanje.

Bol u stomaku nakon jela može, ali ne mora signalizirati problem ili bolest probavnog sistema ili drugih unutrašnjih organa.

Ponekad to može biti samo problem sa samom hranom.

Ponekad se pored samog bola u stomaku javljaju i gorušica, mučnina, dijareja ili zatvor. Često je i naduvan stomak, pojačano nadimanje, ali i osećaj sitosti.

Poznata su i stanja povećane osetljivosti na neku komponentu hrane. Zo može biti gluten, laktoza. Problem može da bude i netolerancija na histamin.

Ishrana i način njenog konzumiranja

Mnogo puta je problem i u tome šta čovek konzumira, ali i u tome, kako prerađuje u ustima, odnosno, da li ima vremena da je dobro sažvaće da bi se lakše svarila.

Dešava se, da se javlja nakon jedenja velike porcije hrane.

Muškarac sedi za stolom, na tanjiru ima visok hamburger, megaporcija
Velike procije, neprikladna ishrana i čak nedovoljno žvakanje mogu biti uzročnici bola. Foto izvor: Getty Images

Mnogo puta je bol, bilo neposredno nakon obroka ili čak nakon nekoliko sati, uzrokovan nedovoljno sažvakanom hranom.

Čovek proždire velike zalogaje bez dovoljno žvakanja, što je priprema za varenje. Samim tim, nije ni čudo što želudac i creva imaju problem sa takvom hranom.

Isto tako, neuravnotežena ishrana, koja se sastoji od masnih ili slatkih jela, ne sadrži vlakna. Ovo može uticati na varenje i bolove u probavnom sistemu.

I iz tog razloga je potrebna racionalna ishrana sa uravnoteženom zastupljenošću sastojaka.

Nizak nivo želudačne kiseline može uzrokovati da se sva hrana nesvari i da izazove nelagodnost, čak gorušicu. Rešavanje ovih problema je jednostavno, ali nije lako za sve.

A to je promena u jelovniku i načinu ishrane. Veoma važan je mir tokom obroka, takođe ne treba žuriti i u trpezariju ubaciti voće i dosta povrća koje pomaže varenju. Greška koju mnogi ljudi prave je ako jelo zalivaju sa velikim količinama tečnosti.

Bolesti i bol u stomaku nakon jela

Ponekad bolovi u stomaku nakon obroka mogu značiti i gore probleme. Naravno, i ovde je ponekad potrebno tražiti vezu sa primljenom hranom. Naročito ako se javljaju nakon obroka i ako je ishrana bila neprikladna, kao na primer kod prekršenja dijete.

Uzrok u želucu

Bol koji se redovno javlja posle obroka, lociranim između rebarnih lukova ispod donje ivice grudne kosti, može ukazivati na ulkusnu bolest. Bol je intenzivniji nakon kisele, začinjene ili pržene hrane na ulju. S druge strane, posle mlečnih proizvoda bol se smanjuje.

Ulkusna bolest se još naziva i peptički čir. Najčešćim uzrokom je Hlicobacter pylori. Pojava čira je uglavnom u želucu, dvanaestopalačnom crevu. Ali može se formirati i u jednjaku.

Bol odmah nakon obroka, u roku od oko sat vremena, nastaje zbog čira koji se nalazi na želucu. Ako se čir nalazi u duodenumu, odnosno, dvanaestopalačnom crevu, javlja se otprilike dva sata nakon obroka. Zatim se umiruje hranom.

Ovo su i razlozi zbog kojih je gubitak težine prisutan kod osoba sa čirom na želucu. Nasuprot tome, povećanje telesne težine je tipično za ljude koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu. Naravno, ovo nije garantovana dijagnostička metoda.

Ulkusna bolest nije jedini slučaj gde se javlja ova vrsta bola. Sluzokoža želuca može biti samo površno poremećena. Ove erozije nastaju na osnovu nekoliko uzroka.

flaša i čaša žestokog alkohola, domaća rakija
Čvrsti alkohol takođe izaziva poremećaj sluzokože želuca. Foto izvor: Getty Images

Uzrok erozije nije precizno razjašnjen, ali je uslovljen sledećim faktorima rizika:

  • alkohol
  • pušenje
  • Helicobacter pylori
  • vruća i začinjena hrana
  • lekovi (nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu)
  • stres
  • psihički poremećaji
  • neuhranjenost
  • povrede abdomena
  • druge bolesti kao što su kardiovaskularne, respiratorne

Erozija može dovesti do stvaranja čira. Stoga je uvek bolji stručni pregled ako postoje dugotrajne poteškoće. 

Jedan od uzroka bola u stomaku nakon obroka može da bude i pilorospazam ili pilorostenoza, kada dođe do suženja, kontrakcija želuca u duodenum, odnosno pilor. Prisutno je povraćanje i gubitak težine. Najčešće se javlja kod neuroza i stresa.

Problemi sa žučnom kesom

Mnogo puta je moguće da je problem u žučnoj kesi, pankreasu ili u dvanaestopalačnom crevu, koji se takođe ispoljava bolom nakon jela. Bol nalik na grčeve karakterističan je za probleme žučne kese a javlja se uglavnom nakon masnog obroka, ponekad u razmaku od nekoliko sati. Žučna kesa akumulira žuč koja razlaže masti.

Ako osoba ima kamen u žuči, postoji intenzivan bol. Stručno holelitijaza, odnosno kamen u žuči. Holedoholitijaza je tehnički termin za kamen u žuči, koji se nalazi u žučnim kanalima. A holecistolitijaza znači kamen u žučnoj kesi.

Pankreas i bol

Pankreas reaguje oštrim bolom i obično relativno brzo nakon jela. Bol je oko pupka i šire se prema gore. Uzrok može biti upala, koja je ili akutna ili hronična. Mnogo puta uzrok je konzumiranje alkohola. Drugi slučaj je tumor.

Duodenum

Duodenum reaguje kasno posle obroka, obično nakon nekoliko sati. Tada je želudac već prazan, pa u duodenum dospeva više kiseline, što ga iritira i izaziva bol. Organizam na taj način traži ishranu, koja bi rasteretila duodenum od ovih kiselina i tako se ponovo javlja osećaj gladi.

Ostali uzroci

čaša kravljeg mleka i razno pecivo
Laktoza i gluten često izazivaju alergije na hranu. Foto izvor: Getty Images

Pored navedenih uzroka, može postojati problem i sa ishranom i njenom netolerancijom. Uobičajena je netolerancija na gluten ili laktozu. Možemo se susresti i sa alergijama na orašaste plodove, semenke (senfa), začine, papriku, pa čak i egzotično voće.

Čak i kod Kronove bolesti, mogu se pojaviti problemi sa ishranom. Fabrijeva bolest je metaboličko oboljenje. Jedan od njenih simptoma može biti samo bol u stomaku nakon jela.

Sindrom iritabilnog creva takođe može biti jedan od uzroka. Drugi naziv je niža funkcionalna dispepsija. Više o ovoj bolesti na Medicspark.

Drugi primer je infektivni bol u stomaku. Ovde pominjemo, na primer, jersiniozu izazvanu Yersinia enterocolitica. Prenos se javlja od zaražene svinjetine. Dobro poznata salmoneloza je uzrokovana bakterijom Salmonelom. Uzrok je prenos putem pokvarenog mesa, jaja, ali i loše opranih ruku.

Celijakija

Je autoimuna bolest kod koje se razvija netolerancija na gluten. Gluten je deo žitarica. Simptomi uključuju uporni bol u stomaku, mučninju, dijareju, nadimanje, zatvor.

Osim stomačnih tegoba, pridružuju se i one van digestivnog trakta, kao što su umor, osteoporoza, anemija, artritis, oštećenje jetre. Više informacija o cielijakiji na Medicspark.

Netolerancija na laktozu

Laktoza je mlečni šećer koji se nalazi u kravljem mleku. Netolerancija ove vrstge je najčešća alergija kod dece mlađe od tri godine. U današnje vreme se u detinjstvu i najčešće otkriva.

Među njene simptome spadaju dijareja, ponekad i sa krvlju, ali i sluz. Pojavljuje se povraćanje. Ponekad može biti prisutan otok. Na koži se može pojaviti urtikarija, odnosno koprivnjača. Anafilaksa je retko povezana.

Dečije kolike

Bol u stomaku tokom dojenja kod dojenih odojčadi ima nejasan uzrok. Od toga pati 1 od 100 odojčadi. Nije povezano sa prirodnom ili veštačkom ishranom, koliko je vezano za hranu. Najgore je popodne i uveče.

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.