Bolesti disajnih organa

Bolesti disajnih organa uključuju

Izaberite podkategoriju
Adenovirusna infekcija: šta je adenovirus, njegov prenos i simptomi?

Adenovirusna infekcija

Adenovirusi uglavnom izazivaju akutne respiratorne bolesti kod ljudi. Međutim, oni mogu napasti različite sisteme tela. Šta je adenovirus i kako se bolest prenosi? Koji su odgovarajući tretmani lečenja i mere predostrožnosti?

Bronhijalna astma: Šta je astma, zašto se dešava napad i šta pomaže?

Bronhijalna astma

Bronhijalna astma je hronična inflamatorna bolest donjih disajnih puteva. Hiperreaktivnost bronhija uzrokovana je spoljnim i unutrašnjim faktorima. Ona se manifestuje paroksizmalnom opstrukcijom disajnih puteva sa respiratornim poremećajima, čak i gušenjem.

Hronična opstruktivna bolest pluća: zašto se javlja i ko je u riziku

Hronična opstruktivna bolest pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća je bolest plućnog tkiva. U njegovom nastanku učestvuju razne uvrede, najčešće dim cigareta. Bolest se razvija tokom dužeg vremenskog perioda, pri čemu oštećenja pluća je trajno sa tendencijom napredovanja. Ne može se izlečiti, lečenje je samo podržavajuće.

Koronavirus - COVID-19

Koronavirus - COVID-19

Šta je koronavirus, a šta je sa COVID-19? Virus koji uzrokuje akutnu respiratornu bolest.

Laringitis: Koji su simptomi laringitisa? Da li je rizično za decu?

Laringitis

Laringitis, odnosno zapaljenje larinksa, jedno je od najčešćih zapaljenskih oboljenja respiratornog trakta. Može imati zarazno, ali i neinfektivno poreklo. Kod dece ima složeniji i rizičniji tok zbog anatomskih uslova.

Rak larinksa u mladosti? Šta je to, zašto i kako se manifestuje

Karcinom grkljana

Rak larinksa je jedna od najopasnijih onkoloških bolesti koje mogu uticati na ljudsko telo. To je maligni tip karcinoma koji nastaje direktno iz sluznice larinksa.

Rinitis: Kako se prenosi i koji simptomi ga prate? + Lečenje

Rinitis

Rinitis je vrlo česta bolest gornjih disajnih puteva koja nije ozbiljna. Mada, čak ni rinitis ne treba potceniti. To je akutna virusna bolest koja izaziva upalu. Radi se o upali sluzokože nosne šupljine, koja se manifestuje uglavnom oticanjem ove sluznice, stvaranjem sluzi i smanjenjem prohodnosti nosa. To dovodi do tipičnih simptoma. Međutim, ponekad može doći i do prehlade zbog alergijske reakcije.

Šta je grip? Zašto nastaje, koje su njegove manifestacije, tok i lečenje?

Grip

Grip je visoko zarazna bolest koja uglavnom pogađa respiratorni sistem. Uzrokuje ga virus koji se može širiti vazduhom. Blag je, ali ponekad se zaista zakomplikuje. U najtežim slučajevima može da ubije.

Upala bronhija: Koji su simptomi bronhitisa? Da li je zarazno?

Upala bronhija - bronhitis

Sa upalom bronhija se već susreo svako od nas. Hajde da pogledamo koji su uzroci i simptomi ovog oboljenja.

Upala pluća: Koji su simptomi pneumonije i kakva je podela? (atipična, virusna, bakterijska)

Upala pluća

Upala pluća, koja se stručno naziva pneumonija, je inflamatorna bolest koja obuhvata oštećenje plućnog tkiva. U zavisnosti od porekla bolesti, ova upala može imati nekoliko oblika, kako infektivnih, tako i neinfektivnih.

Veliki kašalj: Počinje neprimetno a traje dugo. Da li  ugrožava decu i odrasle?

Veliki kašalj

Veliki kašalj počinje neprimetno, traje dugo i preti i deci i odraslima. Koji su njegovi simptomi, lečenje i posledice ili prevencija?