Bolesti gornjih disajnih puteva

Bolesti gornjih disajnih puteva uključuju

Izaberite podkategoriju
Adenovirusna infekcija: šta je adenovirus, njegov prenos i simptomi?

Adenovirusna infekcija

Adenovirusi uglavnom izazivaju akutne respiratorne bolesti kod ljudi. Međutim, oni mogu napasti različite sisteme tela. Šta je adenovirus i kako se bolest prenosi? Koji su odgovarajući tretmani lečenja i mere predostrožnosti?

Laringitis: Koji su simptomi laringitisa? Da li je rizično za decu?

Laringitis

Laringitis, odnosno zapaljenje larinksa, jedno je od najčešćih zapaljenskih oboljenja respiratornog trakta. Može imati zarazno, ali i neinfektivno poreklo. Kod dece ima složeniji i rizičniji tok zbog anatomskih uslova.

Rak larinksa u mladosti? Šta je to, zašto i kako se manifestuje

Karcinom grkljana

Rak larinksa je jedna od najopasnijih onkoloških bolesti koje mogu uticati na ljudsko telo. To je maligni tip karcinoma koji nastaje direktno iz sluznice larinksa.

Rinitis: Kako se prenosi i koji simptomi ga prate? + Lečenje

Rinitis

Rinitis je vrlo česta bolest gornjih disajnih puteva koja nije ozbiljna. Mada, čak ni rinitis ne treba potceniti. To je akutna virusna bolest koja izaziva upalu. Radi se o upali sluzokože nosne šupljine, koja se manifestuje uglavnom oticanjem ove sluznice, stvaranjem sluzi i smanjenjem prohodnosti nosa. To dovodi do tipičnih simptoma. Međutim, ponekad može doći i do prehlade zbog alergijske reakcije.