Grba: Koji su najčešći uzroci grbe na leđima i vratu?

Grba: Koji su najčešći uzroci grbe na leđima i vratu?
Foto izvor: Getty images

Degenerativne promene nisu jedini uzrok njenog formiranja. Takođe nije samo starost. Njenom formiranju doprinose i nepravilno držanje tela i negativno radno okruženje. Osnova za formiranje grbe mogu biti i druge bolesti.

Grba se stručno naziva gibbus. Nastaje kao rezultat bolesti kostiju ili metaboličkih poremećaja. Ali njeno formiranje je takođe uzrokovano poremećajima skladištenja masti ili kalcijuma.

U slučaju nekih bolesti, to može biti početni simptom bolesti, ali mnogo puta su prisutni i drugi simptomi. I to je mnogo pre nego što počne da se formira vidljiva grba.

Uglavnom se formira na kičmi, bilo na cervikalnom ili nižem delu kičme. Kod nekih bolesti, grba se formira samo u detinjstvu, jer se može posmatrati i kod skolioze. Međutim, najčešće se javlja u odraslom dobu.

Grba i degenerativne promene

Degenerativnim promenama su potrebne godine da se formiraju tokom života kako starimo. Kosti i mišićno-skeletni sistem u celini gube fleksibilnost, neke strukture se isušuju (gube vodu).

Glavni razlog je starenje tela. Ali deo ovih promena uslovljen je i načinom života. Zbog toga se formiranje grba najviše primećuje u starijem dobu.

Negativno utiču sedeći rad, rad za računarom, mikroskopom, ograničeno kretanje, loše držanje, velika težina.

pravilno i nepravilno držanje tela
Pravilno držanje, podizanje predmeta, pravilan način sedenja i odgovarajući ležeći položaj. Foto izvor: Getty images

Šojermanova bolest i Behterevljeva bolest

Bolest koju karakteriše prekomerno savijanje torakalne kičme. Njen uzrok nije sasvim jasan. Može se naći i pod nazivima Šojermanova bolest, kiphosis dorsalis juvenilis, adolescentna kifoza, juvenilna kifoza.

Behterevljeva bolest je hronična inflamatorna bolest kičmenih pršljenova. Njen uzrok takođe nije sasvim jasan. Razvoj ove bolesti traje godinama i manifestuje se prekomernom zakrivljenošću kičme.

Ove dve bolesti ne stvaraju sliku savijanja kičme ali mogu ličiti na grbu. Ali to nije gibbus u svom pravom smislu (prekomerna kifoza torakalne kičme).

Grba kod rahitisa

Rahitis je najčešća bolest kod dece. Kada kičma postane previše mekana i savija se zbog nedostatka vitamina D. Bolest je poznata i kao osteomalacija ili rahitis.

Pored vitamina, moguće je da telo nema dovoljno kalcijuma (kalcijuma, Ca). Druga vrsta nastaje usled nedostatka fosfata, koje bubrezi u većoj meri gube.

Čak i sa osteoporozom

Takođe se često formira grba kod osteoporoze. Ovo je metabolička bolest kostiju. Izaziva stanjivanje koštanog tkiva. Dolazi do gubitka kalcijuma u ​​kostima. Manifestuje se većom krhkošću kostiju, čak i pri normalnom kontaktu.

kost sa normalnom strukturom i sa strukturom kod osteoporoze
Koštano tkivo, levo je njegova normalna gustina, a desno je gustina tkiva kod osteoporoze. Foto izvor: Getty images

Javlja se bol u kičmi, smanjuje se telesna visina, smanjuje se pokretljivost kostiju, a kod kifoze se javlja grba. Kifoza može biti torakalna i sakralna, a grba se formira na grudnom košu kada se kičma naginje napred.

Tako se formira grba na leđima u predelu ispod vrata, ovo stanje se u narodu naziva i grba na leđima. Često je formiranje grba ove vrste karakteristično posebno za starije i penzionere.

Hormonalni poremećaji

Ponekad osteoporoza može biti uzrokovana i hormonskim poremećajem. Štitna žlezda reguliše hormone potrebne za ugradnju kalcijuma u ​​kosti. Stoga, ako, na primer, zbog lošeg funkcionisanja štitne žlezde nema dovoljno određenog hormona, dolazi do lošeg razvoja kostiju.

U nekim slučajevima, grba može biti uzrokovana i prekomernim skladištenjem masti zbog metaboličkog poremećaja. Tada se masnoća prekomerno taloži na vratnoj kičmi i stvara se grba.

Grba kao deo adenoma hipofize

Pored ovih bolesti i poremećaja kičme, grba se manifestuje i kao deo bolesti kod adenoma hipofize. Postoji ili prekomerna ili nedovoljna proizvodnja hormona, a ovu proizvodnju kontroliše hipofiza.

Kada se proizvodnja kortizola poveća, dolazi do povećavanja stomaka, lice se povećava i postaje okruglo. Takođe dolazi do stvaranja grbe na kičmi. Višak kortizola takođe može izazvati osteoporozu.

Kušingov sindrom i gibbus

Kod Kušingovog sindroma, na primer, dolazi do naslaga masti oko vratne kičme, šavova, a dolazi i do povećanja težine. Ovi simptomi su karakteristični za ovu bolest.

A skladištenje masti kao i povećanje telesne težine takođe je uzrokovano povećanim šećerom u krvi, odnosno hiperglikemijom. Ovo skladištenje masti je poznato i kao lipidna distrofija.

Pored ovog sindroma, može biti posledica lečenja kortikoidima, kada se salo skladišti oko stomaka, vrata i takođe na licu. Generalno, međutim, to je simptom ozbiljnije bolesti. Zato je bolje potražiti stručni pregled kada se spazi.

Urođeni defekti

Iako ređe, javlja se i kao urođeni defekt kičme. Jedna bolest je, na primer, ahondroplazija, što je nasledni oblik telesne disproporcije.

Odlikuje se abnormalnim rastom kostiju, malim rastom, kratkim gornjim i donjim udovima, većom glavom u srazmeri sa telom, zaobljenim čelom i manjim nosom, kao i gibbusom.

Grba i druge bolesti

Kod tuberkuloze kostiju, grba se formira kao rezultat napada nekih mikrobakterija na pršljenove na mestu gde se kičma savija i stvara grbu.

Kao rezultat toga, javlja se i tokom lečenja virostaticima. To je slučaj, na primer, sa lečenjem HIV-a, što je virus ljudske imunodeficijencije, kao prethodnik AIDS-a.

Video o uzrocima i lečenju prekomerne krivine kičme

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.