Pohlavné choroby

Bolesti reproduktivnog sistema uključuju

Izaberite podkategoriju
Gonoreja: šta je to, zašto se javlja i kako se prenosi? + Simptomi - bolesti

Gonoreja

Polno prenosive bolesti uključuju zarazne bolesti čije je širenje usko povezano sa snošajem i drugim seksualnim običajima. Prenose se sluznim sekretom, krvlju, pljuvačkom ili spermom. Gonoreja je jedna od najčešćih.

Infekcija hlamidijom: Zašto se javlja i kako se manifestuje kod muškaraca ili žena?

Infekcija hlamidijom

Infekcije hlamidijom su širom rasprostranjena oboljenja, koja pogađaju jednako i muškarce i žene. Uzrokuju ih bakterije roda Chlamydia ili Chlamydophila. Ove bakterije izazivaju široki spektar infektivnih oboljenja polnih organa, očiju ili respiratornog trakta.

Prerana ejakulacija: koji su njeni uzroci, kako se leči - Saveti za proširenje kontakta

Prerana ejakulacija

Prerana ejakulacija je čest problem koji negativno utiče na psihu muškarca. Naravno, i ženama je takođe nepovoljna ova situacija. Međunarodna klasifikacija bolesti svrstava ovaj problem među seksualne poremećaje koji nisu uzrokovani organskim poremećajem ili bolešću. Šta ga tačno uzrokuje i kako se može pomoći?

Rak dojke: Zašto se javlja i kako se manifestuje - Samopregled kao način prevencije

Rak dojke

Rak dojke je najčešći rak širom sveta i takođe je vodeći uzrok smrti od raka kod žena. U našoj zemlji se svake godine dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva. Pogađa žene, ali retko muškarce. Smrtnost od raka dojke opada zbog redovnih preventivnih pregleda.

Rak prostate: uzroci i prvi simptomi. Kakva je prognoza lečenja?

Rak prostate

Rak prostate je najčešća onkološka bolest kod muškaraca. Šta je uzrok njegovog nastanka i prvi simptomi? Kada je pravo vreme da posetite doktora?

Sifilis: koji su simptomi, stadijumi, trajne posledice? Kako se prenosi?

Sifilis - Lues

Sifilis, uprkos značajnom napretku u dijagnostici, ostaje ozbiljan medicinski i društveni problem. Povećan broj slučajeva bolesti poslednjih godina pogađa sve mlađe starosne grupe, uključujući decu i adolescente.

Šta je endometrioza, koji su njeni uzroci i simptomi? + Lečenje

Endometrioza

Endometrioza se odnosi na benignu bolest, odnosno dobroćudnu, na koju utiče estrogen. To je jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja. Utiče na žene u reproduktivnom dobu, posebno između 30 i 40 godina. Endometrioza je u osnovi pojava endometrijuma, unutrašnje sluznice materice, na mestima van materice.

Šta je vaginizam (vaginalni grč tokom odnosa)? Koji su njegovi simptomi i uzroci?

Vaginizam

Vaginizam spada u seksualne poremećaje koji onemogućuju zdrav seksualni život. Uzrok vaginizma je duboko u podsvesti žene i teško se leči.

Upala jajnika: Ooforitis i zapaljenje dodataka materice: Adneksitis

Upala jajnika i bol u jajnicima

Upala jajnika je ginekološka infekcija koja se često javlja istovremeno sa zapaljenjem jajovoda, bilo proširenjem upale koja se odvija u vagini i materici, bilo zapaljenjem okolnih organa. Većina zapaljenja jajnika je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Bakterije ulaze u jajnik kroz vaginu ili kroz krvotok.

Uvećana prostata: uzroci i simptomi. Kakve rizike to nosi?

Uvećana prostata

Benigno uvećanje prostate je jedna od najčešćih uroloških dijagnoza kod muškaraca. Prate ga specifični simptomi koji mogu pogoršati kvalitet života. Da li je moguće boriti se protiv hiperplazije prostate? Kada je prikladno posetiti lekara?

Zapaljenje materice: šta ga uzrokuje i kakav uticaj može imati na plodnost žene?

Zapaljenje materice

Zapaljenje materice je bakterijska infektivna bolest koja najčešće pogađa žene produktivnog uzrasta između 20 i 30 godina, često ubrzo nakon porođaja ili abortusa, ali može zahvatiti i starije žene.