Ochorenia ženských orgánov

Bolesti ženskih genitalnih organa uključuju

Izaberite podkategoriju
Rak dojke: Zašto se javlja i kako se manifestuje - Samopregled kao način prevencije

Rak dojke

Rak dojke je najčešći rak širom sveta i takođe je vodeći uzrok smrti od raka kod žena. U našoj zemlji se svake godine dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva. Pogađa žene, ali retko muškarce. Smrtnost od raka dojke opada zbog redovnih preventivnih pregleda.

Šta je endometrioza, koji su njeni uzroci i simptomi? + Lečenje

Endometrioza

Endometrioza se odnosi na benignu bolest, odnosno dobroćudnu, na koju utiče estrogen. To je jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja. Utiče na žene u reproduktivnom dobu, posebno između 30 i 40 godina. Endometrioza je u osnovi pojava endometrijuma, unutrašnje sluznice materice, na mestima van materice.

Šta je vaginizam (vaginalni grč tokom odnosa)? Koji su njegovi simptomi i uzroci?

Vaginizam

Vaginizam spada u seksualne poremećaje koji onemogućuju zdrav seksualni život. Uzrok vaginizma je duboko u podsvesti žene i teško se leči.

Upala jajnika: Ooforitis i zapaljenje dodataka materice: Adneksitis

Upala jajnika i bol u jajnicima

Upala jajnika je ginekološka infekcija koja se često javlja istovremeno sa zapaljenjem jajovoda, bilo proširenjem upale koja se odvija u vagini i materici, bilo zapaljenjem okolnih organa. Većina zapaljenja jajnika je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Bakterije ulaze u jajnik kroz vaginu ili kroz krvotok.

Zapaljenje materice: šta ga uzrokuje i kakav uticaj može imati na plodnost žene?

Zapaljenje materice

Zapaljenje materice je bakterijska infektivna bolest koja najčešće pogađa žene produktivnog uzrasta između 20 i 30 godina, često ubrzo nakon porođaja ili abortusa, ali može zahvatiti i starije žene.