Uvećana prostata: uzroci i simptomi. Kakve rizike to nosi?

Uvećana prostata: uzroci i simptomi. Kakve rizike to nosi?
Foto izvor: Getty images

Benigno uvećanje prostate je jedna od najčešćih uroloških dijagnoza kod muškaraca. Prate ga specifični simptomi koji mogu pogoršati kvalitet života. Da li je moguće boriti se protiv hiperplazije prostate? Kada je prikladno posetiti lekara?

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Povećana prostata muči mnoge muškarce. Šta možemo očekivati od ovog zdravstvenog problema, osim pogoršanja kvaliteta života? Članak nudi zašto dolazi do povećanja, koji su njegovi simptomi i druge zanimljive informacije.

Ukratko o prostati kao žlezdi

Prostata, stručno nazvana prostatna žlezda, nalazi se ispod bešike i njena gornja površina leži na njoj. To je deo unutrašnjeg reproduktivnog sistema muškarca.

Glavni zadatak prepucijuma je stvaranje mutnog sekreta koji vlaži uretru i time omogućava kretanje (pokretljivost) spermatozoida. Zamućeni sekret zajedno sa polnim ćelijama spermatozoida formira tečni ejakulat.

Prostata je stoga važan organ za mušku plodnost. Zahvaljujući svojoj lokaciji, takođe igra važnu ulogu u sistemu izlučivanja.

Vľavo: fyziologická prostata. Vpravo: zväčšená prostata. Lokalizovaná pod močovým mechúrom. Bladder (močový mechúr), urine (moč), urethra (močová trubica)
Levo: fiziološka prostata. Desno: uvećana prostata. Nalazi se ispod bešike. Bešika, urin, uretra. Izvor fotografije: Getty Images

Benigno povećanje (hiperplazija) prostate

Benigno povećanje prostate BHP (benigna hiperplazija prostate) znači da uzrok povećanja žlezde nije abnormalni rast kancerogenih (malignih) ćelija.

Uzrok je proces vezan za starenje čoveka. To je sporo napredujuća hipertrofija i proliferacija (rast/oticanje) ćelija tkiva prostate.

Profesionalno, ovaj proces se naziva patološko-anatomski rast i proliferacija stromalnih i epitelnih ćelija prostate.

Uzrok je uglavnom starija životna dob, uticaj muškog polnog hormona testosterona, hormonska neravnoteža i genetska predispozicija.

Proces povećanja prostate se javlja otprilike nakon 30 godina. BPH pogađa starije muškarce sa prevalencijom od približno 40% u pedesetim godinama, a muškarci od 80 godina imaju benigno povećanje prostate u 70% slučajeva.

Hipertrofija prostate izaziva pritisak na bešiku. Posledica je uglavnom često mokrenje i slab, sporiji mlaz urina.

Međutim, uvećana prostata može biti i simptom zapaljenog procesa ili početak raka prostate. Zbog toga se preporučuje redovan preventivni pregled kod urologa, koji će isključiti i eventualno uspostaviti tačnu dijagnozu.

Uzroci

Uzrok benignog rasta prostate nije u potpunosti shvaćen. Etiologija hiperplazije je multifaktorska, pri čemu najveću ulogu igraju starija starost i promenjen nivo polnih hormona. Rizik od razvoja raste posebno nakon 40. godine života muškarca.

Muški polni hormon testosteron može se promeniti u aktivniji metabolit dihidrotestosteron, koji u ćelijama tkiva prostate stimuliše sopstveni rast.

Drugi faktor rizika je genetska predispozicija – porodična anamneza, hormonska neravnoteža, upalni procesi i druga oboljenja datog područja. Dijabetes melitus, gojaznost i kardiovaskularne bolesti takođe mogu igrati ulogu.

Faktor rizika je nezdrav način života sa prekomernim unosom masnih namirnica životinjskog porekla, zasićenih masnih kiselina, prekomernim konzumiranjem alkohola, kofeina i pušenjem duvanskih proizvoda.

Ukoliko se radi o malignom (malignom) uvećanju prostate, uzrok je nenormalan rast ćelija sluzokože prostate, što sa sobom nosi mnogo veće rizike i zdravstvene komplikacije.

Zato je važno da se podvrgne pregledu urologa, koji će utvrditi jasan uzrok hiperplazije prostate i time isključiti dijagnozu raka prostate.

Simptomi

Povećanjem zapremine žlezde, okolne strukture se naknadno potiskuju. Rastuća prostata vrši pritisak na bešiku odozdo i na uretru sa obe strane.

Rezultat je oslabljen zid bešike i blokirana (sužena) uretra.

Simptomi hiperplazije prostate se prvenstveno dele na iritativne i opstruktivne.

Nadražujuće manifestacije su povezane sa čestim nagonom za mokrenjem. Naprotiv, opstruktivni simptomi su povezani sa slabim mlazom urina, isprekidanim mokrenjem i osećajem nepotpunog pražnjenja bešike.

Najčešći simptomi povećanja prostate:

 • Slab mlaz urina
 • Osećaj nepražnjenja bešike
 • Učestalo mokrenje
 • Intermitentno i produženo mokrenje
 • Noćno mokrenje
 • Urinarna inkontinencija (curenje)
 • Infekcija urinarnog trakta
 • Erektilna disfunkcija
 • Disfunkcija karličnog dna

Povećanje prostate i pritisak na urinarni sistem mogu doneti i druge zdravstvene komplikacije.

To su zapaljenje bešike usled nepotpunog pražnjenja, formiranje mokraćnog kamena, oštećenje bešike, oštećenje bubrega i mogući seksualni problemi u vidu erektilne disfunkcije.

Benígna (nezhubná) hyperplázia prostaty
Benigna (nemaligna) hiperplazija prostate. Levo: fiziološka veličina prostate sa normalnom funkcijom uretre. Desno: uvećana prostata sa naknadnom kompresijom uretre. Izvor fotografije: Getty Images

Diagnostika

Glavna tačka dijagnoze prostate je palpacijski pregled prstom urologa kroz anus per rektum pacijenta. Pregled daje informacije o veličini, strukturi i konzistenciji prostate.

Deo pregleda je uzimanje anamneze – dobijanje podataka o trenutnim tegobama i zdravstvenim problemima pacijenta.

Druga osnovna tačka dijagnoze je uzimanje i evaluacija uzorka urina, koji otkriva moguće inflamatorne procese i bakterijske infekcije. Meri se i pritisak protoka urina, što se stručno naziva uroflometrija.

Koristeći ultrasonografiju, urolog prikazuje unutrašnje meke strukture izlučnog sistema pacijenta na monitoru. Ovaj instrumentalni pregled je bezbolan i primenjuje se površno u predelu lumbalnog dela kičme pacijenta.

Uzimanjem uzorka krvi otkriva se prisustvo PSA – prostata-specifičnog antigena (enzim koji proizvode ćelije prostate), što je važno za razlikovanje malignog i benignog uvećanja prostate.

Međutim, njegovo prisustvo je moguće i kod infekcija, tako da ne mora nužno biti rak prostate.

Urolog može da uradi biopsiju prostate – ubacivanje posebne igle za biopsiju kroz pacijentov rektum i uzimanje uzorka tkiva prostate. Pregled se uglavnom koristi da bi se razjasnili uzroci rasta i istovremeno isključila dijagnoza raka prostate.

Prevencija zdrave prostate

Prevencija benigne hiperplazije prostate zbog porasta starosti i genetske osetljivosti nije jasno definisana. Međutim, podsticaj za njegov rast je višefaktoran i može se donekle eliminisati.

Primarna prevencija zdravlja prostate je redovan preventivni pregled kod urologa, posebno nakon što muškarac napuni 40 godina.

Svakodnevna osnova zdravlja prostate je odgovarajući način života zasnovan na ishrani.

Preporučuje se eliminisanje unosa masne hrane, zasićenih masnih kiselina, životinjskih masti i jednostavnog šećera. Čuvajte se prekomerne konzumacije crvenog mesa, mlečnih proizvoda ili visoko prerađene hrane.

Naprotiv, prikladno je povećati unos povrća, voća, soje i vlakana. Među povrćem, posebno namirnicama koje sadrže likopen: paradajz, šargarepa, brokoli, spanać i kelj. Pijenje zelenog čaja ima blagotvorno dejstvo na prostatu.

U okviru prirodne pomoći lekovitog bilja, moguće je posegnuti za čajevima, tinkturama ili ekstraktima bilja za muški i izlučni sistem.

Ipak, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom o njihovom unosu, jer neodgovarajući izbor biljke može uticati na hormonski (ne)ravnotežu. Primeri biljaka koje podržavaju urinarni trakt i prostatu su vrba sa malim cvetovima, puzava serenoa i dvolisni šaš.

Movember - Prostate cancer awareness month (Mesec svesti o raku prostate)

U okviru prevencije muškog zdravlja i prostate, u novembru je međunarodno priznat mesec svesti pod nadimkom Movember. Naziv je kombinacija meseca novembra i engleske reči mustache.

Glavna ideja je važnost preventivnih pregleda muškaraca kod urologa.

Cilj Movembre je da skrene pažnju na rizik od raka prostate. Muškarci puštaju brade da bi podržali ideologiju prosvetiteljstva. Simbol je plava boja, brkovi i minimalistička plava traka.

Movember – mesiac osvety mužského zdravia a rizika karcinómu prostaty
Movember - mesec svesti o muškom zdravlju i raku prostate. Izvor fotografije: Getty Images

Kako se leči: Uvećana prostata

Lečenje uvećane prostate: praćenje, lekovi i operacija

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • HORA, Milan i Olga DOLEJŠOVA. Urologija za studente opšte medicine. Prag: Karolinum, 2020. ISBN 978-80-246-4544-5
 • NESVADBA, Marsel, David PERAN i Patrik Kristijan CMOREJ. Urologija prvog kontakta: odabrana poglavlja. Mlečice: Aksonit CZ, 2021. Asklepije (Akonite CZ). ISBN 978-80-88046-23-3
 • urologyhealth.org - What is Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)? Urology Care Foundation
 • solen.sk - Trenutne opcije za konzervativno lečenje benigne hiperplazije prostate. Doc. MUDr. dr Jozef Marenčak. Slano
 • hopkinsmedicine.org - Benign Prostatic Hyperplasia (BPH). John Hopkins Medicine