Duševne bolesti

Duševne bolesti uključuju

Izaberite podkategoriju
Alkoholizam: Čest problem u porodicama? Uzroci, simptomi i faze

Alkoholizam

Alkoholizam je hronična, često sporo napredujuća bolest, koja se manifestuje kao fizička i psihička zavisnost od alkohola. Naziva se i  alkoholna zavisnost.

Bulimija: Koji su njeni uzroci, simptomi, posledice i lečenje?

Bulimija

Bulimija je poremećaj u ishrani. Najviše pogađa devojke i žene starosti 15-30 godina. Reč ima latinsko grčko poreklo i znači vučja glad. Karakterišu ga napadi prejedanja i naknadna kontrola težine bolesti. To postižu povraćanjem, ali i drugim mehanizmima.

Nesanica: Koji su njeni uzroci i kako se može pomoći da se rešite nesanice?

Nesanica

Da li patite od nesanice? Imate li njene simptome? I želite li znati šta bi mogao biti uzrok? Da li je moguće nekako pomoći i lečiti je?

Noćne more: Zašto nastaju i kako ih zaustaviti? A šta je sa decom

Noćne more

Noćne more se intenzivno negativno doživljavaju, neprijatni snovi. Oni pogađaju osobu koja pati sa njima, izazivaju mu strah, anksioznost, tugu ili bes. Ovaj poremećaj spavanja javlja se uglavnom kod dece, ali i kod odraslih. Povezan je sa pokretima tela, ubrzanim disanjem ili raznim zvučnim manifestacijama.

Šta je autizam, koji su njegovi simptomi? Vrste autizma i kako ga otkriti?

Autizam - poremećaji iz spektra autizma

Autizam je sveprisutan razvojni poremećaj koji utiče na oblasti recipročne društvene interakcije, komunikativnih veština, mašte i igre. Prate ga ograničena, stereotipna, ponavljajuća interesovanja i aktivnosti deteta.

Šta je delirijum, koji su njegovi simptomi? (+ Značenje izraza delirium tremens)

Delirijum

Delirijum je kvalitativni poremećaj svesti. Nastaje iznenada, ima fluktuirajući intenzitet. Čovek je zbunjen, dezorijentisan, uznemiren. Međutim, delirijum mogu pratiti i mnogi drugi simptomi. Njeni uzroci su različiti, poput mentalnog poremećaja, alkoholizma, intoksikacije alkoholom ili drugim noksom i fizičkih bolesti.

Šta je narkolepsija? Uzroci, simptomi i komplikacije poremećaja sna

Narkolepsija

Poremećaj spavanja koji se naziva narkolepsija ozbiljan je problem koji izaziva razne probleme. Zašto nastaje i koji su njeni uticaji na ljudski život?

Šta je šizofrenija? Kako se manifestuje, da li je nasledno?

Šizofrenija

Šizofrenija je psihotični mentalni poremećaj. Ometa ljudsko razmišljanje, percepciju, iskustvo i postupke u kontaktu sa okolinom. Važna je rana dijagnoza i početak lečenja.