Šta je narkolepsija? Uzroci, simptomi i komplikacije poremećaja sna

Šta je narkolepsija? Uzroci, simptomi i komplikacije poremećaja sna
Foto izvor: Getty images

Poremećaj spavanja koji se naziva narkolepsija ozbiljan je problem koji izaziva razne probleme. Zašto nastaje i koji su njeni uticaji na ljudski život?

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Narkolepsija je poremećaj spavanja i hronični je neurološki poremećaj. Dakle, bolest nervnog sistema, koju karakteriše nemogućnost mozga da reguliše pravilan ciklus spavanja i budnosti.

Posledice se manifestuju uglavnom tokom dana, uz izrazitu pospanost. Osoba iznenada zaspi, a to stanje nije moguće potisnuti voljom.

Opasnost od ove bolesti je u tome što faze iznenadnog sna tokom dana dolaze bez ikakvog upozorenja, pa tako značajno utiču na način života obolele osobe.

Narkolepsija je bolest koja utiče na nervni sistem.
Označava se pod nekoliko naziva, poput DMS -a,što je skraćenica za Daniel Merrick Sindrome,ali i kao prekomerna dnevna pospanost, odnosno EDS.
EDS je skraćenica od Ekcessive Daitime Sleepiness.

Bolest pogađa centralni nervni sistem, posebno centar za kontrolu mozga za proces spavanja, kao i za buđenje. Kao rezultat ove nesposobnosti, tokom dana dolazi do iznenadnih i nekontrolisanih napada sna. Međutim, ovi napadi se ne mogu kontrolisati voljom.

Narkotični napadi se javljaju bez upozorenja i tokom bilo koje aktivnosti. kod kuće, u prodavnici, tokom šetnje, kupovine ili razgovora, ali i na poslu. I time značajno i značajno narušavaju kvalitet ljudskog života.

Narkolepsija nije uobičajena bolest i pogađa u proseku jednu do dve osobe na 1.000. Najčešće se manifestuje u adolescenciji, sa vrhuncem između 35. i 40. godine. U starosti je potlačeno.

Nasleđe doprinosi njegovom nastanku, iako samo delimično. Takođe je skloniji bolesti zbog prisustva određenih gena. Narkolepsija je takođe problematična jer ovaj san nije punopravni san, već je osoba delimično ustala. Istovremeno, može patiti od različitih halucinacija i zabluda.

Narkolepsija se dalje deli na:

 • narkolepsija sa katapleksijom, gde je katapleksija nagli gubitak mišićnog tonusa, odnosno napetost
 • narkolepsija bez katapleksije
 • sekundarna narkolepsija

Šta predstavlja spavanje?

Žena spava u krevetu
Naizmenično ne-REM i REM faze tokom spavanja. Izvor fotografije: Getty Images

Spavanje je stanje u kojem je poremećena funkcija centralnog nervnog sistema. Podseća na stanje nesvesnosti, ali se ocenjuje kao izmenjeno stanje, a ne poremećaj percepcije. To je redovno stanje mirovanja, koje je važno za regeneraciju tela. Nedostatak sna može biti rezultat zdravstvenih problema.

Spavanje je podeljeno u dve faze. Ovo je NREM faza, inače ne-REM, koja se naziva i pravoslavnim, sinhronizovanim spavanjem. Druga faza je REM, ili paradoksalni san. Ove dve faze se smenjuju jedna sa drugom. Non-REM potiče od engleske skraćenice non-rapid eie eie, odnosno bez brzih pokreta očiju. REM je skraćenica za brzo kretanje očiju.

Tokom noći se smenjuju faze koje nisu REM i REM. Sinhronizovani san ima 4 faze. REM period zauzima približno 25% ukupnog vremena spavanja. Tokom prve faze NREM -a, osoba se najlakše budi, a najdublji je san tokom 4. perioda. Snovi se sanjaju u REM-u.

Ne-REM faza se menja u REM nakon približno 90 minuta. Buđenje se obično dešava u REM delu.

Spavanje se menja sa godinama. A u starosti se njegova dubina i potreba menjaju. Lošijeg je kvaliteta, češćih buđenja i smanjena je pojava najdubljih delova ne-REM faze.

Uzroci

Tačan uzrok narkolepsije nije poznat. Narkolepsija nije psihijatrijski poremećaj, nije uzrokovana depresijom, umorom ili epilepsijom. Smatra se da je problem ukorenjen u mozgu na nivou hipotalamusa.

Postoje dokazi o povezanosti sa prevremenim početkom REM spavanja i prisustvom promena u kompleksu HLA, koji je zapravo kompleks histokompatibilnosti. Međutim, ove promene uzrokuju smanjenje nivoa hipotrane neurotransmitera.

Ponekad ovaj smanjeni nivo može biti uzrokovan infekcijom ili autoimunim reakcijama. Delimično, bolest može biti nasledna, što povećava porodičnu učestalost. Međutim, sekundarna narkolepsija je uzrok drugih bolesti, poput organskih poremećaja mozga i metaboličkih poremećaja.

Simptomi

Tipični simptomi su prekomerna dnevna pospanost i akutni napadi spavanja bez upozorenja. Ovi napadi se ne mogu potisnuti voljom i mogu doći u bilo koje doba dana, a pogođena osoba im se ne može oduprijeti.

Simptomi obično počinju oko 10. godine i postepeno povećavaju intenzitet. Osim iznenadnih napada sna, povezani su i drugi simptomi, poput postepenog gubitka mišićne napetosti, što dovodi do drugih manifestacija.

To uključuje poremećaje svesti, predmete koji padaju iz ruku i česte padove usled lomljenja nogu. Bolest se manifestuje i paralizom sna, odnosno paralizom mišića tokom napada sna, tako da se osoba ne može kretati.

Tipične su i različite halucinacije tokom napada sna. U nekim slučajevima, agresija, hiperaktivnost kod dece, depresija su česti kod odraslih, a ljudi pate od nemirnog sna tokom noći i često od noćnih mora.

Narkolepsija na poslu, na poslu sa odećom, pala žena ispod donjeg veša
Česti padovi i prekidi aktivnosti kao simptom nekontrolisanog sna. Izvor fotografije: Getty Images

Simptomi narkolepsije uključuju:

 • prekomerna dnevna pospanost
 • katapleksija, gubitak mišićne napetosti, obično traje nekoliko sekundi i do 2 minuta
  • često kao rezultat emocija (smeh, bes)
  • ponekad je povezan sa padom ili lomljenjem kolena
  • gubitak sposobnosti govora,  u narodu "bez reči"
  • razne grimase na licu
  • pad glave
  • sve vreme se odvija u svesti
  • ispadanje predmeta iz ruku
  • otežan, nerazumljiv govor
 • halucinacije - u 40-80% slučajeva
  • uglavnom vizuelni, ređe slušni
  • osećaj dodira ili skoro kao letenja
  • hipnagogične halucinacije su poput živih snova koji se ne razlikuju od stvarnosti
 • paraliza sna, paraliza tela, nemogućnost kretanja tela, udova
 • isprekidan i loš noćni san, nesanica
 • apneja za vreme spavanja
 • noćne more
 • automatska aktivnost bez percepcije
  • tokom napada, dotična osoba izvodi određene pokrete, nastavlja da deluje
  • govori određene reči, neadekvatne u situaciji
 • agresivnost
 • hiperaktivnost kod dece
 • sindrom nemirnih nogu
 • depresija se može javiti kod odraslih
 • mogu se javiti smetnje vida kao što su oštećen, zamućen ili dvostruki vid

Diagnostika

EEG pregled žene, elektrode na glavi
EEG za praćenje aktivnosti mozga,. Izvor fotografije: Getty Images

Bolest se dijagnostikuje na osnovu anamneze. Međutim, budući da početni simptomi još nisu jako izraženi i da se određena bolest može razviti relativno dugo. Za postavljanje tačne dijagnoze potrebni su i drugi stručni pregledi, pomoću EEG -a i EMG -a.

Tokom dužeg intervala tokom dana, pacijentu se meri električna aktivnost mozga (EEG), kao i napetost mišića i mišićni signali (EMG). Istovremeno, iz ovih merenja je moguće proceniti da li osoba zaista pati od narkolepsije ili je u pitanju neki drugi poremećaj.

Metoda ispitivanja, koja takođe koristi EEG, EMG i EOG (elektrookulografija - beleži pokrete očiju), je polisomnografija (PSG). Polisomnografija je celonoćni pregled sna u laboratoriji za spavanje.

Takođe se procenjuje disanje, respiratorni pokreti grudnog koša i abdomena, zasićenost krvi kiseonikom, EKG. Tokom ispitivanja snima se video zapis. U dnevnoj poligrafiji se procenjuje MSLT, što je test višestruke latencije spavanja (iz engleskog testa višestruke latencije spavanja).

Druga metoda je procena prisustva alela HLA DKB1 * 602 i nivoa hipokretina u cerebrospinalnoj tečnosti. CT se koristi za isključivanje drugih bolesti mozga. Sve u svemu, u slučaju poteškoća, preporučujemo stručni pregled lekara opšte prakse, a zatim i neurologa.

Tok bolesti

Bolest se javlja tokom detinjstva i adolescencije, počevši od nejasnih simptoma i povećane pospanosti. Hiperaktivnost ili sindrom nemirnih nogu takođe su povezani sa detinjstvom. U odrasloj dobi može biti prisutan depresivni poremećaj ili čak agresija

Kasnije se dodaju i mišićni problemi i češći su napadi iznenadnog sna, koji se ne mogu zaustaviti. Progresija bolesti u konačni oblik traje nekoliko godina. Ponekad čak i deset godina.

Između 30 i 40 godina, manifestacije su najintenzivnije. U starosti simptomi se postepeno ublažavaju. Veoma je važno obaviti stručni pregled i dijagnostikovati bolest što je pre moguće.

Žene sa narkolepsijom na poslu, žena koja leži na kancelarijskom stolu
Nekontrolisan san na poslu. Izvor fotografije: Getty Images

Spavanje je stoga nekontrolisano. Javlja se tokom normalnog dana, tokom kupovine ili razgovora. Prekomerna dnevna pospanost se takođe može manifestovati katapleksijom, ali ne kod svih pogođenih. Izraz katapleksija uključuje gubitak mišićne napetosti.

To je uzrok čestih padova ili lomljenja kolena. Predmeti ispadaju iz ruku ljudi. Ne može da govori ili mu je govor nerazumljiv. Mišići lica stvaraju različite grimase. Ili nisu u stanju da drže glavu i ona će pasti.

U nekim slučajevima dolazi do halucinacija koje mogu ostaviti utisak letenja. Uobičajeno je da se percipiraju vizuelne halucinacije koje nisu stvarne. Zvučni osećaji su ređi, a osećaj dodira ili leta može biti povezan. Živopisni snovi stvaraju okruženje stvarnosti.

Automatske aktivnosti se manifestuju kao nastavak aktivnosti ili nehotični pokreti. Na primer, osoba piše tekst na računaru, napad se nastavlja, ali napisano nema smisla. Takođe se manifestuju kao izgovor reči koje se ne uklapaju u kontekst.

Paraliza sna je rezultat paralize tela, odnosno nemogućnosti kretanja. Može se opažati, ali se ne može kretati. San je lošeg kvaliteta, paradoksalno postoji noćna nesanica. Apneja u snu može biti prisutna kod nekih ljudi.

Da li narkolepsija ograničava život?

Naravno, budući da se napad narkolepsije događa nekontrolisano i na njega se ne može uticati voljom. Zamislite da prelazite pešački prelaz i iznenada vam se život zaustavi nasred puta.

Slično je i u slučaju dijaloga sa drugom osobom, koja možda neće imati razumevanja za nekoliko sekundi pauze u razgovoru. I kao što bi to bilo u slučaju posla, poput konobara ili konobarice. Svakako možete da zamislite posledice kratkotrajnog gubitka mišićne napetosti.

Vožnja motornim vozilom ili drugim prevoznim sredstvom može imati fatalne posledice. Ovo je jedan od razloga zašto osoba sa narkolepsijom ne može imati vozačku dozvolu. Narkolepsija je čest uzrok invaliditeta, pa samim tim i invalidska penzija.

Neznalica nema razumevanja za osobu koja pati od somnolencije. Zbog toga ograničava njegov javni i privatni život. To je razlog smanjenog učinka u školi i odraslih na poslu.

Prevencija narkolepsije - spavanje tokom dana, pravi krevet, dušek, kupka, temperatura okoline
Pravi krevet, dušek, jastuk, sobne temperature ili kratak san tokom dana će pomoći. Izvor fotografije: Getty Images

Preventivne mere za narkolepsiju uključuju zdrav način života i:

 • redovan raspored tokom dana
 • redovno vreme za spavanje
 • odgovarajuća sobna temperatura za vreme spavanja, odgovarajući dušek i krevet, prava vrsta jastuka je takođe važna
 • dovoljan odmor, spavanje čak i tokom dana (kratko vreme - 20 minuta)
 • izbegavanje alkohola, pušenja, kofeina, droga
 • ograničenje teške fizičke aktivnosti
 • dovoljna fizička aktivnost
 • preskakanje teških obroka pre spavanja
 • gojaznost

Kako se leči: Narkolepsija

Lečenje narkolepsije: Koji lekovi će pomoći i šta je još važno?

Prikaži više

Objašnjenje narkolepsije

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • "Narcolepsy Fact Sheet". NINDS. NIH Publication No. 03-1637. Archived from the original on 27 July 2016. Retrieved 19 August 2016.
 • Goswami M, Thorpy MJ, Pandi-Perumal SR (2016). Narcolepsy: A Clinical Guide (2nd ed.). Springer. p. 39. ISBN 9783319237398
 • "Narcolepsy Information Page". NINDS. Archived from the original on 7 January 2017. Retrieved 7 January 2017.
 • Luo G, Ambati A, Lin L, Bonvalet M, Partinen M, Ji X, Maecker HT, Mignot EJ (December 2018). "Autoimmunity to hypocretin and molecular mimicry to flu in type 1 narcolepsy". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America115 (52): E12323–E12332. 
 • Green S (2011). Biological rhythms, sleep, and hypnosis. Basingstoke, Hampshire, England: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230252653.
 • Dauvilliers Y, Rompré S, Gagnon JF, Vendette M, Petit D, Montplaisir J (July 2007). "REM sleep characteristics in narcolepsy and REM sleep behavior disorder". Sleep30 (7): 844–9. 
 • Wise MS, Arand DL, Auger RR, Brooks SN, Watson NF (December 2007). "Treatment of narcolepsy and other hypersomnias of central origin". Sleep30 (12): 1712–27. 
 • Kandel ER, Schwartz JH, Jessell TM, eds. (2000). Principles of Neural Science (4th ed.). McGraw-Hill. p. 949. ISBN 978-0-8385-7701-1.
 • Cunha JP. Shiel Jr WC (ed.). "Narcolepsy". MedicineNet
 • Zorick FJ, Salis PJ, Roth T, Kramer M (April 1979). "Narcolepsy and automatic behavior: a case report". The Journal of Clinical Psychiatry40 (4): 194–197.