Deformisani nokti - koji su njihovi najčešći uzroci?

Deformisani nokti - koji su njihovi najčešći uzroci?
Foto izvor: Getty images

Neke bolesti signaliziraju svoje prisustvo na koži, a takođe i na noktima. Manifestuju se promenom boje ali i oblika, odnosno deformacijom nokta. Pored bolesti drugih organa, sam nokat i njegovo ležište mogu biti pogođeni. Alternativno, mogu biti spoljašnja oštećenja.

Deformisani nokti mogu biti uzrokovani raznim povredama ili mehaničkim oštećenjima. Ali i kao reakcija na nedostatak neke supstance u organizmu.

Istovremeno, postoji i nekoliko bolesti koje se kao deo simptoma manifestuju raznim deformacijama noktiju. Promenom njihove površine, promenom boje ili na drugi način. Ponekad su to samo kozmetičke komplikacije i problemi. Naravno, to mogu biti i ozbiljnije bolesti, na primer kože ili noktiju.

Na šta treba obratiti pažnju:

 • boju noktiju
 • oblik
 • debljinu
 • kvalitet nokatne ploče

Glavni uzroci deformacije noktiju

Nožni prst, palac, deformisani nokat
Razne bolesti mogu izazvati deformacije noktiju. Foto izvor: Getty Images

Nokti su često pokazatelj stanja tela i njegovog metabolizma. Alternativno, oni vrlo dobro mogu ukazivati na nedostatak neke supstance u telu. Na primer, sa nedostatkom gvožđa, nokti mogu biti u obliku kašike, kada se čini da su gurnuti u sredinu, ali imaju podignute ivice.

Takvi nokti su takođe lomljiviji. Osim toga, nokti u obliku kašike mogu biti i simptom tireotoksikoze, odnosno sa povećanom funkcijom štitne žlezde. To je stanje u kojem štitna žlezda proizvodi više hormona nego što je potrebno.

Psorijaza, najčešće oboljenje kože koje se manifestuje crvenom i bolnom kožom, eventualno svrabom, a posebno perutanjem, ima jedan od simptoma upravo deformaciju noktiju.

Konkretno, ova bolest utiče na ležišta noktiju. Oko nokta i odmah ispod njegovog ležišta može se pojaviti žuta mrlja. Nokat može biti deformisan, dosadan, ponekad čak i smeđi, a na njemu se pojavljuju male rupice. U ovom slučaju, svakako treba tražiti medicinsku pomoć.

Užlebljeni nokti umesto normalnih glatkih su manifestacija disfunkcije nekih važnih funkcija digestivnog trakta. Alternativno, nastaju ako postoji veća zapremina toksičnih materija u organizmu. Ovo se, na primer, odnosi na teške pušače.

Drugi uzroci problema sa noktima uključuju:

 • bolesti jetre i digestivnog sistema, mogu biti prisutne rupice i žlebovi na noktima
 • bolesti pluća i srca kada su prisutni ispupčeni nokti
 • nedostatak hranljivih materija, vitamina A, B, cinka i gvožđa - bele mrlje na noktima

Bolesti noktiju

Nokti su često pogođeni raznim gljivičnim bolestima. Najčešći su nokti na nogama. Ali ne izbegavaju ni nokte na rukama. Javlja se žutilo, savijanje i druge deformacije oblika i promene boje.

Tinea Unguium ili drugačije mikoza noktiju
Tinea Unguium ili onihomikoza, odnosno mikoza noktiju. Foto izvor: Getty Images

Poremećaji rasta noktiju su takođe česti problemi. U ovom slučaju, česta bolest je, na primer, oniholiza. A to je odvajanje noktiju od nokatnog ležišta, koje može biti delimično ili čak potpuno.

Distrofiju noktiju karakteriše cepanje ili savijanje noktiju. I to kao simptom bolesti krvnih sudova i nerava koji su oko noktiju i koji su oštetili svoje primarne funkcije.

Postoje i urođeni poremećaji noktiju. Ovo uključuje anokiju, što je odsustvo noktiju na jednom ili više prstiju. Naravno, može doći i tokom života, kao stečeni oblik, posle povreda.

Navodimo nekoliko bolesti noktiju:

 • onihomikoza je gljivična bolest koja pogađa kožu, kosu i nokte
 • pachyonychia congenita, na nechtoch sa prejavuje ako zhrubnutie, nadbytok keratínu v nechtových lôžkach
 • hipokratovi prsti ili toljasti prsti, nokti su ispupčeni, zadebljani
 • leukonihija može biti i stečeni oblik, promena boje noktnog ležišta
 • oniholiza je odvajanje nokta od ležišta
 • koilonihija je udubljenje u obliku kašike u sredini noktiju i sa formiranjem izbočina na različitim mestima noktiju, oni su lomljivi i krhki
 • onihogrifoza je značajan deformitet noktiju, imaju različite oblike i savijanja
 • distrofija noktiju, kao što je mediana canaliformis distrofija
 • Beauove linije su takođe uzrokovane infekcijom ili povredom, one su poprečne brazde po celoj širini nokta.
 • onichaukis je zadebljanje noktiju
 • platonihija je stečena, ali i urođena bolest, a zapravo je potpuna spljoštenost noktiju, može se javiti i kod oboljenja štitne žlezde
 • hapalonichia, je delimično omekšavanje, savijanje ili lomljenje nokta
 • psorijatični nokti, formiranje masnih mrlja na nokatnom ležištu
 • tumori noktiju (glomusni tumor, onihomatrikom, subungualna bradavica, subungualni melanom)

Deformiteti noktiju zbog spoljašnjih uzroka

Oštećenje noktiju usled nezgode, krvarenja, tretman pamučnim štapićem
Oštećenje noktiju usled nezgode. Foto izvor: Getty Images

Nokti mogu biti deformisani ali i zbog drugih, spoljašnjih, uzroka. Različiti žljebovi ili pukotine se takođe stvaraju kada nokat udari u drugi predmet. Alternativno, ako je nokat bio izložen nekoj hemijskoj supstanci koja je poremetila njegovu strukturu.

Zadebljanje noktiju, napaljenost ili zakrivljenost je takođe uobičajeno. U slučaju deformisanih noktiju na nogama, mora se uzeti u obzir i vrsta obuće koju osoba nosi. Neophodno je razmotriti da li cipele koje ne dišu i uske mogu biti jedan od uzroka mehaničke i uslovne deformacije noktiju.

Video o problemima sa noktima

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.