Česti nagon za mokrenjem: koji su uzroci, da li se radi o prehladi ili bolesti?

Česti nagon za mokrenjem: koji su uzroci, da li se radi o prehladi ili bolesti?
Foto izvor: Getty images

U starijem uzrastu pogađa i žene i muškarce. Ali u slučaju nekih bolesti, ni decu ni odrasli nisu izostavljena. Uzrokuje ga zapaljensko oboljenje urinarnog sistema, ali i druge bolesti. Često se javlja u trudnoći. Važno je dodržavanje režima pijenja.

U starijem uzrastu pogađa i žene i muškarce. Ali u slučaju nekih bolesti, ne izostaju ni deca ni odrasli. Uzrokuje ga zapaljensko oboljenje urinarnog sistema, ali i druge bolesti. Često se javlja u trudnoći. Tu je dosta bitno održavati režim pijenja.

Česta potreba za mokrenjem, ili kako se stručno naziva polakizurija, može biti simptomom raznih oboljenja, ili se direktno tiče mokraćnih puteva, organa, sistema ili drugih organa u telu, koji su odgovorni za izlučivanje štetnih i prekomernih materija i tečnosti.

Često vas zanima:
Od čega zavise ovi česti nagoni, i koja oboljenja im mogu biti uzročnici?

A šta ako se ovi nagoni javljaju zajedno sa teškim i bolnim mokrenjem, da li se radi samo o prehladi? 
Ili je krivo i psihičko stanje osobe? 
Kako se leči? 

Nadražena bešika

Ovo zdravstveno stanje može biti povezano i sa manje ozbiljnim dijagnozama, kao što je sindrom iritabilne bešike. Ovo je glavni uzrok čestih potreba za mokrenjem kod žena.

Glavni uzročnik je smanjen nivo estrogena. Pojavljuje se tokom menopauze. Pored atrofije mišića bešike, dolazi i do atrofije mišića male karlice i vagine.

Među glavnim manifestacijama, prisutne su:

žena u šarenoj haljini drži se za međunožje, ima potrebu za mokrenjem, boli je donji deo stomaka
Infekcije urinarnog trakta su češće kod žena nego kod muškaraca. Izvor fotografije: Getty Images
  • česta potreba za mokrenjem
  • osećaj pritiska iznad stidne kosti
  • curenje urina (inkontinencija) tokom stresa
  • Urgentna inkontinencija, koja je zapravo stanje iznenadne želje za mokrenjem
  • česte upale su komplikacija
  • poremećaj pražnjenja urina
  • i seksualne disfunkcije usled atrofije mišića male karlice  

V tomto prípade je dopad i na psychiku. Rovnako, zhoršená duševná kondícia môže rovnako negatívne vplývať na frekvenciu nutkania.

Hiperaktivnu bešiku karakterišu česti nagoni koji se javljaju čak i noću. Obično je prisutan bol tokom mokrenja. Urinarna inkontinencija može, ali ne mora da se pojavi.

Dijagnoza se postavlja ako se ovi nagoni javljaju više od 8 puta u roku od 24 sata. A tokom dijagnoze ne može se utvrditi prisustvo upale, bolesti urinarnog trakta ili metaboličkog poremećaja.

Tada je život žene značajno socijalno ograničen, izbegavaju društveni život, izoluju se. Iznenadni nagoni ih sputavaju i potrebno je otići kod urologa ili ginekologa, ne radi se o ozbiljnoj bolesti.

Osim fizičkog, ima uticaja i na psihičko stanje osobe. Isto tako, narušeno mentalno stanje takođe može negativno uticati na učestalost ovih nagona.

Upala mokraćnog sistema

Upale mokraćnih puteva delimo na upale bubrega, uretera, bešike i uretre. Kod žena se ove upale javljaju češće, uglavnom zbog dužine uretre. 

Infekcija sa zapaljenjem uretre lakše prelazi u bešiku. Opasne su upale mokraćnih puteva, koje se ponavljaju. Uroinfekt je praćen čestom potrebom za mokrenjem.

Slučno je i sa upalom bešike. U velikoj većini slučajeva, upala je povezana sa bakterijskom infekcijom. Lečenje se uglavnom sastoji od upotrebe antibakterijskih farmakoloških preparata i u poštovanju pravilnog režima pijenja.

Kod ove upale se javljaju i bolovi tokom mokrenja, praćeno peckanjem, bolovi u donjem delu stomaka, mokrenje male količine, zamućen urin, krv u urinu, smrdljiv urin.

Bol se može širiti u predelu trupa, sakralne kičme, postoji i povišena temperatura, čak i groznica, zimica. Javlja se i mučnina, odnosno osećaj na povraćanje.

Jedan od primera je upala bubrega odnosno nefritis. To je zarazna inflamatorna bolest bakterijskog porekla. Koji može biti u akutnom ili hroničnom obliku.

Intersticijski cistitis je hronična bolest koju, pored čestih nagona, karakteriše i bol u karličnom predelu, posebno pri punjenju bešike.

Tokom pregleda bakterije nisu prisutne u urinu i antibiotski tretman nije efikasan. Često dolazi do zapaljenja zida bešike.

Kao rezultat, formiraju se ožiljci, smanjujući njegov kapacitet. Uzrok još uvek nije jasan. Do 90% slučajeva pogađa žene, najčešće između 20 i 40 godina.

mokrenjem

šljunak, kamenje, voda, ukazuju na urinarne kamenje
Urinarni kamen je čest uzrok jakih bolova u sistemu za izlučivanje. Izvor fotografije: Getty Images

Urinarni kameni prilično često pogađaju urinarni sistem. Nastaju usled nedovoljnog rastvaranja mineralnih i drugih supstanci u bubrezima. Kameni ne stignu oteći u uretru, već formiraju naslage.

Oni su u obliku malih kamenaca, ali u bubrezima se mogu javiti i kamenci veće veličine. Ponekad popune celo područje bubrežne karlice.

Nakon toga putuju kroz urinarni sistem i izazivaju bol i želju za čestim mokrenjem. Bol izazvan kamenom naziva se i bubrežna kolika, a intenzitet bola je obično veoma visok.

Urinarni kamen može izazvati upalu urinarnog trakta. Ali u većini slučajeva, ovu bolest izaziva bakterija Escherichia coli.

Prostata kao uzrok

Česti nagon za mokrenjem kod muškaraca i često mokrenje praćeni su oboljenjem prostate. Uvećanje prostate, koje se stručno naziva benigna hipertrofija prostate (BPH), je dobroćudna bolest. Posebno je česta kod muškaraca starijih od 50 godina.

Može imati tri oblika: mikroskopski, klinički i simptomatski. Lečenje može biti ili konzervativni oblik lekova i primena raznih preparata za mišiće bešike ili hirurški oblik, koji je najefikasniji.

Diabetes mellitus

Česti nagon za mokrenjem je takođe prisutan, na primer, kod dijabetesa. Glavni uzrok je dijabetička neuropatija - bolest nervnih vlakana kao komplikacija dijabetesa.

Unutar urinarnog sistema javljaju se poremećaji pražnjenja bešike, koja se nedovoljno prazni. Što naknadno iritira obolelog pacijenta da ponovo urinira. Može se javiti i inkontinencija.

čaša sa vodom i limetom
Bolesna žeđ i često mokrenje kod dijabetesa insipidusa. Izvor fotografije: Getty Images

Diabetes insipidus

Reč je o poremećaju hormona ADH, koji je antidiuretski hormon, inače i vazopresin. Tačnije, radi se o njegovom nedostatku u telu. Manifestuje se poliurijom, odnosno učestalim mokrenjem, nagonom za mokrenjem i polidipsijom, što je morbidna žeđ.

Sa ovom bolešću, dnevno se izlučuje više od 3 litre urina, u nekim slučajevima i do 15 litara. Ako obolela osoba ne unosi dovoljno tečnosti, dolazi do dehidracije.

Pogođen je hipotalamus ili hipofiza. Uzrok može biti urođeni, autoimuni, posle zapaljenja, povreda, ali i nakon krvarenja u mozgu. Ili rezultat raka.

Posledica neuroloških bolesti

Česta želja za mokrenjem može biti posledica moždanog udara, gde je uzrok oštećenje nerva. Druge neurološke bolesti takođe mogu biti iza ovog simptoma.

Uzimanje lekova i česti nagoni

Uzrok učestalog nagona za mokrenjem su lekovi koji se nazivaju diuretici, koji izazivaju pojačano mokrenje. Uglavnom se koriste za bolesti srca, njegovu insuficijenciju, a takođe i za visok krvni pritisak.

Neodgovarajući režim pijenja, kofein i alkohol

šolja sa kafom na drvenom stolu
Jutarnja kafa i čaj će vas naterati da urinirate. Izvor fotografije: Getty Images

To je takođe jedan od uzroka učestalog mokrenja. Prekomerni unos tečnosti će izazvati fiziološku reakciju, povećano izlučivanje urina. Pravilna navika pijenja će rešiti ovaj problem.

Iza toga se može sakriti i povećan unos kofeina ili teina, koji imaju diuretički efekat. Dakle, promovišu izlučivanje tečnosti.

Kafa, čaj, pića sa kofeinom, ali i veštački zaslađivači podržaće urinarni sistem tako što se  povećava izlučivanje urina. Citrusi iritiraju bešiku, a time i njeno pražnjenje.

Isto je i sa alkoholom. Ima slične diuretičke efekte. Posebno kada se pije pivo. To je takođe zahvaljujući povećanoj količini koja se pije.

Česta potreba za mokrenjem tokom trudnoće

Period trudnoće je značajan po tome što se u ženskom telu dešavaju hormonske promene. Kako fetus raste u materici, proporcije u trbušnoj duplji i karlici se menjaju.

Sve ovo može podstaći češće nagone za mokrenjem. Ali i u ovom periodu morate obratiti pažnju na moguće zapaljenje urinarnog sistema. Ili druge bolesti urinarnog sistema.

Česta potreba za mokrenjem kod dece

Čak i deca mogu biti pogođena zapaljenjem urinarnog sistema, i to posebno devojčice. Kao što je već pomenuto, uzrok je uglavnom kraća uretra.

Deca mogu razviti pogrešnu naviku pijenja. Što opet može izazvati čestu potrebu za mokrenjem. Važno je naučiti ih pravilnom režimu pijenja.

Kod dece je takođe neophodno naučiti zadržavanje urina i treniranje bešike. Tako da mogu da kontrolišu ovu potrebu za nuždom.

Video o čestom mokrenju

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.