Autoimuno zapaljenje štitne žlezde: Hašimotova bolest. Uzroci, simptomi

Autoimuno zapaljenje štitne žlezde: Hašimotova bolest. Uzroci, simptomi
Foto izvor: Getty images

Autoimuna bolest štitne žlezde pogađa oko 5% populacije. Imuni sistem napada sopstvenu štitnu žlezdu. Koji su uzroci Hašimotovog tiroiditisa, simptomi i mogućnosti lečenja?

Karakteristike

Autoimuna bolest štitne žlezde je imuni mehanizam koji napada ćelije štitne žlezde, što dovodi do hronične upale i nedovoljne funkcije žlezde.

Saznaćete koji su faktori rizika, etiologija, simptomi, mogućnosti lečenja i još mnogo toga u nastavku članka.

Značenje i funkcija štitne žlezde

Štitna žlezda je važan mali organ koji se nalazi na prednjem delu vrata na štitnoj hrskavici. Sastoji se od 2 režnja i oblikovan je kao leptir. Folikuli lobusa sadrže ćelije koje proizvode tiroidne hormone, tiroidne hormone - trijodtironin i tiroksin.

 • Trijodotironin sadrži 3 atoma joda i označava se skraćenicom T3.
 • Tiroksin sadrži 4 atoma joda i stoga se naziva T4.

Hormoni štitne žlezde su uključeni u:

 • Regulacija metabolizma
 • Potrošnja kiseonika u telu
 • Termoregulacija
 • Rast i razvoj
 • Aktivnost nervnog sistema
 • Aktivnost sistema pokreta
 • Kardiovaskularna aktivnost
 • Plodnost i trudnoća

Još jedan hormon koji proizvodi štitna žlezda je kalcitonin sa ulogom da reguliše kalcijum i fosfor u krvi.

Za svoju ispravnu funkciju, štitna žlezda apsorbuje jod iz tela, koji ugrađuje u hormone štitaste žlezde.

Funkciju štitne žlezde reguliše hormon Thirotropin TSH, koji proizvodi adenohipofiza - prednji režanj hipofize. Ovo, zauzvrat, reguliše hipotalamus i TRH (Thirotropin-oslobađajući hormon), tako da štitnu žlezdu kontroliše centralni nervni sistem.

Systém fungovania štítnej žľazy
Funkcionalni sistem štitne žlezde (Hipotalamus - Adenohipofiza - Štitna žlezda - Trijodtironin T3, Tiroksin T4 i kalcitonin). Izvor fotografije: Getty Images

Hashimotov tiroiditis

Bolest se javlja kod 5% populacije i 80% njih su žene.

Bolest je otkrio i opisao još 1912. godine japanski lekar Hasmitoto Hakaru.

Hašimotova bolest, poznata i kao Hašimotov tiroiditis, je hronična autoimuna upala štitne žlezde. Sopstveni imuni sistem tela napada ćelije tkiva žlezde, izazivajući postepeno smanjenje aktivnosti i funkcije žlezde.

Imuni sistem čoveka ocenjuje neke od svojih delova organizma kao štetne ili opasne. U slučaju Hašimotovog tiroiditisa, to je stvaranje antitela protiv receptora i enzima na ćelijskim zidovima štitaste žlezde.

Rezultat je hronično zapaljenje štitne žlezde. Oštećena štitna žlezda ne može da obavlja svoju fiziološku funkciju, što rezultira stanjem hipotireoze - smanjenjem njene funkcije.

Bolest je dugo asimptomatska. Manifestacija je uglavnom gušavost (uvećanje žlezde), debljanje, povećan umor, slabost mišića, zatvor, psihički problemi i mnoge druge.

Uzroci

Tačan mehanizam i etiologija Hašimotovog tiroiditisa nije poznat. Bolest je klasifikovana kao imunopatologija, a to su bolesti posredovane Th-limfocitima. Dolazi do gubitka imunološke tolerancije na sopstveno tkivo.

T-limfociti se infiltriraju u štitastu žlezdu i mogu aktivirati makrofage, koji su izvor za stvaranje citotoksičnih T-limfocita koji učestvuju u uništavanju štitaste žlezde.

Prisustvo limfocitne infiltracije je odgovorno za stvaranje antitela protiv štitne žlezde. Zbog toga se bolest naziva i hronični limfocitni tiroiditis.

Vodeći faktor rizika je genetska predispozicija. Međutim, to nije uslov za nastanak, a ulogu igraju i spoljni faktori.

Faktori rizika:

 • Genetska predispozicija
 • Ženski rod
 • Srednjih godina
 • Druge autoimune bolesti
 • Neke teške bakterijske i virusne infekcije
 • Efekti stresa
 • Izloženost zračenju
 • Nedostatak selena, vitamina C i D

Simptomi

Razvoj bolesti je uglavnom postepen i spor.

Postoji mnogo kliničkih simptoma povezanih sa Hašimotovim tiroiditisom, koji mogu ukazivati i na druge bolesti, pa je neophodna pažljiva dijagnoza.

U početku, bolest može izazvati kratak hipertireoidizam (hašitoksikoza). Simptomi autoimunog zapaljenja žlezde su fizičke i psihičke prirode.

Najčešći znaci i simptomi:

 • Povećana štitna žlezda
 • Osećaj hladnoće i zimice
 • Povećan umor
 • Bol u mišićima
 • Bol u zglobovima i otok
 • Otkucaj srca
 • Visok krvni pritisak
 • Zatvor
 • Stanje kose
 • Suvoća kože
 • Oticanje lica
 • Nepravilna menstruacija
 • Obilna menstruacija
 • poremećaji plodnosti do neplodnosti
 • Depresija
Hashimotova tyroiditída a klinické príznaky
Hašimotov tiroiditis i klinički simptomi: suva i proređena kosa, povećanje štitaste žlezde, bolovi u zglobovima i mišićima, obilno menstrualno krvarenje, zimica. Izvor fotografije: Getty Images

Diagnostika

Dijagnoza stanja štitaste žlezde sastoji se od endokrinološkog pregleda, koji često ukazuje lekar opšte prakse.

Pre svega, od pacijenta se uzima sveobuhvatna anamneza u vidu intervjua. Saznaje porodičnu istoriju, bolesti i dijagnoze, korišćene lekove, način života, simptome i još mnogo toga.

Lekar vidom i dodirom pregleda štitnu žlezdu, limfne čvorove i okolinu. Ispituje moguće povećanje žlezde i prisustvo čvorova.

Dijagnoza se uglavnom sastoji u laboratorijskom određivanju koncentracije tireostimulirajućeg hormona, tiroksina i trijodtironina i prisustva autoimunih antitela iz uzorka krvi pacijenta.

Hipofunkcionisanje štitne žlezde karakteriše smanjenje tiroidnih hormona. Naprotiv, TSH hormon (hormon koji stimuliše štitastu žlezdu) proizveden u hipofizi je povećan.

Sa hiperfunkcionalnom štitnom žlezdom, nivo hormona T3 i T4 u krvi je povećan, a količina TSH hormona, naprotiv, smanjena.

U krvi postoje antitela protiv štitne žlezde, tipično protiv tireperoksidaze - TPO antitela. Tiroperoksidaza je tiroidni enzim koji igra važnu ulogu u samoj proizvodnji hormona.

Deo pregleda je površinski ultrazvuk, koji pomoću zvučnih talasa prikazuje unutrašnje strukture tkiva žlezde.

Moguće je ukazati na biopsiju tkiva štitaste žlezde, koja se sastoji u uzimanju uzorka žlezde pomoću posebne tanke igle za biopsiju i ultrazvuka. Uzorak tkiva žlezde se zatim šalje na histološku obradu u laboratoriju.

Scintigrafija štitne žlezde se sastoji u ubrizgavanju radioaktivne supstance. Uz upotrebu posebne scintilacione kamere koja hvata zračenje primenjene supstance, moguće je napraviti detaljnu sliku unutrašnjih struktura tkiva žlezde.

Zdravstveni rizici nelečenja Hašimotovog tiroiditisa

Pored karakterističnih kliničkih simptoma, kao što su debljanje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima ili zatvor, i mnogi drugi, nelečeni autoimuni tiroiditis može doneti ozbiljne zdravstvene probleme.

Rizik je gušavost – povećanje štitaste žlezde, koje izaziva zdravstvene probleme pri gutanju ili otežano disanje.

Hašimotova upala je često povezana sa kardiovaskularnim oboljenjima zbog povećanog krvnog pritiska i LDL-holesterola.

Psihološki problemi, kao što su depresija ili anksioznost, su česta pojava koja je rezultat kliničkih simptoma.

Miksedemska koma je ozbiljno stanje opasno po život koje se može javiti kod dugotrajnog nelečenog hipotireoze. Precipitirajući faktori su uglavnom infekcije ili druga prekomerna opterećenja tela.

Miksedemska koma se u početku manifestuje smanjenjem telesne temperature, drhtavicom, usporenim disanjem, povećanim umorom i pospanošću, što na kraju dovodi do nesvestice i same kome.

Urođene mane i razvojni poremećaji kod dece majki koje boluju od nelečenog Hašimoto hipotireoze imaju veći rizik od pojave.

Postoji moguća veza između trudnoće sa nelečenom hipotireozom i pojave rascepa nepca ili poremećaja srca, mozga i bubrega kod dece.

Ishrana za hipofunkciju štitne žlezde

Pošto hipofunkcija štitaste žlezde može biti uzrokovana mnogim uzrocima, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom i eventualno nutricionistom u vezi sa ishranom.

S obzirom na mogući Hašimotov početni hipertireoidizam, kasniju hipotireozu, razvoj bolesti i zdravstveno stanje pacijenta, potrebno je konsultovati ishranu sa lekarom.

Pošto je štitnoj žlezdi potreban jod da bi proizvodila dovoljno tiroidnih hormona, preporučljivo je unositi adekvatnu količinu joda. Ali ne prevelika količina. Dobri izvori su riba, jaja ili morske alge.

Selen i cink su važni elementi za metabolizam štitne žlezde. Izvor su uglavnom proizvodi od celog zrna, mahunarke, meso ili riba. Pogodno je i povrće (peršun, šargarepa, zelena blitva), riba, maslinovo ulje, avokado, voće i semenke i orašasti plodovi.

Pacijentima sa hipertireozom savetuje se da obrate pažnju na redovnost u ishrani, dovoljan unos proteina, vitamina i minerala (kalcijum, magnezijum, selen i cink).

Prekomerna konzumacija proizvoda od soje se ne preporučuje pacijentima sa hipotireozom, jer može negativno uticati na funkciju i aktivnost tiroidnih hormona.

Jedite strume (supstancu koja povećava rizik od strume) u umerenim količinama: brokoli, kelerabu, karfiol, kelj, kupus, soju, kukuruz, pasulj, proso, seme gorušice i repicu.

Hashimotova tyroiditída a vhodná strava
Hašimotov tiroiditis i odgovarajuća dijeta. Izvor fotografije: Getty Images

Kako se leči: Autoimuno zapaljenje štitne žlezde - Hašimotova bolest

Možnosti liečby Hashimotovej choroby: Lieky, hormóny až chirurgia

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

 • HANA, Vaclav. Endokrinologija za praksu. 2. ažurirano izdanje. Prag: Makdorf, [2019]. Jessenius. ISBN 978-80-7345-625-2
 • casopisvnitrnilekarstvi.cz - Hronični autoimuni tiroiditis i sistemske bolesti vezivnog tkiva. Ž. Macejová, K. Benhatchi, I. Lazúrová
 • solen.sk - Tiropatije u ordinaciji lekara opšte prakse Doc. MUDr. Soňa Kiňová, PhD., MUDr. Michal Koreň, PhD.
 • na engleskom jeziku
  • healthline.com - Hashimoto’s Thyroiditis. Healthline. Carmella Wint