Možnosti liečby Hashimotovej choroby: Lieky, hormóny až chirurgia

Bolest je dugo latentna i stoga je moguće zbuniti sa drugim bolestima sa sličnim kliničkim simptomima. Zbog toga je važna dosledna rana dijagnoza i rano započinjanje profesionalnog lečenja.

Većina stručnjaka kaže da je Hašimoto neizlečiv i da zahteva doživotno lečenje. Međutim, sada se bolest može uspešno lečiti. Kvalitet života profesionalno lečenog pacijenta nije ograničen i on u izvesnoj meri može da živi punopravnim životom.

Posledica Hašimotove bolesti je hipofunkcija proizvodnje tiroidnih hormona. Stoga se lečenje uglavnom sastoji u dodavanju sintetičkih hormona. To je hormon koji se zove levotiroksin.

Na našim prostorima se hormon levotiroksin uglavnom prodaje pod nazivima Eutiroks i L-Tiroksin. Međutim, svakom pacijentu i telu su potrebne različite doze levotiroksina.

Prilikom prilagođavanja doze sintetičkog hormona koriste se informacije dobijene ponovljenim laboratorijskim ispitivanjem nivoa TSH.

Neophodni su redovni pregledi kod endokrinologa i analize krvi za praćenje nivoa tiroidnih hormona.

U slučaju udruženih zdravstvenih ili estetskih tegoba uzrokovanih gušavošću (uvećanje žlezde), u nekim slučajevima moguće je hirurški odstranjivanje štitne žlezde.

fpodeli na Fejsbuku