Lečenje uvećane prostate: praćenje, lekovi i operacija

U slučaju BHP, benignog uvećanja prostate, lečenje se prvenstveno zasniva na redovnom ambulantnom praćenju pacijenta. Terapija se sastoji od promene načina života i određenih mera režima.

Način života se zasniva na dovoljnom unosu tečnosti i ograničavanju unosa alkohola i kofeina. Uključuje i specifičan trening mišića bešike i karličnog dna sa ciljem povećanja kapaciteta same bešike.

U većini slučajeva je indikovano farmakološko lečenje koje se sastoji u upotrebi inhibitora 5alfa-reduktaze. Cilj je suzbijanje konverzije testosterona u dihidrotestosteron, koji stimuliše rast tkiva prostate.

Uzimanje alfa-blokatora izaziva oslobađanje pritiska i napetost mišića u urinarnom traktu. Tako eliminišu neprijatne poteškoće sa mokrenjem.

Operativno lečenje se bira u slučaju neuspešnog farmakološkog i konzervativnog lečenja.

Hirurško lečenje benignog uvećanja prostate je indikovano u slučaju simptoma koji značajno pogoršavaju kvalitet života pacijenta. To su pre svega teška urinarna inkontinencija i problemi sa izlučivanjem urina.

Hirurgija se bira kod ponovljenih brojnih infekcija urinarnog trakta, hronične retencije mokraće, cistolitijaze i drugih pridruženih oboljenja urinarnog sistema.

U okviru hirurškog lečenja trenutno je moguće izvesti manje invazivne procedure, zahvaljujući kojima je moguće izbeći prostatektomiju – hirurško uklanjanje prostate.

Opcija je transuretralna recesija ili incizija prostate, koja se koristi za podešavanje tkiva prostate i otklanjanje problema sa izlučivanjem urina pomoću uretre. Ovo je neinvazivna procedura koja se izvodi kroz uretru pacijenta.

Laparoskopska hirurgija je savremeni hirurški zahvat kroz punkcije kože pacijenta, pri čemu se vrši prilagođavanje i uklanjanje viška tkiva prostate.

Opcija je i operativna laserska terapija, kojom se uklanja obraslo tkivo prostate i istovremeno otklanjaju postoperativne komplikacije.

Tačan tip operacije uvek zavisi od operatera, s obzirom na starost pacijenta i istoriju bolesti, stepen uvećanja prostate, medicinske komplikacije sa izlučivanjem mokraće.

fpodeli na Fejsbuku