Metabolički poremećaji

Metabolički poremećaji uključuju

Izaberite podkategoriju
Fenilketonurija: Šta je to i kako se manifestuje? (hiperfenilalanemija)

Fenilketonurija

Fenilketonurija je nasledni poremećaj metabolizma aminokiseline fenilalanina. Fenilalanin hidroksiloza je potpuno odsutna iz tela. To je enzim koji aminokiselinu fenilalanin pretvara u tirozin. Sve u svemu, ovaj enzim pomaže u ubrzavanju nekoliko metaboličkih procesa i dešavanja u telu. Dakle, fenilalanin se akumulira u telu. Akumulira se u raznim telesnim tečnostima. Pogađa još malu decu, odmah po rođenju.

Giht: Šta je bolest gihta, zašto se javlja, šta izaziva napade i kakav je tretman

Giht

Giht je jedna od najstarijih dokumentovanih bolesti u ljudskoj istoriji. Postoje izveštaji o tome još u antici. To je jedina bolest koju su drevni lekari tako detaljno opisali. Uprkos poznatom lečenju, ne pripada prošlosti, poslednjih godina se čak povećala.

Šta je metabolički sindrom i do kojih komplikacija najčešće dovodi?

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je grupa poremećaja u organizmu koji su faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovi poremećaji se uvek javljaju zajedno. Predstavlja pretnju zdravstvenom stanju.

Stanje šoka: Šta je medicinski termin šok, koji su njegovi uzroci, vrste i faze

Šok

Šok – ovaj termin koristimo uglavnom u narodnom rečniku u smislu stresa ili stresne situacije. Međutim, u medicini ima potpuno drugačije značenje. Označava stanje u kojem je zdravlje i život osobe akutno ugrožena.