Simptomi povezani s ekskretornim sistemom

Česti nagon za mokrenjem: koji su uzroci, da li se radi o prehladi ili bolesti?

Česti nagon za mokrenjem

U starijem uzrastu pogađa i žene i muškarce. Ali u slučaju nekih bolesti, ni decu ni odrasli nisu izostavljena. Uzrokuje ga zapaljensko oboljenje urinarnog sistema, ali i druge bolesti. Često se javlja u trudnoći. Važno je dodržavanje režima pijenja.

Ekskretorni sistem ili sistem organa za izlučivanje je jedan od najvažnijih sistema u ljudskom telu jer je odgovoran za filtriranje krvi i celog tela toksina i otpada, koji se zatim eliminišu iz tela. Ovaj sistem se sastoji od bubrega, uretera, bešike i uretre i ima zadatak da filtrira, skladišti i uklanja štetne materije iz organizma u vidu urina. Ceo sistem direktno reguliše sastav krvi, ravnotežu telesnih tečnosti i eliminaciju.

Problemi u urinarnom sistemu mogu se manifestovati raznim simptomima, od bola do mokrenja i problema sa mokrenjem do zamućenog urina uzrokovanog krvlju ili drugim stranim supstancama. Bol može zahvatiti unutrašnje organe kao što su bubrezi ili ureteri, ali se može javiti i tokom samog mokrenja, na primer u vidu peckanja, peckanja, oštrog i intenzivnog bola ili tupog bola. Svrab se takođe javlja u uretri.

U mnogim slučajevima, simptomi povezani sa eliminacijom nisu samo direktno povezani sa bolešću ili problemom sa eliminacionim sistemom i njegovim organima, već mogu mnogo reći i o drugim sistemima u telu i sistemskim bolestima. Pošto se otpad i višak supstanci uklanjaju iz tela urinom, to pokazuje nivoe supstanci u telu, krvi i moguće infekcije. Ponekad čak može doći i do veze sa digestivnim sistemom, na primer, kada se urinira izmet.

Međutim, najčešće su manifestacije bolesti povezane sa organima za izlučivanje. Veoma je važno obratiti pažnju na bolove u predelu bubrega, jer su bubrezi neizbežno važan organ, a njihovo zatajenje znači unutrašnje narušavanje životne sredine, nemogućnost eliminisanja otpada i štetnih materija iz organizma, a neophodno za njihovo eliminisanje zameniti dijalizom. Različiti simptomi vezani za sastav urina, kao npr krv u urinu ili druge supstance ukazuju na krvarenje ili druge poremećaje unutrašnjih sistema.

Supstance ili krv u urinu

Na primer, protein se može otkriti u urinu u laboratorijskim testovima. Ovo može biti privremeno ili ozbiljnije, na primer povezano sa glomerulonefritisom, multiplim mijelomom ili amiloidozom. Prisustvo šećera u urinu može biti ili prolazno povišen nivo šećera u krvi ili može biti trajna vrednost, što najčešće ukazuje na dijabetes. Povišeni nivoi u krvi u isto vreme takođe mogu ukazivati na dijabetičku nefropatiju ili čak na Cushingov sindrom.

Veliki problem je pojava krvi u urinu. Ako je to samo mikroskopska pojava, to se zove mikroskopska hematurija, a može biti uzrokovana ili nefritisom, tumorom bubrega, infekcijom ešerihijom koli ili, u gorim slučajevima, rakom prostate. Kada je krv prisutna u velikim količinama, ona takođe može promeniti boju urina. Više krvi u urinu obično je znak problema sa bubrežnim kamenjem, zapaljenjem urinarnog trakta ili, kod muškaraca, znakom raka prostate.

Taman i zamućen urin

Normalno, zdrav urin je bistar i zlatne boje; ako je taman, može to ukazivati na ozbiljan problem bez očiglednog uzroka, npr. određene supstance kao što su proteini, ili zamućena direktno krvlju. Često to može biti indikacija upale ili infekcije urinarnog trakta, kod žena i endometrioze, ako je urin blago zamućen od krvi, posebno tokom menstruacije. Međutim, ako je urin zamućen samo ujutru, to je normalno.

Takođe, što je tamnija boja, to je tamnija, jer ujutru mokriš celu noć nakupljenu tečnost i obično je tamnija, tako da u ovom slučaju nema razloga za brigu. Tamniji urin takođe može ukazivati na veću koncentraciju soli, sluzi, masti ili drugih supstanci. Međutim, kada je to dugotrajniji simptom, može biti uzrokovan raznim bolestima, kao što su ciroza, žutica, problemi sa bubrezima, ili čak alkaptonurija, nasledni poremećaj uzrokovan hromozomskim recesijama.

Često mokrenje i nagon za mokrenjem

Simptomi problema sa ekskretornim sistemom takođe uključuju probleme sa mokrenjem. Na primer, često mokrenje, koje može biti povezano sa prekomernom proizvodnjom otpada ili problemima direktno u urinarnom sistemu, na primer kod infekcija bešike ili bolesti bubrega kao što su infekcije bubrega ili urinarni kamen koji se formira u bubrezima. Često mokrenje je, zauzvrat, prilično uobičajeno, posebno kod infekcija i upala.

Kod muškaraca, često mokrenje ponekad može biti povezano sa povećanom prostatom ili čak rakom prostate, kod žena sa rakom jajnika ili gonorejom. Upala bešike ili urinarnog trakta se obično manifestuje i hitnim nagonom za mokrenjem. Ovo poslednje se takođe javlja sa uvećanom prostatom uzrokovanom opstrukcijom urinarnog trakta. Uriniranje velikih količina urina može, zauzvrat, biti simptom problema s bubrezima, Cushingovog sindroma ili stanja koje se zove indipidus dijabetesa.

Malo ili nepravilno mokrenje

Čak i sa višestrukim upalama u ekskretornom aparatu, osoba malo urinira. Bilo da se radi o glomerulonefritisu, zapaljenju urinarnog trakta, mokraćnim kamencima ili uvećanju prostate, sve ove bolesti su u direktnoj vezi sa mokraćnim sistemom. Međutim, ponekad se javlja i kolera ili botulizam ili peritonitis, što je zapaljenje tanke membrane u trbušnoj duplji. U ovom slučaju, to je i simptom bolesti koje na prvi pogled nemaju nikakve veze sa izlučivanjem.

Osećaj nepotpunog mokrenja obično je povezan sa opstrukcijom, npr. ako je prostata uvećana ili ako se u mokraćnim putevima nalaze urinarni kamenci. Ponekad to može biti praćeno i inkontinencijom. Isto tako, urinarni kamenac ili uvećana prostata mogu postati primetni zbog nemogućnosti brzog mokrenja zbog opstrukcije urinarnog trakta. Povremeno mokrenje je takođe povezano sa ovim oboljenjima, moguće sa upalom uretera.

Problem je i curenje urina

Nemogućnost zadržavanja urina naziva se inkontinencija i predstavlja stanje u kojem urin spontano curi. Ovo može biti povezano sa raznim bolestima, ponekad uključujući povećanu prostatu, ali češće poremećaje nervnog sistema kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest. Poremećaji se javljaju i kod autoimune neuropatije. Mokrenje u krevet je uobičajeno kod mlađe dece, posebno noću. Ovde se mora uzeti u obzir i uticaj psiholoških faktora.

Uriniranje je takođe ponekad povezano sa epilepsijom, posebno tokom napadaja kada urin može da curi zbog trzanja mišića i nemogućnosti kontrole tih mišića. Mokrenje u krevet kod odraslih takođe može biti uzrokovano određenim infestacijama, kao što je enterobioza. Curenje urina nakon mokrenja je ili zbog povećane prostate, abnormalnosti u uretri ili upale urinarnog trakta.

Budite svesni i drugih urinarnih problema

Prilično opasan simptom je i odsustvo mokrenja. To je uglavnom povezano sa zatajenjem bubrega ili opstrukcijom donjeg urinarnog trakta iu tom slučaju uvek treba posetiti lekara i pregledati. Fekalurija, tj. pojava fecesa i stolice u urinu, opasna je pojava i najčešće se povezuje sa prolaskom fekalija iz creva u urinarni trakt usled stvaranja crevne rupture. Ova bolest je komplikovana i ozbiljna.

Poremećaji metabolizma u organizmu ili loša ishrana mogu da dovedu do neprijatnog mirisa urina, ali ponekad postoje i ozbiljnije bolesti u organizmu, poput fenilketonurije. Nekoliko polno prenosivih bolesti se takođe manifestuju kao problemi sa urinarnim traktom i mokrenjem. Na primer, svrab u uretri može ukazivati na gonoreju, ali i na upalu vagine kod žena. Kod muškaraca, gnojni iscjedak iz uretre je tipičan simptom gonoreje.