Krvarenje desni: da li znate najčešće uzroke?

Krvarenje desni: da li znate najčešće uzroke?
Foto izvor: Getty images

Krvarenje je problem koji ukazuje na upalu ili drugu bolest desni. Na primer, gingivitis, parodontitis ili parodontitis. Njegov uzrok je i nedovoljna i neodgovarajuća oralna higijena. Rizik je veći kod dijabetičara, pušača i žena zbog hormonalnih promena.

Krvarenje desni obično ukazuje na probleme sa infekcijom ili gingivitisom. Ako se ne leče u ranoj fazi, mogu se razviti u parodontalnu bolest ili parodontitis.

Krvarenje nakon pranja zuba ili tokom jela je vrlo često.

Krvarenje kod upale desni

Upala desni se stručno naziva gingivitis i to je infekcija. Infekcija se formira na desni, ali i na zubima. To je bakterijska infekcija zubnog plaka. Istovremeno, bakterije oslobađaju toksične supstance i telo se brani upalom.

Zahvaćeno područje je crveno, otečeno i bolno. Desni su mekše i lomljivije, pa su podložnije povredama, kao što je četkanje zuba, koje će izazvati krvarenje.

Gingivitis je uglavnom povezan sa nedovoljnom higijenom, što omogućava stvaranje zubnog plaka. Sastoje se od bakterija koje koriste šećere, pretvaraju ih u organske kiseline i tako deluju na zubnu gleđ koju demineralizuju.

Kao rezultat, emajl zuba omekšava, u njemu se formiraju šupljine i u njima se formira karijes. I sa ove tačke gledišta, upala desni je opasana. Štaviše, ako se ne leči i osoba ignoriše krvarenje iz desni, dolazi do parodontalne bolesti.

Parodontitis kao uzrok

Parodontitis se manifestuje kako krvarenjem desni, tako i osetljivim zubima. U kasnijoj fazi javlja se i ljuljanje zuba, bol, parodontalna debla i gnojni iscedak iz desni. Parodontitis je bolest suspenzije aparata samog zuba.

To izaziva njegovu degeneraciju, tzv parodontalno deblo i zub se klati. Prisutno je i jako krvarenje, ali ne zbog upale, već zbog poremećaja suspenzije aparata zuba.

Krvarenje kod parodontitisa

Pored parodontitisa, krvarenje iz desni je prisutno i kod zapaljenja aparata za suspenziju zuba, odnosno kod parodontitisa. To je upala koja se nalazi na desni blizu zuba.

Ako se ova upala zanemari, ona ima tendenciju da se proširi na koren zuba. Ovde se formira i gingivalno deblo, koje je svojevrsni kanal oko ivice zuba, koji nastaje nakon što se naruši mekana ligamentna struktura desni oko zuba. Ostatak hrane se taloži tamo i vrat zuba je izložen.

Kao rezultat, zub se ljulja i postaje labav. Krvarenje desni je simptom zbog kojeg osoba treba da poseti stomatologa kako bi sprečila dalji razvoj neke od mogućih komplikacija.

Važan deo svakog tretmana je i potreba da promenite svoj pristup higijeni zuba.

Higijena i neodgovarajuća nega zuba

Krvarenje desni, umivaonik, krv, pasta za zube, četkica za zube, nepravilna oralna higijena, nepravilno pranje
Uzrok može biti nepravilna oralna higijena. Izvor fotografije: Getty images

Krvarenje može biti znak da osoba treba da obrati više pažnje na higijenu zuba. Nepravilna ili neodgovarajuća higijena takođe može izazvati probleme sa desnima, a samim tim i krvarenje. Drugi uzrok krvarenja može biti pretvrda četkica za zube, loše podešene proteze, mostovi, krunice, protezi ili plombiranje zuba.

Krvarenje je signal za posetu stomatološkom higijeničaru. On vas može naučiti kako da promenite svoje navike četkanja da biste sprečili upalu.

Drugi uzroci krvarenja desni

Poteškoće sa krvarenjem desni se javljaju i kod bolesti koje nisu direktno vezane za usnu duplju i njenu sluzokožu. Međutim, zapaljenje sluzokože usta, a samim tim i desni je faktor rizika za razvoj komplikacija, kao što su srčani udar, ateroskleroza ili erektilna disfunkcija.

Prilikom krvarenja iz desni, potrebno je razmišljati o:

 • dijabetesu
 • bolesti jetre, zbog poremećaja zgrušavanja krvi
 • poremećajima zgrušavanja krvi
 • nedostatak vitamina K i C, B12
 • nedostatak gvožđa, folne kiseline
 • neuhranjenosti
 • leukemiji

Upala sluzokože u usnoj duplji i desni je češća kod:

 • dijabetesa
 • kod pušača
 • kod trudnica
 • tokom hormonalnih promena (menstrualni ciklus, menopauza, trudnoća)
 • nepravilne ishrane
 • uzimanje određenih lekova (protiv zgrušavanja krvi, na primer varfarin, acetilsalicilna kiselina, heparin, neki lekovi za epilepsiju)
 • hemoterapije i radioterapije
 • povećanog stres
 • smanjenog imuniteta
 • proteze i navlaka
 • u starosti

Video o krvarenju desni

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.