Endokrine bolesti

Endokrine bolesti uključuju

Izaberite podkategoriju
Adisonova bolest: Simptomi i uzroci nadbubrežne insuficijencije

Adisonova bolest

Adisonova bolest, koja se naziva i Adisonov sindrom, je endokrina bolest. Prvo ga je opisao britanski lekar Tomas Adison. Po njemu je i imenovan. Disfunkcija nadbubrežne žlezde se javlja kod ove bolesti. Ne proizvode dovoljno hormona kortizola i aldosterona. Dakle, to je insuficijencija i disfunkcija nadbubrežne žlezde. Ponekad je bolest uzrokovana i činjenicom da hipofiza ne proizvodi dovoljno adrenokortikotropnog hormona, što zauzvrat stimuliše aktivnost nadbubrežnih žlezda.

Hipertireoza: zašto se javlja i kako se manifestuje, lečenje

Hipertireoza

Hipertireoza ili prekomerna aktivnost štitaste žlezde relativno je česta u ljudskoj populaciji. Izaziva niz neprijatnih poteškoća. Ali zašto?

Kušingov sindrom: šta je to i kako se manifestuje? + Lečenje

Kušingov sindrom

Kušingov sindrom je uzrokovan prekomernim nivoom glukokortikoida u telu. Ova bolest je relativno retka. Uzrok je hipertenzija, debljanja, promena kože ili čak mentalnog poremećaja. Endokrini poremećaj može biti uzrokovan centralno u mozgu ili periferno kada postoji problem u kore nadbubrežne žlezde.

Povećana štitna žlezda: šta je struma, koji su njeni simptomi i uzroci?

Struma - Povećana štitna žlezda

Gušavost – povećanje štitaste žlezde može izazvati različite zdravstvene probleme povezane sa disanjem ili gutanjem. Zašto se javlja struma i kako se lečiti? Kada je pravo vreme za posetu lekaru?

Šta je adenom hipofize, koji su njegovi uzroci, simptomi, dijagnoza?

Adenom hipofize

Adenoma hipofize je oboljenje koje se tiče hipofize. Uglavnom je to benigni tumor i kancerogena bolest ovog dela mozga.

Tiroidni kancer: Koji su uzroci, simptomi i lečenje?

Tiroidni kancer

Rak štitaste žlezde je maligni tumor. To je jedna od najčešćih onkoloških bolesti endokrinih žlezda ljudskog tela. Međutim, njegova pojava među svim malignim oblicima je prilično retka. U većoj meri pogađa žene. Tumori štitne žlezde javljaju se u bilo kojoj dobi i uspeh njihovog lečenja zavisi od ranog otkrivanja.