Simptomi povezani s ušima, nosom i ustima

Krvarenje iz nosa: Da li je to znak ozbiljne bolesti? Često kod dece i odraslih

Krvarenje iz nosa - epistaksa

Krvarenje iz nosa je zastrašujući prizor za mnoge ljude, povezan sa zabrinutošću za svoje zdravlje. Dobra vest je, međutim, da većina krvarenja iz nosa nije ozbiljan problem.

Zujanje, zviždanje, pritisak u ušima, tinitus: koji su glavni uzroci?

Zujanje u ušima - Tinitus

Zujanje u ušima može biti toliko neprijatno da sprečava osobu da se koncentriše na normalne aktivnosti. Zašto nastaje, koji su njegovi glavni uzroci? Nisu uvek poznati, ali...

Miris acetona iz usta: uzrok nastanka kod dece ili dijabetičara (+ostalo)?

Miris acetona iz usta

Miris acetona iz usta je glavnim pokazateljom povišenog nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Međutim, mogu postojati i drugi uzroci. Osetiti miris acetona u ustima deteta?

Gluvoća: Šta je njen uzrok? (iznenadna, dugoročna ili kratkoročna)

Gluvoća

Sluh je čulo koje koristimo svaki dan. Neophodan je za verbalnu komunikaciju. Osim toga, obaveštava nas o tome šta se dešava oko nas. Na primer, upozorava na opasnost. Njegov poremećaj može biti urođen ili stečen. Iza toga stoji nekoliko bolesti.

Krvarenje desni: da li znate najčešće uzroke?

Krvarenje desni

Krvarenje je problem koji ukazuje na upalu ili drugu bolest desni. Na primer, gingivitis, parodontitis ili parodontitis. Njegov uzrok je i nedovoljna i neodgovarajuća oralna higijena. Rizik je veći kod dijabetičara, pušača i žena zbog hormonalnih promena.

Klimanje zuba: koji su uzroci (kod odraslih i dece)?

Klimanje zuba

Mlečni zubi dece prirodno ispadaju da bi ih zamenili trajni zubi odraslih. Međutim, kod odrasle osobe to je pojava koja ukazuje na bolest. A zanemarivanje može značiti ozbiljne komplikacije.

Afte: Šta je njihov uzrok? Kako se ispoljavaju? + Šta pomaže

Afte

Afte spadaju među najčešće upale oralne sluzokože. One pogađaju oko 20% stanovništva, i to decu i odrasle. Kod nekoga se formiraju samo jednom, a kod drugih se neprestano ponavljaju tokom života. Uzrok njihovog nastanka još nije u potpunosti razjašnjen.

 

 

Uši, nos i usna šupljina su deo glave gde se nalazi većina senzornih receptora, a istovremeno je usna duplja važan ulaz za respiratorni i digestivni sistem. Bolesti i poremećaje uha, nosa i grla leči medicinska struka ORL, što znači lek za uho-nos-grlo, ali se bavi i mnogim simptomima koji se javljaju u usnoj duplji. Pored toga, usled delovanja usne duplje u ovoj oblasti, manifestuju se i drugi simptomi.

Neki su vezani za stomatologiju, drugi za bolesti gastrointestinalnog trakta, imunog sistema, krvnih sudova ili respiratornog sistema. Tako se u usnoj duplji mogu pojaviti znaci, simptomi i znaci raznih bolesti, od zapaljenja gornjih disajnih puteva, imunološkog odgovora na hranu do problema sa nervima žvačnih mišića. Neke bolesti može da leči direktno lekar opšte prakse, a neke mora da leči specijalista.

Nos je deo gornjih disajnih puteva i koristi se prvenstveno za udisanje kiseonika u pluća. Problemi sa nosom obično su uzrokovani uglavnom bolestima ili povredama respiratornog sistema, kao što su krvarenje iz nosa, ili oštećenje senzornih receptora koji se nalaze u nosnoj šupljini koji pomažu mozgu da prepozna mirise i mirise. Najčešće, nazalna kongestija nastaje usled stvaranja sluzi kod infekcija i upale.

Uši ne služe samo kao slušno pomagalo za detekciju stimulansa iz okoline, već su i povezane sa sistemom regulacije ravnoteže koji koordinira ljudsko držanje. Vrlo često su uši zahvaćene upalom, a većina simptoma se odnosi na inflamatorna oboljenja spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg dela ušiju. Ponekad uzroci gubitka sluha mogu biti nervozni i tipični su za starije ljude. Ozbiljan simptom je već krvarenje iz ušiju, što je obično povezano sa stanjem ili povredom opasnim po život.

Simptomi u vezi sa nosom i ušima

Često se dešava, posebno kod male dece, da krv počne da teče iz nosa. Ovo je zbog oštećenja ili oštećenja malog krvnog suda u nosnoj šupljini i nije nužno nešto ozbiljno. Međutim, u slučaju velikih ili čestih krvarenja, to može biti simptom suve sluzokože ili leukemije. Gubitak nosa, osim ako nije zbog zapušenosti i nazalne kongestije usled respiratorne bolesti, vrlo je često posledica hormonskih fluktuacija ili je primarni simptom neurološkog oboljenja.

Postoji mnogo drugih problematičnih pojava povezanih sa ušima. Na primer, kada se ubode u uvo, ovo je vrlo često simptom upale bilo u ušnom kanalu ili direktno u srednjem uhu. Ponekad to može biti i simptom infekcije kože na spoljašnjoj strani uha. Pritisak u ušima je prirodan, na primer pri penjanju u visinu, ali je i jedan od simptoma zapaljenja ždrela, rinitisa ili upale srednjeg uva. Ponekad su ogrebotine i pratilac polenske groznice, koja je alergijska bolest.

Tinitus je praćen i infekcijama uha, najčešće upale srednjeg uha, a javlja se i kao simptom kod Menijerove bolesti, gde je veoma intenzivan i povezan sa vrtoglavicom. Ponekad se može povezati sa aterosklerozom. Zapaljenje srednjeg uva je takođe povezano sa iscedkom iz uha, posebno u hroničnom obliku. Ponekad iscjedak može biti i zbog upale spoljašnjeg slušnog kanala, praćenog smetnjama sa sluhom i osećajem ležanja u uhu.

Akutna upala srednjeg uha takođe uzrokuje privremeni gubitak sluha, koji se povlači kada se upala zaceli. Gore je, na primer, kod Menijerove bolesti ili presbikusa, kada je pogoršanje trajno. Potpuna gluvoća je prilično česta, posebno kod starijih osoba, takođe zbog starosti i oštećenja slušnog sistema. Gluvoća se javlja i ako bubna opna pukne usled povrede. Nezdravljeni otitis srednjeg uha je takođe opasan, jer povremeno može doći do gluvoće.

Bolesti zuba i desni

Često se javljaju problemi u usnoj duplji, posebno sa desnima i zubima. Gnojni iscjedak iz desni obično ukazuje na uznapredovalu infekciju ili upalu, na primer kod akutnog parodontitisa, apscesa ili parodontitisa. Slično, kod parodontitisa ili čak parodontitisa može doći do krvarenja desni, što je takođe zapaljensko oboljenje područja oko posteljice. Krvarenje desni je takođe uobičajeno kod gingivitisa, koji je već infekcija koja se razvila ne samo na desni već i na zubima.

Vrlo često, parodontopatija je praćena stvaranjem takozvanih parodontnih čizama, koje se formiraju oko obolelog zuba i dovode do njegovog labavljenja u ležištu. Ovo je karakterističan simptom i parodontitisa i parodontitisa. Slično, problemi sa zubnim aparatom i desnima se manifestuju i u labavosti zuba koje nastaju usled zapaljenog procesa u desni koji narušava strukturu desni kao i zuba. Karijes je takođe veoma čest zbog nelečenog karijesa.

Poškodbeni i zoba mogu da dovedu i stanje, imenovano osetljivo zbrivo, pri kojoj osobi osećaju bol na zubni sklenini, na primer zbog preterane ili hladne hrane u ustni votlini. takođe je i jedan od zgodnjih znakova začetne zobne gnilobe. Parodontalne probleme mogu izazvati i slabe opšte razvojne promene, iako se pojavljuju i pri motnjama kalcijuma, na primer pri Lobsteinovom sindromu, Marfanovom sindromu ili fenilketonuriji.

Kod zuba, jedan od simptoma je promena boje. Ovo može biti genetska predispozicija koja na kraju utiče na boju zuba, kao i, na primer, uklanjanje kalcijuma iz zuba. Ponekad je i potamnjenje zuba direktno povezano sa odumiranjem zuba, tj. hrana ne ulazi u zube kroz mrtvi koren. Pojava belih mrlja obično se povezuje sa demineralizacijom zuba, ali može biti i zbog upotrebe previše fluorisane paste za zube.

Veoma ozbiljan simptom je i prekid strukture zuba. Prelom zuba može biti povezan sa pojavom karijesa koji se dugo nije lečio, ili može biti simptom nedostatka kalcijuma u ​​organizmu. Direktno propadanje zuba najčešće je povezano sa karijesom i problemima vezanim za zube. Česta pojava karijesa može mnogo da kaže o lošoj higijeni zuba ili poremećajima usne duplje, poput prekomerne kiselosti. Međutim, ovo je prirodan proces sa starenjem.

Jezik, nepce i usne

Beli premaz na jeziku je tipičan simptom streptokoka, šarlaha ili gljivične infekcije Candida albicans. Žuti ili zelenkasti premazi su simptom metaboličkih poremećaja. Generalno, boja jezika se smatra veoma dobrim pokazateljem zdravlja tela. Jezik maline ili jagode može biti znak nedostatka vitamina B, a ponekad je i atipičan simptom zarazne šarlaha ili Kavasakijeve bolesti.

Glatki jezik nastaje usled atrofičnih promena na njegovoj površini, najčešće se javlja kod problema sa nivoom hormona, kao što su hipertireoza i hipotireoza. To je takođe simptom inflamatorne bolesti zvane glostitis, ali se može javiti i kod anemije ili anemije. Uvećani jezik može značiti prisustvo tumora na jeziku, ili može biti bolest koja se zove akromegalija uzrokovana prekomernom proizvodnjom hormona STH. Takođe može biti simptom amiloidoze.

Pojava čireva na jeziku, a takođe i na sluzokoži usne duplje, karakteristična je za stomatitis, koji predstavlja zapaljenje unutrašnje sluzokože usne duplje. To može biti i tipična manifestacija bolesti zvane skorbut, koja kod nas gotovo da i ne postoji. Ako se pojavi crvenilo jezika, a takođe i nepca, može biti nekoliko uzroka. To je ili deo simptoma upale krajnika, ili je imunološki poremećaj praćen aftom, ili upalom jezika ili oralne sluzokože koja se zove glostitis.

U usnoj duplji afte se pojavljuju na jeziku, ali obično više na nepcu. Ovo su male beličaste sise koje vas mogu upozoriti na alergiju na hranu, pastu za zube ili zubne instrumente. Ponekad afte mogu biti i simptom upale krajnika ili vodenih boginja. Problem na usnama je često pucanje, koje nastaje, na primer, u nedostatku gvožđa ili vitamina B, a zimi može biti prirodno. Ispucale usne i crveni jezik su simptomi Kavasakijeve bolesti.

Ostali simptomi koji se odnose na usnu šupljinu

Među raznim zaraznim bolestima mogu se uočiti i promene i simptomi na krajnicima. Obično se, na primer, tokom upale krajnika, na krajnicima pojavljuju takozvani čepovi, koji su manje bele kvržice. Ponekad se javljaju i kod šarlaha. Pored šarlaha i upale krajnika, upala krajnika je povezana i sa difterijom ili infektivnom mononukleozom, koja se manifestuje i povećanjem limfnih čvorova u grlu i bolovima u grlu i vratu.

Osećaj pritiska na krajnike obično prati nekoliko zaraznih bolesti gornjih disajnih puteva, najčešće tonzilitis ili grip. Slične senzacije mogu se javiti i kod šarlaha, pošto krajnici zadržavaju infekcije u gornjim disajnim putevima. Takve infekcije se najčešće povezuju sa, na primer, češanjem u grlu, koje je karakteristično i za običnu prehladu, a ponekad se može povezati i sa laringitisom, koji je ozbiljnija upala grla.

Prekomerna salivacija u usnoj duplji može se javiti, na primer, kod trovanja, trovanja, kao i simptom stafilokokne enterotoksikoze ili Hantingtonove bolesti. Pojačano lučenje pljuvačke karakteristično je i za Parkinsonovu bolest, a kod nekih bolesti je praćeno isticanjem pljuvačke iz usne duplje. To se može desiti kod nervnih tegoba sa opuštenim uglom usta ili kada nije moguće gutanje pljuvačke, kao što je epiglotitis.

Suprotnost od prekomerne salivacije su suva usta. Ovo je povezano sa raznim dijarejnim oboljenjima, npr. B. salmoneloze, ali i sa oboljenjima pljuvačnih žlezda. Suva usta je B. tipično za trovanje, ali i simptom botulizma ili dijabetesa. U pljuvačne žlezde spada i parotidna žlezda, koja može da oteče kod nekih bolesti. Ovo je npr. B. tipično za anginu ili laringitis, ali ponekad i kao rezultat formiranja tumora u ovoj oblasti, kao što je parotitis.

I infekcije sinusa i polenska groznica mogu biti praćene promuklošću. Ovaj simptom se, po pravilu, javlja i kod zagušenja nosa i javlja se kod bolesti sa obilnim lučenjem sluzi. Ali to može biti i izraz upale epiglotisa, koja je opasna po život. Zadebljanje glasa pogađa i ljude koji puno puše ili boluju od tumora ili upalne bolesti larinksa. Kod bolesti štitne žlezde, kada nivo hormona padne, ponekad se može pojaviti i ovaj simptom.

Neprijatan miris se ponekad može shvatiti iz usta kao simptom bolesti. Miris acetona može biti simptom trovanja, ali i dugotrajnog nelečenog dijabetesa. Ovo je slučaj sa dijabetesom tipa I, tj. H. kod urođenog dijabetesa. U drugim slučajevima, drugi mirisi, kao što su problemi sa varenjem, otkazivanje bubrega ili zloupotreba alkohola, manifestuju se lošim zadahom. U nekim slučajevima loš zadah je jedan od simptoma tonzilitisa.

Poremećaji krvarenja često rezultiraju ne samo krvarenjem iz nosa, već i krvarenjem iz usne duplje. Ponekad krv može da izađe iz desni ili jednjaka, pa je lekarski pregled neophodan. Manje uobičajeni simptomi vezani za usnu duplju uključuju grčeve mišića žvakača, koji se mogu javiti kod epileptičnog napada, ali i kod infekcije tetanusa ili upale trigeminalnog nerva. Kod mlađe dece, ponekad se javljaju čak i tokom febrilnih napada.